Φόρμα αναζήτησης

Στο Τρόοδος ανακαλύπτεις τον πυθμένα της θάλασσας

Γεωπάρκο Τροόδους. Το μοναδικό κομμάτι ωκεάνιου φλοιού που αναδύθηκε στην επιφάνεια. Μια περιοχή με 110 κοινότητες μοναδική ανά το παγκόσμιο λόγω της ξεχωριστής γεωλογίας της που αποτελεί γεωλογικό πρότυπο για τους γεωεπιστήμονες όλου του κόσμου. Η Έλενα Τσαγγαρίδη, λειτουργός ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους και συντονίστρια των δράσεων του γεωπάρκου, μιλά στον «Π» για τη μοναδικότητα της οροσειράς του Τροόδους, την ένταξή της στα παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO, αλλά και την έκθεση «Μνήμες Γαίας» στην οποία συμμετέχει η Κύπρος με ακόμα τρία ελληνικά γεωπάρκα στο πλαίσιο του πρότζεκτ GEO-IN που έχει σκοπό να προβάλει και να αναδείξει τη γεωλογική σημασία των Γεωπάρκων Τροόδους, Ψηλορείτη και Σητείας στην Κρήτη όπως επίσης το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Τι είναι το γεωπάρκο και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Το Τρόοδος είναι το μοναδικό κομμάτι ωκεάνιου φλοιού που αναδύθηκε στην επιφάνεια. Είναι μια περιοχή με 110 κοινότητες και είναι μοναδική ανά το παγκόσμιο λόγω της ξεχωριστής γεωλογίας της. Αποτελεί γεωλογικό πρότυπο για τους γεωεπιστήμονες όλου του κόσμου. Το Τρόοδος είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο κομμάτι ωκεάνιου φλοιού που μπορεί κάποιος να συναντήσει. Οι γεωλόγοι λένε ότι αν θες να ανακαλύψεις τι υπάρχει στον πυθμένα της γης ή θα σκάψεις χιλιάδες μέτρα ή απλά θα επισκεφτείς το Τρόοδος. Γι’ αυτόν τον λόγο το γεωπάρκο εντάχθηκε και στο δίκτυο της ΟΥΝΕΣΚΟ.

 Ποια είναι τα σημεία ενδιαφέροντος στο γεωπάρκο; Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς διαδρομές;

Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία ενδιαφέροντος! Τρεις πανέμορφες διαδρομές, «Τα τεισιά της Μαδαρής», το μονοπάτι «Άρτεμις» και το μονοπάτι «Αταλάντη». Το πιο επιβλητικό είναι «Τα τεισιά», επειδή εκεί βλέπεις ξεκάθαρα τα τείχη που αναδύθηκαν από τη θάλασσα. Η θέα που προσφέρεται σε πολλά σημεία των διαδρομών είναι μαγευτική! Άλλοι τουρίστες επιλέγουν να επισκεφθούν παραδοσιακά χωριά όπως η Κακοπετριά, η περιοχή των Κρασοχωριών ή τις εκκλησιές της περιοχής.

Έχουν οι Κύπριοι περιβαλλοντική συνείδηση;

Οι ξένοι είναι συνηθισμένοι να ζουν μέσα στο πράσινο, είναι πιο εξοικειωμένοι με αυτό το περιβάλλον και έχουν πιο ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση από εμάς. Στην Κύπρο ξεκινά σιγά σιγά να καλλιεργείται μια πιο φιλική προς το περιβάλλον κουλτούρα, χρειαζόμαστε όμως βελτίωση. Οι Κύπριοι έρχονται συνήθως μονοήμερες εκδρομές είτε για περπάτημα σε μονοπάτια είτε για επίσκεψη σε εκκλησίες, φεστιβάλ και ταβέρνες. Παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι ξένοι έρχονται για να εξερευνήσουν τις ομορφιές του τόπου, ζητούν πληροφορίες για μονοπάτια της φύσης, για χωριά, για ταβέρνες ή για κάτι ενδιαφέρον στην περιοχή. Είναι τουρισμός ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά οι ξένοι είναι πιο συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους τουρισμό από ό,τι οι Κύπριοι.

 Οι νέοι αγαπούν τη φύση;

Δυστυχώς δεν υπάρχει ανάλογη εκπαίδευση στα σχολεία. Δεν προσφέρεται κάποιο μάθημα σε παιδιά, ακόμα και ο λόγος που καθιστά το Τρόοδος μοναδικό. Αυτό πρέπει να γίνει. Τουρίστες από την Κίνα έρχονται στην Κύπρο εκπληρώνοντας ένα όνειρο ζωής γιατί διδάσκονται στο πανεπιστήμιο για τη γεωλογική του σημασία ενώ οι δικοί μας μαθητές δεν γνωρίζουν τα βασικά.

 Δίκτυο επιχειρήσεων

 Τι ρόλο διαδραματίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις στην προώθηση/ανάπτυξη του γεωπάρκου;

Υπάρχουν επιχειρήσεις που κάνουν καταπληκτική δουλειά όσον αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρουν, λειτουργώντας ως «κράχτες» του γεωπάρκου. Αυτοί θα διαφημίσουν την περιοχή γιατί είναι ντόπιοι, έρχονται σε επαφή με τον κόσμο και μπορούν να δώσουν πληροφορίες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε το λεγόμενο δίκτυο επιχειρήσεων του γεωπάρκου όπου θα μπορούν να μπαίνουν διάφορες υπηρεσίες για να προωθηθεί ο τόπος αλλά και να εξασφαλιστεί μια ποιότητα στις επιχειρήσεις. Το σχέδιο βρίσκεται στα σκαριά και είναι πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί η κάρτα φίλων του γεωπάρκου με την οποία θα έχεις προνόμια, όπως εκπτώσεις και άλλες υπηρεσίες.

 Γίνονται κινήσεις για πράσινη ανάπτυξη;

Το Τμήμα Δασών κάνει πολύ σημαντική δουλεία, από άποψη προστασίας των δασών. Οι πυρκαγιές είναι απρόβλεπτες αλλά ό,τι είναι δυνατό να γίνει γίνεται.

 Το αστεροσκοπείο

Πώς εντάσσεται το αστεροσκοπείο στο γεωπάρκο;

 Είναι μέρος του γεωπάρκου και η πληροφόρηση που δίνεται για όλη την περιοχή είναι σημαντική γιατί ο επισκέπτης θα μαθαίνει για τα αστέρια και τους πλανήτες αλλά θα ενημερώνεται και για το γεωπάρκο γενικότερα. Θα γίνονται κάποια εκπαιδευτικά πρότζεκτ που θα αφορούν τη γεωδυναμική της γεωργίας και πώς οι παλιοί συνέδεαν τη γεωργία με τη θέση του ήλιου και του φεγγαριού.

 Είναι χαμηλής πολιτικής τα θέματα που αφορούν το Τρόοδος και τα ορεινά;

Δεν μπορώ να το πω αυτό μετά από την πρωτοβουλία για την εθνική στρατηγική για το Τρόοδος. Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στη μελέτη, πρέπει να παρθούν τα μέτρα και να μπουν άμεσα σε εφαρμογή για να δοθεί κίνητρο στους νέους να επιστρέψουν. Ήδη πολλές κοινότητες έσβησαν, και είναι κρίμα γιατί χωρίς ουσιαστικές δουλειές και βοήθεια το αποτέλεσμα είναι η εγκατάλειψη.

 Γιατί να επισκεφτεί κάποιος το Τρόοδος;

Είναι η μοναδική δασώδης περιοχή που έχουμε στην Κύπρο άρα το καλοκαίρι είναι ιδανικό λόγω δροσιάς. Βλέπεις πράγματα που δεν θα δεις στην πόλη, θα περπατήσεις σε χωριά, σε μονοπάτια, θα αναπνεύσεις καθαρό αέρα, θα φας παραδοσιακά φαγητά. Στο βουνό έχεις μια διαφορετική ποιότητα ζωής, όταν ζήσεις χρόνια εδώ σου είναι δύσκολο να επιστρέψεις στην πόλη.

 

INFO: Η περιοδική έκθεση “Μνήμες Γαίας” παρουσιάζεται στην αίθουσα “Ειρήνη” στο τέρμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, μέχρι τις 25 Ιουνίου. Περιλαμβάνει διάφορα εκθέματα από το Τρόοδος, τον Ψηλορείτη και τη Λέσβο όπως απολιθωμένους κορμούς, κοράλλια και πετρώματα που αποδεικνύουν τη γεωλογική αξία αυτών των δασών.