Φόρμα αναζήτησης

Στις πολυκατοικίες πίνουν βρόμικο νερό – Ξανά στη Βουλή το θέμα από τον ΘεοπέμπτουΜεγάλος βαθμός αβεβαιότητας φαίνεται να υπάρχει όσον αφορά την καταλληλότητα του νερού σε πάρα πολλές πολυκατοικίες στην Κύπρο, τη στιγμή που έχει αναγνωριστεί στο διεθνές δίκαιο το ανθρώπινο δικαίωμα σε ασφαλές και πόσιμο νερό σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

Το θέμα επαναφέρει στην επικαιρότητα ο πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος δήλωσε στον «Πολίτη» ότι ετοιμάζεται να καταθέσει στην ολομέλεια της Βουλής τροπολογία, με στόχο τη βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το πόσιμο νερό αποτέλεσε θέμα της πρώτης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Right2Water), η οποία συγκέντρωσε πάνω από 1,8 εκατ. υπογραφές, προκαλώντας τη θετική ανταπόκριση της Κομισιόν που σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ύδρευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Εκτός από ανθρώπινο δικαίωμα, η πρόσβαση σε καθαρό και υγιεινό νερό μειώνει το κόστος ζωής και βάζει ένα τέλος στην ταλαιπωρία που συνεπάγεται το συνεχές κουβάλημα εμφιαλωμένου νερού. Συμβάλλει επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος.

Περιβαλλοντικό πρόβλημα

«Στις πολυκατοικίες επικρατεί ένα χάος όσον αφορά το πόσιμο νερό», δήλωσε στον «Πολίτη» ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. «Οι πολίτες», πρόσθεσε, «που διαμένουν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών δίκαια αντιδρούν, διότι είναι καταδικασμένοι να αγοράζουν πόσιμο νερό, αφού δεν εμπιστεύονται το τρεχούμενο».

«Έτσι», συμπλήρωσε, «για να καλύψουν τις ανάγκες τους αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό ή το προμηθεύονται από βυτία με κερματοδέκτες. Αυτό δημιουργεί και περιβαλλοντικά προβλήματα, διότι αυξάνεται κατακόρυφα η χρήση του πλαστικού. Έχουμε, δηλαδή, επιβάρυνση της υγείας και της τσέπης του πολίτη, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος».

«Ενώ», συνέχισε, «η Πολεοδομία υποχρεώνει τους κατασκευαστές πολυκατοικιών να αντλούν πόσιμο νερό κατευθείαν από την Υδατοπρομήθεια, εντούτοις δεν εφαρμόζεται η σχετική πρόνοια και το νερό περνά από πλαστικά ντεπόζιτα προτού καταλήξει στη βρύση της κουζίνας του καταναλωτή. Μα δεν γίνεται να πίνεις νερό από οποιοδήποτε πλαστικό ντεπόζιτο διότι εισχωρούν στο νερό μικροπλαστικές ουσίες που βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία».

«Συνεπώς», υποστήριξε, «πρέπει με νομοθεσία να καθοριστούν οι προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τα ντεπόζιτα και τα άλλα υλικά που σχετίζονται με τη φύλαξη και το οικιακό σύστημα διανομής του πόσιμου νερού».

Καταθέτει τροπολογία

Ο κ. Θεοπέμπτου εντοπίζει σοβαρά κενά στη νομοθεσία και επισημάνει την απουσία ενιαίου εθνικού πλαισίου. «Οι πρόνοιες», εξήγησε, «του άρθρου 9 (1) (β) (xi) του Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου δεν αναφέρονται σε πόσιμο νερό, αλλά στην παροχή κατάλληλου ύδατος το οποίο πρέπει να είναι επαρκές. Λέει επαρκές και όχι πόσιμο νερό που έρχεται κατευθείαν από το δίκτυο του φορέα ύδρευσης. Μα ο καθένας καταλάβει ό,τι θέλει από αυτήν την πρόνοια».

Εκτός δηλαδή από την απουσία ρητής αναφοράς στο Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο της Πολεοδομίας σε πόσιμο νερό, παρατηρούνται διαφορές στους Κανονισμούς της κάθε Υδατοπρομήθειας. Για παράδειγμα, ο σχετικός Κανονισμός της Υδατοπρομήθειας Παραλιμνίου αναφέρει ρητά την υποχρέωση του ιδιοκτήτη να παρέχει πόσιμο νερό με διασωληνώσεις που έρχονται κατευθείαν από το δίκτυο της Υδατοπρομήθειας. Κάτι που δεν αναφέρει ο Κανονισμός της Υδατοπρομήθειας Λάρνακας. «Φαίνεται», δήλωσε, «ότι η κάθε Υδατοπρομήθεια κάνει ό,τι θέλει».

Για την επίλυση του προβλήματος ο κ. Θεοπέμπτου προτίθεται να καταθέσει τροπολογία στην επόμενη ολομέλεια της Βουλής ώστε να κάνει ορισμένες αλλαγές στον Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο όπως η αντικατάσταση του όρου “επαρκές νερό” με αυτό του “πόσιμου νερού”.

Επίσης, ετοιμάζει επιστολή προς τον υπουργό Γεωργίας από τον οποίο θα ζητά να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την αλλαγή των κανονισμών της Υδατοπρομήθειας σε κάθε πόλη ώστε να προβλέπουν την απευθείας σύνδεση του πόσιμου νερού με το δίκτυό τους.

Ειδικός του ΤΕΠΑΚ κρούει τον κώδωνα

Ερωτηθείς για το κατά πόσον τα πλαστικά ντεπόζιτα που τοποθετούνται στο ισόγειο ή στην οροφή των πολυκατοικιών τηρούν τις προδιαγραφές υγιεινής και δεν υποβαθμίζουν την ποιότητα του πόσιμου νερού, ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ Κωνσταντίνος Μακρής απάντησε ότι «οι καιρικές συνθήκες στην Κύπρο είναι ακραίες και όταν η βρύση ενός σπιτιού παίρνει νερό από πλαστικό ντεπόζιτο που βρίσκεται στο ισόγειο ή στην οροφή μιας πολυκατοικίας δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος επιδείνωσης της ποιότητάς του».

«Υπάρχουν», διαπίστωσε κ. Μακρής, «διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως ο ήλιος, οι υψηλές θερμοκρασίες και το πλαστικό, που σύμφωνα με άλλες μελέτες πιθανόν να λειτουργούν ως πηγές μετανάστευσης μικροπλαστικών ουσιών ή δημιουργίας μικροοργανισμών επιβαρυντικών για την υγεία του ανθρώπου».

«Τα σπίτια», κατέληξε, «δεν θα έπρεπε να τροφοδοτούνται με πόσιμο νερό από τα ντεπόζιτα, γι’ αυτό και πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε το πόσιμο νερό να προέρχεται από τις υπόγειες διασωληνώσεις της Υδατοπρομήθειας».

Νίπτουν τας χείρας τους

Το ζήτημα με τα πλαστικά ντεπόζιτα και την απευθείας σύνδεση του νερού με το δίκτυο της Υδατοπρομήθειας θέσαμε στον διευθυντή των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Ηρόδοτο Ηροδότου.

«Ως Υγειονομικές Υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Ηροδότου, «δεν έχουμε ευθύνη να ελέγξουμε κατά πόσον το νερό περνά απευθείας στην κουζίνα ενός σπιτιού ή μέσα από κάποιο ντεπόζιτο».

«Σε ό,τι αφορά τα πλαστικά αντικείμενα», πρόσθεσε, «εμείς εφαρμόζουμε τον Κοινοτικό Κανονισμό 1935/2004 που αφορά μόνο τα υλικά και στα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Το πόσιμο νερό της Υδατοπρομήθειας δεν θεωρείται τρόφιμο. Απλώς στο πόσιμο νερό της Υδατοπρομήθειας κάνουμε μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους σε διάφορα σημεία. Ελέγχουμε δηλαδή το δίκτυο της Υδατοπρομήθειας, το κάθε λογής εμφιαλωμένο νερό κ.λπ., όχι όμως τα ντεπόζιτα στις πολυκατοικίες και στις μονοκατοικίες. Αυτό είναι ευθύνη των ιδιοκτητών ή της διαχειριστικής επιτροπής της πολυκατοικίας».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της νομοθεσίας σε επαρκές νερό και όχι πόσιμο, ο κ. Ηροδότου δήλωσε ότι «υπάρχει κοινοτικός κανονισμός ο οποίος έχει μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία και ο Περί Ποιότητας Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Παρακολούθηση και Έλεγχος) Νόμος που λέει τι εστί πόσιμο νερό και ποιες είναι οι παράμετροι κ.λπ. Συνεπώς, το νερό δεν πρέπει να είναι απλώς επαρκές αλλά και πόσιμο».

Κανένας προληπτικός έλεγχος

Σύμφωνα πάντως με το άρθρο 8 (1) του Περί της Ποιότητας Νερού και Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Παρακολούθηση και Έλεγχος) Νόμου, παρέχεται η δυνατότητα στους επιθεωρητές να ελέγξουν το νερό σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες, μετά βέβαια από σχετική συγκατάθεση προσώπου ηλικίας άνω των δεκαοκτώ ετών που διαμένει στην κατοικία. Εντούτοις, φαίνεται ότι δεν διενεργούνται προληπτικοί έλεγχοι εντός της οικίας και μάλιστα «από βρύση εντός του υποστατικού από την οποία ο κάτοχος λαμβάνει νερό για να το χρησιμοποιήσει ως πόσιμο ή για μαγείρεμα ή για ατομική καθαριότητα», όπως δηλαδή ορίζει τα σημεία δειγματοληψίας το άρθρο 10 του Περί της Ποιότητας Νερού και Ανθρώπινης Κατανάλωσης Νόμου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.