Φόρμα αναζήτησης

Στον αέρα τα vouchers – Κάλεσμα Κομισιόν προς Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε χθες την Κύπρο και άλλα εννέα κράτη μέλη να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και των ταξιδιωτών με αφορμή τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διαχείριση των ακυρώσεων ταξιδιών που προκάλεσε η πανδημία. Πρόκειται για τα περίφημα vouchers.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Τσεχία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία, με την αιτιολογία ότι οι εθνικοί τους κανόνες παραβιάζουν το άρθρο 12 παράγραφος 4 της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2302, για τα οργανωμένα ταξίδια.

Σε όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης, η Επιτροπή έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι τα δικαιώματα των καταναλωτών εξακολουθούν να ισχύουν στο πλαίσιο της σημερινής πρωτοφανούς κατάστασης και ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης της βιομηχανίας δεν πρέπει να υποβαθμίζουν τα εν λόγω δικαιώματα. Μάλιστα, στις 13 Μαΐου η Επιτροπή εξέδωσε ειδική σύσταση σχετικά με τα κουπόνια στο τρέχον πλαίσιο για τη στήριξη των κρατών μελών όσον αφορά τη θέσπιση ελκυστικών, αξιόπιστων και ευέλικτων συστημάτων παροχής κουπονιών. Ωστόσο, στα δέκα αυτά κράτη μέλη εξακολουθούν να ισχύουν ειδικοί εθνικοί κανόνες για τα οργανωμένα ταξίδια, οι οποίοι επιτρέπουν στους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδίων να εκδίδουν κουπόνια αντί επιστροφής χρημάτων για ακυρωθέντα ταξίδια ή να αναβάλλουν την επιστροφή χρημάτων πολύ πέραν της περιόδου των 14 ημερών, όπως ορίζεται στην Οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το δίκαιο της ΕΕ, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ επιστροφής χρημάτων και άλλων μορφών αποζημίωσης, όπως μέσω κουπονιών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές. Τα κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στην Επιτροπή και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντοπίστηκαν από την Επιτροπή.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.