POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προγράμματα του ΟΑΠΤη μη ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού κατέδειξε έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) για προγράμματα (Μέτρο 1&2) που χρηματοδοτούνται από τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΟΑΠ) και αφορούν ενέργειες προώθησης γεωργικών προϊόντων σε τρίτες χώρες και στην εσωτερική αγορά.

Το αποτέλεσμα του ελέγχου το οποίο περιλαμβάνει και διορθωτικές συστάσεις απέστειλε η ΕΥ στους άμεσα αρμόδιους, τον γενικό διευθυντή του Υπ. Ενέργειας και τον επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών.

Από τα ευρήματα του δειγματοληπτικού ελέγχου προέκυψε η ανάγκη διενέργειας επιπρόσθετου ελέγχου σε όλες τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του Μέτρου, όσον αφορά στη διαδικασία επιλογής του Οργανισμού Εκτέλεσης (ΟΕ) για τέσσερα προγράμματα, για τα οποία έγιναν πληρωμές ύψους 1.487.644 ευρώ το 2017.

Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι διαδικασίες επιλογής του ΟΕ για την εφαρμογή των προγραμμάτων: Πρόγραμμα ενημέρωσης και προώθησης γεωργικών προϊόντων σε τρίτες χώρες-Snack a fruit, πρόγραμμα Pan-Dora/It’s from Europe, πρόγραμμα ενημέρωσης και προώθησης νωπής πατάτας στην εσωτερική αγορά, Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο και πρόγραμμα προώθησης χαλλουμιού σε τρίτες χώρες, (ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία), για τα οποία καταβλήθηκε χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για το 2017.

Όπως σημειώνεται, για την επιλογή ΟΕ που θα υλοποιούσε τα τέσσερα προγράμματα, προκηρύχθηκαν ανοιχτοί διαγωνισμοί με συνολική εκτίμηση δαπάνης 14 εκατ. ευρώ. Ενώ, επισημαίνεται ότι όλοι οι διαγωνισμοί κατακυρώθηκαν στον ίδιο ΟΕ. Διαφάνηκε ότι οι πρόνοιες αναφορικά με τη δημοσίευση των διαγωνισμών για επιλογή του ΟΕ, εφαρμόστηκαν με τρόπο που περιόριζε την ευρύτητα συμμετοχής στους διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού. Μάλιστα, σημειώνεται ότι σε μια περίπτωση, λήφθηκε μόνο μια προσφορά. Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι σχετικός όρος για κατοχή πιστοποιητικού διασφάλισης ποιότητας, ο οποίος περιλήφθηκε στους όρους των διαγωνισμών, διαφάνηκε ότι ήταν πολύ περιοριστικός, αφού αυτόματα απέκλειε όλα τα διαφημιστικά γραφεία της Κύπρου, που δεν κατείχαν τέτοιο πιστοποιητικό και έδινε προβάδισμα στα διαφημιστικά γραφεία από την Ελλάδα.

Κενά και στην προώθηση του χαλλουμιού

Η ΕΥ διαπίστωσε επίσης αδυναμίες και όσον αφορά το πρόγραμμα προώθησης του χαλλουμιού σε τρίτες χώρες, ΗΠΑ, Κίνα και Αυστραλία. Για το εν λόγω πρόγραμμα έγινε έλεγχος σε όλο το φάσμα των ενεργειών που χρηματοδοτήθηκαν το 2017 ύψους 0,58 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, παράλειψη επιβεβαίωσης της αυθεντικότητας των συμβάσεων που συνάπτονται από τον ΟΕ με άλλες εταιρείες, υπεργολάβους, γεγονός το οποίο εγκυμονεί κινδύνους, αφού στο παρελθόν, σε παρόμοιες περιπτώσεις, η ΕΥ εντόπισε ενδεχόμενο διάπραξης απάτης. Για τον λόγο αυτό έγινε υπόδειξη στον ΟΑΠ να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα των συμβάσεων. Επιπλέον, διαφάνηκε ότι τα περισσότερα τιμολόγια, ειδικά αυτά που αφορούσαν ενέργειες που σχετίζονται με διαφήμιση, ενδέχεται να ήταν αυξημένα με το ποσοστό κέρδους του υπεργολάβου του ΟΕ, και έγινε σύσταση για περαιτέρω διερεύνηση από τον ΟΑΠ. Εντοπίστηκαν περιπτώσεις, αναφέρεται, διαφημιστικών καταχωρίσεων στις ΗΠΑ, όπου προέκυπτε το ενδεχόμενο η εταιρεία να είχε περιλάβει υψηλό ποσοστό κέρδους. Παράλληλα, εκφράστηκαν και επιφυλάξεις για το εάν το μήνυμα προώθησης χαλλουμιού δόθηκε στο στοχευμένο τηλεοπτικό κοινό. Σημειώνεται επίσης ότι δεν εντοπίστηκαν αποδείξεις εισπράξεων από τους υπεργολάβους του ΟΕ για εξόφληση των τιμολογίων τους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η καταβολή των ποσών. Υποδείχθηκε ότι, σε όλες τις περιπτώσεις, ο ΟΑΠ θα πρέπει να ζητά την υποβολή των αποδείξεων είσπραξης των υπεργολάβων του ΟΕ. Τόσο η ΑΕΑ (Αρμόδια Εθνική Αρχή, Υπηρεσία Εμπορίου – Κλάδος Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων – ΥΕΕΒ) όσο και ο ΟΑΠ θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωμένη εικόνα για τις ενέργειες που υλοποιήθηκαν, τονίζει η ΕΥ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.