Φόρμα αναζήτησης

Δημοσκόπηση «Π»: Στο πρώτο τρίμηνο πήραν όλοι άριστα

Με πλήρη αποδοχή των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο, και μάλιστα με αυξημένα κάθε φορά ποσοστά, κλείνει ο πρώτος κύκλος (προστασία της υγείας των πολιτών) σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας σύμφωνα με την 8η δημοσκόπηση της RetailZoom για λογαριασμό του «Πολίτη».

Ο κύκλος κλείνει με πολύ υψηλές δημοτικότητες του Προέδρου και όλων σχεδόν των υπουργών της κυβέρνησης που είχαν εμπλοκή στη διαχείριση της κρίσης. Οι πολίτες εμμέσως πλην σαφώς διά των απαντήσεών τους μας οδηγούν στον δεύτερο κύκλο των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης σε οικονομικό επίπεδο. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες, με τους περισσότερους να ζητούν παράταση στήριξης στους μισθούς έως και το τέλος του χρόνου. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία συμφωνεί με το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων του κράτους, ένα σημαντικό ωστόσο ποσοστό υιοθετεί το αφήγημα του ΔΗΚΟ και αποδέχεται εμπλοκή του γενικού ελεγκτή στη διαδικασία χορήγησης δανείων.

Τέλος, ένα συντριπτικό ποσοστό πολιτών συμφωνεί με τις αποφάσεις του Προέδρου να στείλει πυροσβεστικά στα κατεχόμενα για κατάσβεση των πυρκαγιών και επίσης να αποστείλει ιατροφαρμακευτική βοήθεια στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Τα μέτρα μας τελείωσαν αυτή τη βδομάδα, με την αποδοχή τους να φτάνει και στην 8η δημοσκόπηση του «Πολίτη» στα ύψη. Με το 84% των ερωτηθέντων να συμφωνεί ή και να συμφωνεί πολύ. Το ποσοστό αποδοχής στη Λευκωσία φτάνει το 86%, σε αντίθεση με την Πάφο όπου τα μέτρα εγκρίνονται σε ποσοστό 76%.

Οι Κύπριοι βρίσκονται σε εγρήγορση. Μόλις το 4% θεωρεί ότι αφήσαμε πίσω την πανδημία οριστικά. Το 46% θεωρεί ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για ακόμα λίγο, ενώ το 48% είναι πεπεισμένο ότι η πανδημία θα παραμονεύει συνεχώς. Οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να μάθουμε να ζούμε συνεχώς με αυτήν. Οι Λεμεσιανοί σε ποσοστό 6% θεωρούν ότι ξεπεράσαμε οριστικά την πανδημία, ενώ το 48% πιστεύει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ακόμα λίγο. Το 49% των νέων 18-34 ετών θεωρεί ότι με λίγη ακόμα προσπάθεια θα αφήσουμε την πανδημία πίσω μας οριστικά.

Μετρήσαμε τρεις φορές τη δημοτικότητα του Προέδρου στο πλαίσιο των οκτώ δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήσαμε. Διαπιστώνουμε ότι η τάση είναι ανοδική. Στην πρώτη είχε 68% θετικές ψήφους, στη δεύτερη 71% και στην τρίτη 79%. Το 15% των ερωτηθέντων θεωρεί τους χειρισμούς του μέτριους και μόλις το 7% κακούς ή πολύ κακούς. Πρόκειται για εκπληκτικά ποσοστά αν αναλογιστεί κάποιος ότι τον Απρίλιο του 2019 η δημοτικότητα του Προέδρου ήταν στο 42% (με 34% αρνητική ψήφο) και τον Μάιο του 2018 στο 52%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της «Καθημερινής». Με λίγα λόγια, ο Πρόεδρος κατάφερε να πείσει τους πολίτες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο απόλυτος σταρ της κυβέρνησης βέβαια είναι ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, με ποσοστά Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Το 90% των ερωτηθέντων κρίνει ότι έκανε τη δουλειά του από ικανοποιητικά (45%) μέχρι εξαιρετικά (45%). Στην προηγούμενη δημοσκόπηση το ποσοστό έγκρισης του υπουργού ήταν στο 82%. Το 54% των ερωτηθέντων ηλικίας 55 ετών και άνω πιστεύει ότι ο υπουργός Υγείας έκανε τη δουλειά του εξαιρετικά καλά.

Εκπληκτικά ψηλά είναι και η δημοτικότητα της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου. Στην προηγούμενη έρευνα η αποδοχή της ήταν στο 82%, ενώ σε αυτήν ανέβηκε στο 86%. Το 50% θεωρεί ότι έκανε τη δουλειά της ικανοποιητικά καλά και το 36% εξαιρετικά καλά.

Σε πολύ μεγάλο ποσοστό, 79%, κινήθηκε και η αποδοχή του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη. Στην προηγούμενη έρευνα η δημοτικότητά του ήταν στο 78%. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι άντρες τον ψηφίζουν σε ποσοστό 74%, ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 85%. Ποσοστό επίσης 55% των συνταξιούχων θεωρεί ότι οι χειρισμοί του υπήρξαν εξαιρετικοί.

Δραματική ήταν η πτώση της αποδοχής των χειρισμών του υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση είχε θετικό πρόσημο με 56%. Σε αυτή τη δημοσκόπηση η αποδοχή του φθάνει το 37%. Ποσοστό 63% θεωρεί ότι εκτελεί τα καθήκοντά του σε μη ικανοποιητικό βαθμό (32%) ή καθόλου ικανοποιητικό (31%). Τα ποσοστά απόρριψης του έργου του κ. Προδρόμου είναι λίγο πιο υψηλά μεταξύ των πτυχιούχων πανεπιστημίου, στους οποίους συγκαταλέγονται και οι εκπαιδευτικοί.

Στο πολύ ικανοποιητικό ποσοστό, 65%, κινήθηκε η δημοτικότητα του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, ανεβάζοντας τα ποσοστά του κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Η αποδοχή του μεταξύ των αντρών είναι στο 55%, ενώ μεταξύ των γυναικών στο 74%. Τα πιο υψηλά ποσοστά στον κ. Νουρή έδωσε η Λάρνακα με 74%.

Εξαιρετικά είναι και τα ποσοστά αποδοχής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με 83%. Προφανώς οι ερωτηθέντες έκριναν τον ΥΠΕΞ σε αυτό το ερώτημα συνολικά. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση, στην οποία το ερώτημα ήταν εξειδικευμένο και αφορούσε την επιστροφή των φοιτητών, η αποδοχή του ήταν στο 52%. Το 48% των Παφιτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα θεωρούν ότι ο κ. Χριστοδουλίδης διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του κατά τρόπο εξαιρετικό.

Σε υψηλά επίπεδα αποδοχής παραμένει και η στάση που επέδειξε ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ποσοστό 71% θεωρεί ότι οι χειρισμοί του ήταν ικανοποιητικοί ή και εξαιρετικοί. Σε ποσοστό 67% από τους άντρες και 74% από τις γυναίκες. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση τα ποσοστά αποδοχής του Αρχιεπισκόπου ήταν στο 64%.

Πώς πάει η οικονομία μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων; Το 71% θεωρεί ότι κινείται πολύ λίγο, το 8% πολύ καλά και το 16% κρίνει ότι η οικονομία ακόμα παραμένει στάσιμη λόγω πανδημίας. Οι αυτοαπασχολούμενοι σε ποσοστό 26% δεν θεωρούν ότι άλλαξε κάτι από τη στασιμότητα στην οποία περιήλθε η οικονομία μετά την κρίση. Οι γυναίκες σε ποσοστό 74% βλέπουν μικρές αλλαγές προς το καλύτερο.

Το 52% των ερωτηθέντων δεν φαίνεται να θεωρεί ότι επηρεάστηκε από την κρίση. Το 44% πιστεύει ότι είναι σε πιο μειονεκτική θέση σήμερα εξαιτίας της πανδημίας και μόλις το 4% ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Ποσοστό 69% των δημοσίων υπαλλήλων λένε ότι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, ενώ το 73% των αυτοαπασχολούμενων σε πιο μειονεκτική θέση.

Μόλις το 11% των ερωτηθέντων σκοπεύει να πάει φέτος διακοπές στο εξωτερικό, το 38% λέει ότι θα κάνει διακοπές εντός Κύπρου, ενώ το 51% αναφέρει ότι φέτος δεν θα είναι σε θέση να κάνει διακοπές. Το πιο υψηλό ποσοστό αυτών που λένε ότι δεν θα πάνε διακοπές είναι των αυτοαπασχολούμενων με 53% αλλά και των ανέργων με ποσοστό 69%.

Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων θα πρέπει να φτάσει έως τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Το 33% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να λήξει τον Ιούνιο. Οι νέοι ηλικίας 18-34 θεωρούν σε ποσοστό 57% ότι η παράταση του προγράμματος πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο ή και τον Δεκέμβριο.

Το 46% θεωρεί σωστό το μέτρο παροχής κρατικών εγγυήσεων και στήριξης των επιχειρήσεων μέσω τραπεζών. Μια σοβαρή ομάδα πολιτών διαφωνεί (25%). Με τα μέτρα στήριξης συμφωνούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι (49%) και οι αυτοεργοδοτούμενοι (51%), ενώ με το μέτρα αυτά μόνο το 36% των δημοσίων υπαλλήλων συμφωνεί.

Απάντηση στην αντιπαράθεση των ημερών περί εμπλοκής του γενικού ελεγκτή στη διαδικασία των κρατικών εγγυήσεων δίνουν οι ερωτηθέντες στην έρευνα. Το 45% θεωρεί ότι ο ελεγκτής θα πρέπει να έχει εκ των προτέρων εμπλοκή, καθιστώντας με λίγα λόγια τη θέση του ΔΗΚΟ πλειοψηφική μεταξύ των πολιτών. Το 17% θεωρεί ότι ο ελεγκτής θα πρέπει να έχει εκ των υστέρων εμπλοκή και το 17% καμιά εμπλοκή. Ποσοστό 21% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.

Το 89% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ορθώς έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποστέλλοντας ύστερα από έκκληση του Μουσταφά Ακιντζί πυροσβεστικά αεροπλάνα για κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε πρόσφατα στη Μόρφου. Μόλις το 7% εκφράζει διαφωνία με αυτή την απόφαση.

Το 79% συμφωνεί με την απόφαση του Προέδρου να αποστείλει ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους Τ/Κ για καταπολέμηση της πανδημίας. Διαφωνεί το 15%. Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής παρουσιάζει η Λευκωσία με 83% και το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης η Πάφος, η Λάρνακα και η ελ. Αμμόχωστος με 21%.

Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ; Ποσοστό 19% απαντά ότι μπορούμε να αντιδράσουμε καταγγέλλοντας την Τουρκία σε διεθνείς οργανισμούς, 24% μέσω των τριμερών συμμαχιών με Ισραήλ και Αίγυπτο και 38% μέσω συνομιλιών στο Κυπριακό με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ποσοστό 19% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει. Ποσοστό 46% των αντρών επιθυμεί συνομιλίες για λύση, το μεγαλύτερο ποσοστό άγνοιας εμφανίζεται στις ηλικίες 18-34, ενώ η Πάφος σε ποσοστό 31% επιθυμεί καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

 

Ταυτότητα έρευνας

Διαδικτυακή έρευνα μέσω της online πλατφόρμας της εταιρείας RetailZoom.

Πρόσκληση συνδρομητών του «Πολίτη» μέσω email, καθώς και αναγνωστών της επίσημης ιστοσελίδας και ατόμων μέσω των σελίδων σε facebook και twitter.

Ημερομηνίες: 20-21 Μαΐου.

Συνολικές απαντήσεις: 777.

Στάθμιση αποτελεσμάτων φύλου και ηλικίας ούτως ώστε να αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό των ατόμων 18 ετών και άνω.

Αφαιρούνται οι απαντήσεις που προέρχονται από το ίδιο IP Address.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.