Φόρμα αναζήτησης

Στη Βουλή τέλη, αμοιβές, κριτήρια για διαμεσολαβητές

Όταν τον Απρίλιο του 2019 ψηφιζόταν ο περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Νόμος, γινόταν λόγος για ένα εξαιρετικά χρήσιμο νομικό εργαλείο για ουσιαστικές βελτιώσεις στις σχέσεις μεταξύ γονέων και των ανήλικων τέκνων τους σε περιπτώσεις οικογενειακών διαφορών. Μόνο που για να μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος, απαραίτητη είναι η συμβολή των διαμεσολαβητών, και κάλλιο αργά, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον περασμένο Μάιο κανονισμούς που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τους οποίους ρυθμίζονται τα του μητρώου και αμοιβών τους. Οι κανονισμοί θα κατατεθούν σήμερα επίσημα στη Βουλή έτσι ώστε, αφού εγκριθεί ο νόμος που εισάγει για πρώτη φορά στην Κύπρο τον θεσμό της διαμεσολάβησης ως μίας εξωδικαστικής διαδικασίας κατά την οποία δύο ή περισσότερα μέλη μίας οικογένειας επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επίλυση οικογενειακών τους διαφορών με τη βοήθεια διαμεσολαβητή, να εφαρμοστεί στην πράξη.

Ειδικότερα, βάσει των προνοιών του εδαφίου 2 του άρθρου 43 του νόμου για τη Διαμεσολάβηση σε Οικογενειακές Διαφορές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ως το αρμόδιο για την εφαρμογή του νόμου, προχώρησε στην ετοιμασία κανονισμών οι οποίοι ρυθμίζουν:

  • Το τέλος εγγραφής στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών (στο Υπουργείο Δικαιοσύνης), ύψος 30 ευρώ.
  • Την αμοιβή διαμεσολαβητή για τη διεξαγωγή διαμεσολάβησης. Ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά υπόθεση ανά διαμεσολαβητή, στην περίπτωση που το ύψος της διαφοράς, εξαιρουμένων τυχόν τόκων και εξόδων, δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ, και ακολούθως ορίζεται κλιμακωτά επί των ποσοστών του ύψους της διαφοράς.
  • Την ειδική εκπαίδευση που απαιτείται για εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση των κανονισμών, στο πλαίσιο ετοιμασίας των πιο πάνω κανονισμών διεξήχθη ευρεία δημόσια διαβούλευση, στην οποίαν μετείχαν ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Κύπρου, ο Σύνδεσμος Διαμεσολαβητών Κύπρου και το Κυπριακό Κέντρο Καταναλωτή για Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών. Παρά το γεγονός ότι στη διαβούλευση κλήθηκε να μετάσχει και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, εντούτοις, δεν απέστειλε οποιεσδήποτε θέσεις/απόψεις.

Καταληκτικά σημειώνεται πως ο θεσμός εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην εξοικονόμηση χρόνου που απαιτείται μέσω δικαστικών διαδικασιών και στον περιορισμό εξόδων εμπλεκόμενων μερών και κράτους, αποφορτίζοντας συνάμα το δικαστικό σύστημα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.