Φόρμα αναζήτησης

Φεύγει και πάει στις εγγυήτριες η Λουτ- Πιθανή η συνάντηση ηγετών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα επικοινωνήσει τις επόμενες ημέρες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, επιδιώκοντας να γίνει κάποια συνάντηση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «συνεχίστηκε απόψε ο διάλογος του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Λουτ», σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε και στην κ. Λουτ – όπως προηγουμένως και στην κ. Σπεχαρ – την προθυμία του να έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί».
 
Είπε εξάλλου ότι «όπως ήταν φυσικό, έχουν εγερθεί θέματα που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις». Στη συνέχεια η κ. Λουτ θα έχει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα έχει απευθείας επικοινωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει και στο παρελθόν την ετοιμότητα του να έχει συνάντηση με τον κ. Ακιντζί. Επαναβεβαιώθηκε αυτό και μέσω της κας Λουτ και τις επόμενες των ημερών θα έχει επικοινωνία με τον κ. Ακιντζί».

Σε ερώτηση πότε θα έχει η κ. Λουτ επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό εναπόκειται στην κ. Λουτ. Δεν είμαι σε θέση να σας δώσω εγώ ημερομηνίες», προσθέτοντας ότι «έτσι θα προχωρήσουν τα πράγματα».

Κληθείς να πει αν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της κ. Λουτ στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου απάντησε αρνητικά.

Σε ερώτηση αν στη συνάντηση που ενδέχεται να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί θα είναι παρούσα και η κ. Λουτ, ο Εκπρόσωπος είπε «όχι δεν προβλέπεται, δεν χρειάζεται. Θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς μπορεί να γίνει μια συνάντηση».

Ερωτηθείς αν μετά τις τελευταίες επαφές της κ. Λουτ έχει προχωρήσει η διαδικασία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συνεχίστηκε ο διάλογος, έχουν εγερθεί, όπως ήταν φυσικό, θέματα που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις,  και η κ. Λουτ θα έχει τώρα επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις».

ΠτΔ: Έτοιμοι να ξεκινήσουμε το διάλογο 

Υπενθυμίζεται ότι σε  δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και σήμερα το διάλογο από εκεί που διεκόπη τον Ιούλιο του 2017. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η ανταπόκριση και μηνύματα από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά να είναι θετικά.

Χθες, η κ. Λουτ είδε τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στα κατεχόμενα, ενώ το απόγευμα της Κυριακής είχε τρίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Προδρόμου έκανε λόγο για μια παραγωγική συνάντηση, είπε όμως ότι «η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έληξε χωρίς δηλώσεις η συνάντηση Λουτ-Ακιντζί