Φόρμα αναζήτησης

Στυλιανίδης: Ο διάλογος στην Κύπρο πρέπει να επαναρχίσει

Την θέση ότι είναι αναγκαία η επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης. Μιλώντας σε Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος απηύθυνε έκκληση για τερματισμό του παιχνιδιού της επίρριψης ευθυνών και επανεκκίνηση του διαλόγου στο πλαίσιο που καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσόγειου βρίσκονται ενώπιον μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών συνεπεία των αλλαγών στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επί διακυβέρνησης Τραμπ αλλά και των εξελίξεων στον τομέα της Ενέργειας. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχής μας εξήγησε ο Επίτροπος καθιστούν την περιοχή γόνιμο έδαφος για νέες συγκρούσεις. Γι’ αυτό εξήγησε είναι επιβεβλημένη η επανεκκίνηση του διαλόγου ούτως ώστε να επιτευχθεί μία λύση του Κυπριακού που θα καθιστά ολόκληρη την χώρα Ευρωπαϊκή. Αυτός είπε ο κ. Στυλιανίδης πρέπει να είναι ο πραγματικό στόχος αφού μέσω του ευρωπαϊκού χαρακτήρα της επανενωμένης Κύπρου, οι ε/κ και οι τ/κ θα έχουν κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το έργο της επιτροπής της για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων και εξήγησε τις προκλήσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Σε αυτές περιλαμβάνεται όπως εξήγησε ο Επίτροπος, η κλιματική αλλαγή-οι συνέπειες της οποίας είναι πλέον εμφανείς σε κράτη μέλη όπως η Ισπανία και η Φινλανδία- αλλά και δραματικές αλλαγές στην Αφρικανική ήπειρο όπως η δημογραφική έκρηξη.