Φόρμα αναζήτησης

Στο στόχαστρο οι πύργοι στη Λάρνακα

Για ελλιπή  έως ανύπαρκτο έλεγχο κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών όσον αφορά την έγκριση που έδωσε η Περιβαλλοντική Αρχή για την ανέγερση του 22 ορόφων κτηρίου στη Λάρνακα.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι έχει εγκριθεί η άδεια από την Περιβαλλοντική Αρχή χωρίς να ελεγχθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Θεωρούμε ότι η προσέγγιση των αρμόδιων, πριν δοθεί το πράσινο φως, θα έπρεπε να ήταν αυστηρότερη, λόγω της ύπαρξης ιδιαιτεροτήτων στο έδαφος αλλά και παραγόντων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του «Π» το έργο QN Kition θα έχει ύψος περίπου 92 μέτρα και θα οικοδομηθεί στο οικόπεδο όπου λειτουργούσε παλαιότερα το ξενοδοχείο Κίτιον.

Ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σε δηλώσεις του στον «Π» σχετικά με το θέμα των ψηλών κτηρίων υποστήριξε ότι δίνονται άδειες χωρίς να πληρούνται βασικοί όροι. Με βάση την οδηγία, σημείωσε, για τις στρατηγικές περιβαλλοντικές μελέτες που στην εθνική μας νομοθεσία είναι ο νόμος 102/2005, κάθε φορά που προγραμματίζουμε νέες πολεοδομικές ζώνες ή σχέδια περιοχής πρέπει να γίνεται η ανάλογη στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη η οποία θα εντοπίζει τα πιθανά προβλήματα και ακολούθως θα πρέπει να κατατίθεται για δημόσια διαβούλευση. Με βάση τα πορίσματα της διαβούλευσης και της περιβαλλοντικής μελέτης, πρόσθεσε, η εκτελεστική εξουσία θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει ένα έργο και ποιους περιβαλλοντικούς όρους θα βάλει στο κάθε ψηλό κτήριο. Συνεπώς, διευκρίνισε, για κάθε ένα από τα ψηλά κτήρια πρέπει να γίνεται περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και δημόσια διαβούλευση. Αυτό που κάνουν τώρα, σημείωσε, είναι παράνομο δύο φορές. «Δεν δικαιούνται να δώσουν άδεια για ψηλό κτήριο έστω και αν η κυβέρνηση έκανε στρατηγική μελέτη. Οφείλουν να κάνουν μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να ενημερώνουν τους πολίτες», είπε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η νομοθεσία, και δεν είναι ιδιοτροπία του Θεοπέμπτου. Παράνομα δίνονται μέχρι τώρα οι άδειες, κατά παράβαση νομοθεσιών της ΕΕ, επανέλαβε. Αν γίνονταν οι αναφερθείσες μελέτες, συμπλήρωσε, θα το γνωρίζαμε, αφού υπάρχει η υποχρέωση να δημοσιοποιούνται. Σε όσους επικαλούνται την ανάπτυξη κάθε φορά που ένα πρότζεκτ ψηλού κτιρίου παίρνει το πράσινο φως ο κ. Θεοπέμπτου αντίτεινε ότι είναι καλοδεχούμενη η ανάπτυξη που ακολουθεί το νομικό πλαίσιο. «Δεν τους είπαμε να μην κάνουν ανάπτυξη, υπάρχει όμως νόμιμη διαδικασία», είπε.