POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Στον αέρα το πόρισμα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο – Αλαλούμ στην Επιτροπή ΘεσμώνΗ κατάθεση του προέδρου της Ομόνοιας Σταύρου Παπασταύρου για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο μονοπώλησε χθες τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού Χάρης Σαββίδης, που έλαβε την επίμαχη κατάθεση Παπασταύρου, κατήγγειλε χθες τον τέως πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντρέα Παπαχαραλάμπους, που παραιτήθηκε προχθές, για προσπάθεια αποδόμησης και υπόσκαψης του πορίσματος που ο ίδιος συνέταξε στη βάση της κατάθεσης Παπασταύρου. Στον αντίποδα, ο κ. Παπαχαραλάμπους απέρριψε τις κατηγορίες, αναφέροντας ότι ουδέποτε ο ίδιος απέσυρε το πόρισμα από τη Νομική Υπηρεσία. Υποδεικνύοντας, παράλληλα, στους βουλευτές ότι ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης διαπίστωσε κενά στο μαρτυρικό υλικό και έστειλε πίσω το πόρισμα για κάλυψή τους.

Πάντως, μετά και την προχθεσινή παραίτηση του κ. Παπαχαραλάμπους, δεν είναι καθόλου υπερβολή να ειπωθεί ότι το πρώτο πόρισμα που ετοιμάστηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας, και αφορά πράξεις διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, βρίσκεται στον αέρα. Όπως άφησε να εννοηθεί χθες στη Βουλή ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη, Πέτρος Δημητρίου, τις επόμενες ημέρες θα διοριστεί νέα επιτροπή χωρίς, όμως, να αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναδιοριστούν κάποια από τα μέλη που παραιτήθηκαν. Το ερώτημα που τίθεται επί τάπητος είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που αντικατασταθεί ο Χρίστος Σαββίδης, το μοναδικό μέλος σήμερα της επιτροπής, το οποίο έλαβε την κατάθεση Παπασταύρου, διενήργησε την έρευνα και ετοίμασε το επίμαχο πόρισμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει την αρχή για το ξετύλιγμα του κουβαριού της διαπλοκής και της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση το πόρισμα ενδεχομένως θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων και θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία της λήψης κατάθεσης από τον κ. Παπασταύρο και της διενέργειας έρευνας. Σημειώνεται ότι την κατάθεση Παπασταύρου κατέχει μόνο ο κ. Σαββίδης και λήφθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Καταγγελίες για κουκούλωμα

Μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, το μοναδικό μέλος σήμερα της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού Χάρης Σαββίδης υποστήριξε ότι ο κ. Παπαχαραλάμπους προσπαθούσε να υποσκάψει την κατάθεση Παπασταύρου και κατ’ επέκταση το πόρισμα. Συγκεκριμένα, ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Η κατάθεση Παπασταύρου λήφθηκε στις 18/9/2020 με τηλεδιάσκεψη από τις ΗΠΑ όπου διαμένει και είναι και οπτικογραφημένη. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, χρειάστηκε πολλή προσπάθεια από τον ίδιο για να πείσει τον πρόεδρο της Ομόνοιας να δώσει κατάθεση και να προσκομίσει όλα εκείνα τα στοιχεία που εξασφάλισε εναντίον αθλητικών παραγόντων. Η κατάθεση είναι καταγεγραμμένη και φέρει κωδικό ασφαλείας τον οποίο γνωρίζει μόνο ο ίδιος, υπέδειξε στους βουλευτές ο κ. Σαββίδης διότι, όπως εξήγησε, «ο κ. Παπασταύρου μας έδωσε και άλλα πολλά σοβαρά στοιχεία τα οποία ακόμη δεν διερευνήθηκαν» και δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα που στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία και που παράνομα, όπως κατήγγειλε, αποφάσισε μονομερώς ο κ. Παπαχαραλάμπους να το αποσύρει. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, το πόρισμα διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία με εισηγήσεις για τη διενέργεια ποινικής έρευνας στις 12/10/2020 με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας συμπεριλαμβανομένου και του κ. Παπαχαραλάμπους. Όπως εξήγησε ο κ. Σαββίδης, ο ίδιος εξαιρέθηκε διότι ήταν ο ερευνών λειτουργός και το πρόσωπο που συνέταξε το πόρισμα. «Την αμέσως επόμενη ημέρα, 13/10/2020, τηλεοπτικός σταθμός αποκάλυψε τα ονόματα που καταγράφονται στο πόρισμα και που γίνεται η εισήγηση να ελεγχθούν ποινικά» ανάφερε ο κ. Σαββίδης με την υπόδειξη, μάλιστα, πως ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός δημοσίευσε έγγραφο (συνοδευτική επιστολή του πορίσματος) το οποίο είχε στην κατοχή του μόνο ο κ. Παπαχαραλάμπους. Συνεπώς, η διαρροή έγινε από τον κ. Παπαχαραλάμπους με στόχο την υπόσκαψη του πορίσματος, είπε.
  • Ο Αντρέας Παπαχαραλάμπους ζητούσε επίμονα να του παραδώσει την κατάθεση Παπασταύρου. Και επειδή ο ίδιος αρνιόταν, όπως ανέφερε χθες στους βουλευτές ο κ. Σαββίδης, ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας άρχισε να αμφισβητεί δημόσια την ύπαρξη της κατάθεσης Παπασταύρου πιέζοντας έτσι για να την εξασφαλίσει.
  • Ο κ. Παπαχαραλάμπους απέσυρε το πόρισμα με τις καταγγελίες Παπασταύρου με πρόσχημα κάποιες αδυναμίες χωρίς καμία ενημέρωση των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας και χωρίς απόφαση από την Επιτροπή, δήλωσε επί λέξει ο κ. Σαββίδης. Μάλιστα, στην τοποθέτησή του επικαλέστηκε και τη δικηγόρο της Δημοκρατίας που ανέλαβε τη μελέτη του πορίσματος, η οποία φέρεται να του είπε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι το πόρισμα δεν έχει καθόλου ελλείψεις και ότι ήταν έτοιμη να διαβιβάσει το πόρισμα στην Αστυνομία για τη διενέργεια ποινικής έρευνας αν δεν αποσυρόταν.

Στις 4/11/2020 ο Χρίστος Σαββίδης ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γραπτώς, αναφέροντας ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με τον κ. Παπαχαραλάμπους, θέτοντας παράλληλα στη διάθεση του Προέδρου την παραίτησή του.

Δεν απέσυρα το πόρισμα 

Ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού Αντρέας Παπαχαραλάμπους απαντώντας στις επικρίσεις του Χρίστου Σαββίδη και των βουλευτών του ΑΚΕΛ κατέστησε σαφές πως ο ίδιος δεν ζήτησε την απόσυρση του πορίσματος. Όπως εξήγησε, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης διαπίστωσε κάποιες αδυναμίες και κενά στο μαρτυρικό υλικό και έστειλε πίσω το πόρισμα για να καλυφθούν αυτά τα κενά. Ο κ. Παπαχαραλάμπους κάλεσε, παράλληλα, τον κ. Σαββίδη να καταθέσει το πόρισμα ο ίδιος στη Νομική Υπηρεσία και να αναλάβει και τις όποιες ευθύνες. «Εγώ δεν έχω πρόβλημα», είπε.

Γιατί παραιτήθηκαν

Ο Νίκος Καρτακούλλης ανέφερε ότι ο λόγος που παραιτήθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας είναι «λόγω των απαράδεκτων ενεργειών και συμπεριφορών του κ. Παπαχαραλάμπους». Το μέλος της Επιτροπής Μαριλένα Κωνσταντίνου ανέφερε ότι παραιτήθηκε εξαιτίας διαφωνιών επί νομικών θεμάτων και ερμηνείας της κείμενης νομοθεσίας που είχε με τον κ. Παπαχαραλάμπους. Το τρίτο μέλος, η Εβελίνα Γεωργιάδου, επικαλέστηκε φόρτο εργασίας.

«Παναΰριν» και «πάμπερς»

Η χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και χρειάστηκε αρκετές φορές να παρέμβει για να κατευνάσει τα πνεύματα ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης κατηγόρησε τον κ. Παπαχαραλάμπους για επιεικώς απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά που οδήγησε σε παραίτηση τρία μέλη της επιτροπής καθώς και για κουκούλωμα των καταγγελιών Παπασταύρου. Για να του απαντήσει πως ο ίδιος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. «Ούτε είμαι υποψήφιος και περιμένω ψήφους, ούτε είμαι έμμισθος για να έχω να λογοδοτήσω σε κανέναν», ανέφερε ο κ. Παπαχαραλάμπους.

«Το παναΰριν που λέγεται Παπαχαραλάμπους ετέλειωσε» δήλωσε ο εκ των αντιπροέδρων του Απόλλωνα Αντώνης Γλυκής για να του απαντήσει ο κ. Παπαχαραλάμπους «βγάλε τα πάμπερς και την πιπίλα πρώτα και ύστερα να μιλήσουμε». Αμέσως παρενέβη ο προέδρος της Επιτροπής Θεσμών και έδωσε τέλος στην αντιπαράθεση.

Η καταγγελία της Α. Ελευθερίου

Απαντώντας σε υπόδειξη της βουλεύτριας Άννας Θεολόγου ότι προκύπτει σύγκρουση συμφέροντος λόγω του γεγονότος ότι το δικηγορικό του γραφείο ανέλαβε την εκπροσώπηση του παράγοντα που η πρωταθλήτρια σκοποβολής Άντρη Ελευθερίου κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα, διότι δεν υπάρχει ούτε δίκη, ούτε κατηγορούμενος.

 

Παραίτηση Παπαχαραλάμπους: Ανταλλαγή κατηγοριών στην Επ. Θεσμών για παρεμβάσεις, διαρροές και ελλιπείς έρευνες

Ο παραιτηθείς πρόεδρος της Επ. Δεοντολογίας του Αθλητισμού καρφώνει το ΑΚΕΛ – Απάντηση από Γ. Λουκαΐδη

Στη Βουλή, σήμερα, o παραιτηθείς πρόεδρος της Επ. Δεοντολογίας του Αθλητισμού – Αναμένονται αποκαλύψεις

Παραιτήθηκε ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους από πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Αθλητισμό

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.