Φόρμα αναζήτησης

Στην Αγία Νάπα το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής στη Μεσόγειο

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στηρίζει την δημιουργία του υποβρύχιου μουσείου γλυπτικής που θα δημιουργηθεί στην Αγία Νάπα, δήλωσε σήμερα ο Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του σε διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση του πρώτου υποβρύχιου μουσείου γλυπτικής στη Μεσόγειο, το οποίο θα δημιουργηθεί στην Αγία Νάπα από τον καλλιτέχνη Jason Decaires Taylor, ο κ. Καδής ανέφερε ότι «το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στηρίζει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του έργου αυτού, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες προστασίας του θαλάσσιου  περιβάλλοντος και θα ενισχύσει περαιτέρω την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στον τόπο μας».

Πρόσθεσε ότι «οι επισκέπτες της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής τεχνητών υφάλων στην Αγία Νάπα, θα απολαμβάνουν εικαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν στόχο να αναβαθμίσουν τη θαλάσσια ζωή, αφού θα αποτελούν ταυτόχρονα και τεχνητούς ύφαλους».

Αναφερόμενος στον καλλιτέχνη Jayson Taylor, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως «αυτό που τον διακρίνει δεν είναι μόνο τα ξεχωριστά γλυπτά του, αλλά και οι ευαισθησίες και ανησυχίες του γύρω από την υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος,  την υπεραλίευση και την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων, που αποτελούν δυστυχώς παγκόσμια φαινόμενα. Κοιτάζοντας τα έργα που ο καλλιτέχνης έχει ολοκληρώσει σε επτά διαφορετικές περιοχές του κόσμου, είναι προφανές ότι η τέχνη αποτελεί γι’ αυτόν ένα ισχυρό μέσο για να περάσει σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά μηνύματα».

Με την ολοκλήρωση του έργου, συνέχισε «αναμένεται ότι χιλιάδες κύπριοι και ξένοι επισκέπτες θα απολαμβάνουν το πρωτότυπο έργο του Jason. Εμείς θα στηρίξουμε έμπρακτα το μοναδικό αυτό έργο, αφού είναι επιτακτική η ανάγκη να διαχειριστούμε με σοβαρότητα και ευθύνη την περιοχή στην οποία θα τοποθετηθούν τα έργα στη θάλασσα».

Για το λόγο αυτό, σημείωσε ο Υπουργός «θα προχωρήσουμε άμεσα στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα προσφέρει ασφάλεια στα έργα και θα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε οι επισκέπτες της περιοχής να απολαμβάνουν εικαστικές παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου, ενώ απρόσκοπτα θα αναπτύσσεται η βιοποικιλότητα στον χώρο του τεχνητού υφάλου».

Ο κ. Καδής ευχαρίστησε «θερμά» τον καλλιτέχνη Jayson Taylor «που μας τιμά επιλέγοντας την Κύπρο για να δημιουργήσει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής στη Μεσόγειο, τον Δήμο Αγίας Νάπας που θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το έργο, τον Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, που στήριξε αυτή τη μοναδική προσπάθεια και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, που συντονίζει το έργο».

KYΠΕ/Φανίτσα Ζαννέττου