Φόρμα αναζήτησης

Στο τραπέζι μοντέλο διάσωσης της εργασίας

Η επόμενη φάση των σχεδίων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, για την περίοδο 12 Ιουνίου – 12 Οκτωβρίου, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης των κοινωνικών εταίρων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στη σύσκεψη, στην οποία θα μετέχουν και οι υπουργοί Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, δεν θα ληφθούν αποφάσεις, αλλά η συνάντηση θα αποτελέσει την έναρξη ενός σύντομου και εντατικού διαλόγου για το πώς θα συνεχιστεί η στήριξη της αγοράς μέσω των ειδικών σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα σχέδια δεν θα συνεχιστούν με την υφιστάμενη δομή τους (με την επιδότηση της απασχόλησης μέσω των Ειδικών Ανεργιακών Σχεδίων Μερικής και Πλήρους Αναστολής Εργασιών να είναι στο 60% του μισθού του εργαζόμενου), αλλά θα λαμβάνουν υπόψη τις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η άρση των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, με κλάδους και επιχειρήσεις να αρχίζουν να κινούνται και να βλέπουν κίνηση και στα ταμεία τους, αλλά και τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Το τελευταίο σημαίνει ότι θα πρέπει, όπου είναι εφικτό, να περιοριστεί η κρατική στήριξη, καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση στα έσοδα του κράτους. Στόχος της κυβέρνησης είναι σε αυτή τη δεύτερη περίοδο να υπάρξει στόχευση σε όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τα δεδομένα

Το πώς θα γίνει αυτό είναι ανοιχτό. Οι κοινωνικοί εταίροι, εργοδότες και συντεχνίες, εμφανίζονται με κοινή στόχευση: τη διατήρηση και των θέσεων εργασίας και της παραγωγικής ικανότητας όλων των επιχειρήσεων. Προκαταρκτικά αντιμετωπίζουν αρνητικά το σενάριο να αποκλειστούν από τη συνέχιση της επιδότησης του κόστους εργασίας κλάδοι που εμφανίζονται να βγαίνουν από την ακινησία και θεωρείται πιο δίκαιο να να διατηρηθεί το κριτήριο της μείωσης του τζίρου και να συζητηθεί το ύψος της επιδότησης, το οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί με τη μείωση του τζίρου της επιχείρησης. Όσο η επιχείρηση ανακτά τον κύκλο εργασίας, τόσο να μειώνεται το ποσοστό κάλυψης του μισθού από τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας. Η κλαδική προσέγγιση θεωρείται άδικη, διότι ο ρυθμός ανάκαμψης δεν είναι ο ίδιος για όλες τις επιχειρήσεις. Στο λιανικό εμπόριο, για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στη Λεμεσό δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο καλάθι με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε Αμμόχωστο και Πάφο, με τις τελευταίες να εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και όλη την αλυσίδα των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον κλάδο, υπάρχει κοινή θέση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη στήριξη του τομέα, ακόμη και με επιπλέον ειδικό σχέδιο, αν χρειαστεί.

Παράλληλα, από την εργοδοτική πλευρά σημειώνεται ότι η επέκταση της στήριξης μέχρι τις 12 Οκτωβρίου κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των επιχειρήσεων στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας. Η ρήτρα μη απολύσεων λειτουργούσε αποτρεπτικά, καθώς τις πρώτες εβδομάδες του «κλεισίματος» της οικονομίας υπήρχε υψηλός βαθμός αβεβαιότητας, τον οποίο περιόρισε η ανακοίνωση ότι θα υπάρξει στήριξη μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Τώρα αυτή η υπόσχεση για στήριξη θα πρέπει να υλοποιηθεί.

Η κυβέρνηση, πάντως, με βάση μία σειρά πρώτων στοιχείων, ποντάρει στο καλό σενάριο, το οποίο τροφοδότησε και τα όσα ανέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη οι τραπεζίτες σε πρόσφατη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα τραπεζικά στελέχη παρουσίασαν στοιχεία για κλάδους που έχουν αντοχές, μεταξύ των οποίων οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ο κατασκευαστικός τομέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ανέφερε ότι μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας φαίνονται ήδη τα πρώτα σημάδια βελτίωσης και ότι δεν θα επαληθευτεί το δυσμενές σενάριο.

Συστάσεις για φειδώ

Mέχρι να ξεκαθαρίσει η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, οι δημοσιονομικοί πόροι πρέπει να διοχετεύονται με φειδώ, έτσι ώστε να διατηρείται ένα αποθεματικό ενόψει ενδεχόμενης ανάγκης νέας παρέμβασης, επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην εαρινή έκθεση για το 2020.

Το συμβούλιο υποδεικνύει πως «τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση θα πρέπει να διοχετεύονται μόνο σε βιώσιμες δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας και σε νοικοκυριά τα οποία θα έχουν απόλυτη ανάγκη» και «πως, παρά τα θετικά νέα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας, δεν πρέπει να επέλθει εφησυχασμός και χαλάρωση».

Το συμβούλιο υποδεικνύει ακόμη ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο το δημόσιο χρέος να καταστεί μη βιώσιμο, είτε λόγω της περαιτέρω αύξησής του, είτε λόγω μείωσης της δυνατότητας πραγματοποίησης ικανοποιητικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

«Πιθανή μείωση της παραγωγικής δυνατότητας της Κύπρου, ή και ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, θα έχουν αρνητική επίπτωση στη δυνατότητα εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», τονίζει. Στην παρούσα φάση, πάντως, με τα τα υφιστάμενα δεδομένα δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.