Φόρμα αναζήτησης

Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο την Τρίτη αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου

Την έκκλησή του να παρευρεθεί κόσμος στην παραλία της Γλώσσας, στο Κωνστάντια, κατά την επίσκεψη εκεί την ερχόμενη Τρίτη αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επανέλαβε ο Ευρωβουλευτής, Τάκης Χατζηγεωργίου, λέγοντας ότι είναι σημαντικό το μήνυμα που θα σταλεί.

«Η επίσκεψη θα έχει ειδικό βάρος εάν κατά τη διάρκειά της η ομάδα των Ευρωβουλευτών πλαισιωθεί από έναν σημαντικό αριθμό Κυπρίων που να δείξουν όχι μόνο την πεποίθησή τους ότι η πόλη πρέπει να επιστραφεί σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ που αποσυνδέουν την επιστροφή της πόλης από τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού», είπε, μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους που βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Η αρχική προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Σαββατοκύριακο δεν επιτεύχθη, πρόσθεσε, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι την Τρίτη οι πολίτες θα ανταποκριθούν.

Μεγάλα προβλήματα σαν τα δικά μας λύνονται μόνο αν έχουμε ομάδα μεγάλων ηγετών γενικά, όχι μόνο στην Κύπρο, και πείσμωνες λαούς, δήλωσε ο κ. Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας ότι «δεν βλέπω ότι υπάρχει το σύνολο της δύναμης και των λαών που πρέπει να υπάρχουν για να σπρώξουν τα βήματα μπροστά». Ο κόσμος της Κύπρου πρέπει να είναι παρών και δεν αναφέρομαι μόνο στους Αμμοχωστιανούς, πρόσθεσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής για την επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος αυτής της επίσκεψης, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι υπάρχει ένα σχετικό ψήφισμα (το 203) του 2007. Δεν θέλουμε να καταγράψουμε ένα νέο ψήφισμα, επειδή το υφιστάμενο είναι αρκετά καλό, επιβεβαιώνει και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, ανέφερε λέγοντας ότι θα ζητήσουν από το Συμβούλιο Υπουργών να κινήσει όλες τις διαδικασίες έχει στη διάθεσή του προς την Τουρκία για να το εφαρμόσει.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου χαρακτήρισε επίσης ευτελιστική την απάντηση που έλαβε η Επιτροπή Αναφορών στην επιστολή της προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ζητώντας να έρθουν σε επαφή με τον τουρκικό κατοχικό στρατό για την είσοδο της αντιπροσωπείας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούν να διευκολύνουν την επίσκεψη, χωρίς αναφορά ιδιαίτερη στην περίκλειστη πόλη, και έτσι θα πάνε στην εν λόγω παραλία, ανέφερε.

Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι θα ζητήσουν επίσης απελευθέρωση κονδυλίων για να γίνει είσοδος Ε/κ, Τ/κ και ξένων εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη πόλη για μελέτες. «Αυτή είναι η πρόθεσή μας, δεν σημαίνει ότι θα επιτευχθεί. Αυτό που θα επιτευχθεί θα είναι κατόπιν συζητήσεων όταν επιστρέψουμε στην Επιτροπή Αναφορών με τα στοιχεία που θα έχουν συγκεντρώσει”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι στην επίσκεψη αυτή θα συμμετέχει η ίδια η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, Ευρωβουλευτής από τη Σουηδία, Σεσίλια Γουίκστρομ, άλλα 5 μέλη της Επιτροπής και 3 εξ οφίκιο, στους τελευταίους ανήκει ο ίδιος ο κ. Χατζηγεωργίου και ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης.

Η αποστολή αποτελεί συνέχεια της αναφοράς που καταχωρήθηκε το 2004 από τον Λοϊζο Αυξεντίου, εκ μέρους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, η οποία ζητεί την επιστροφή της αποκλεισμένης περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Η τελευταία επίσκεψη πραγματοποιήθηκε 10 χρόνια πριν στις 25-28 Νοεμβρίου 2007.

Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανό, την τ/κ Πρωτοβουλία Αμμόχωστος και τον Λοϊζο Αυξεντίου. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών θα παραχωρήσει την Τρίτη συνέντευξη Τύπου με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου στη Δερύνεια στις 13.00.

ΚΥΠΕ: Ραλλή Παπαγεωργίου