Φόρμα αναζήτησης

Αθόρυβα επέστρεψαν στην Αίγυπτο τα αρχαία

Για το συγκεκριμένο αγγείο έγινε πρόσφατα μεγάλος θόρυβος στο εσωτερικό με καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας. [...]

Read More...

Αθόρυβα, στο πλαίσιο της τελευταίας επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κάιρο αρχές της εβδομάδας, επιστράφηκαν στη γειτονική χώρα αρχαία κειμήλια από διάφορες περιόδους του αρχαίου αιγυπτιακού κόσμου, τα οποία είχαν κλαπεί και παράνομα μεταφερθεί στο νησί από την Αίγυπτο τέλη της δεκαετίας του ’80.
Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες είχε εξελιχθεί σε πολιτικό, αστυνομικό και διπλωματικό μπέρδεμα η υπόθεση αλαβάστρινου αγγείου του 13ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζει τον Ραμσή Β’ και το οποίο παρανόμως βρισκόταν στην Κύπρο. Η Αίγυπτος είχε ζητήσει τον εντοπισμό και την επιστροφή του αγγείου, κάτι που είχε πρόθεση να πράξει η κυβέρνηση, πλην όμως ήταν εμπόδιο το γεγονός ότι το αγγείο αποτελούσε τεκμήριο σε ποινική υπόθεση. Θυμίζουμε ότι βουλευτές αντέδρασαν έντονα στην προοπτική επιστροφής του αγγείου, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για προσπάθεια συγκάλυψης υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας.
Στο πλαίσιο της τελευταίας επίσκεψης Αναστασιάδη στο Κάιρο, η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Σολομωνίδου, παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές της γειτονικής χώρας περισσότερα από 14 αρχαία αιγυπτιακά κειμήλια. Μεταξύ των αρχαίων αντικειμένων που επιστράφηκαν ήταν και το αγγείο του 13ου αιώνα που απεικόνιζε τον Ραμσή Β’, που προγραμμάτιζε να παραδώσει η Λευκωσία στον Αιγύπτιο πρόεδρο από τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο τελικά η παράδοσή του έγινε μόλις την περασμένη Δευτέρα στο πλαίσιο της επίσκεψης Αναστασιάδη στην Αίγυπτο, μαζί με άλλα κειμήλια. Για το θέμα φιλοξένησε εκτενή ρεπορτάζ ο αιγυπτιακός Τύπος, ωστόσο παραδόξως η Λευκωσία απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα.
Σύμφωνα με το αγγλόφωνο «Egypttoday» η επιστροφή των αρχαίων αντικειμένων έγινε στο πλαίσιο των εγκαινίων του Προγράμματος «Νόστος η Επιστροφή», στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Khaled al-Anani εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις κυπριακές αρχές για τη συνεχή συνεργασία με την Αίγυπτο, στην προσπάθεια ανάκτησης κλαπέντων αρχαιοτήτων.

Ειδώλια και φυλακτά

Πέρα από το αγγείο με τον Ραμσή ΙΙ, στα αρχαία κειμήλια που επιστράφηκαν στην Αίγυπτο την περασμένη Δευτέρα σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο περιλαμβάνονται ειδώλια και φυλακτά διαφόρων σχημάτων, μεγέθους και υλικών, των θεοτήτων Sekhmet, Neith και Isis. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου επαναπατριζόμενων αντικειμένων Shaaban Abdel Gawad δήλωσε ότι η διαδικασία επαναπατρισμού ξεκίνησε το 2017 όταν η Ίντερπολ επικοινώνησε με το αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων. Οι αιγυπτιακές αρχές σημείωσε απευθύνθηκαν στις κυπριακές αρχές, προτάσσοντας την ανάγκη επαναπατρισμού των αντικειμένων που φαίνεται να έφθασαν στο νησί το 1986. Όπως είπε, τα αντικείμενα αυτά φυλάσσονταν στο κυπριακό μουσείο αρχαιοτήτων στη Λευκωσία και ταξίδεψε ο ίδιος στο νησί για να τα επιθεωρήσει μετά από πρόσκληση των κυπριακών αρχών.

Send this to a friend