Φόρμα αναζήτησης

Στη Βουλή η παραίτηση Αρέστη από την επιτροπή αποκλεισμού μιζαδόρων

Τη μη υποστήριξη από το Υπουργείο Οικονομικών της Επιτροπής Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων από Διαδικασίες Σύναψης Δημόσιων Συμβάσεων προέταξε ο πρόεδρός της, τέως δικαστής του Ανωτάτου Γιώργος Αρέστη για την παραίτησή του.

Σε συνεδρίαση χθες της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ο κ. Αρέστη ενημέρωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στις 17 Απριλίου, με ισχύ από τις 30 Ιουνίου, προκειμένου να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να διορίσει νέο πρόεδρο της τριμελούς Επιτροπής Αποκλεισμού και να ληφθούν αποφάσεις για δύο υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιόν της. Ο κ. Αρέστη επικαλέστηκε χθες για την παραίτησή του την απουσία γραμματειακής υποστήριξης στην Επιτροπή Αποκλεισμού, η οποία λειτουργεί χωρίς στενογράφο, χωρίς γραμματεία και με μόνο μια ανώτερη λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών να καλείται να εκτελέσει όλα αυτά τα καθήκοντα (και φυσιολογικά συχνά να αρνείται να το πράξει). Σύμφωνα με τον κ. Αρέστη, αποδεχόμενος τον διορισμό του στην προεδρία της επιτροπής στις 13 Ιανουαρίου 2017, είχε θέσει με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών σειρά θεμάτων που τον προβλημάτιζαν. Πέντε μήνες μετά, με επιστολή στον γενικό διευθυντή του υπουργείου, Χρίστο Πατσαλίδη, τα προβλήματα καταγράφηκαν και ζητήθηκε η επίλυσή τους, ωστόσο ο κ. Πατσαλίδης ουδέποτε απάντησε στον κ. Αρέστη. Για τις εργασίες της επιτροπής, η οποία μέχρι σήμερα εξέδωσε τρεις αποφάσεις, αγοράστηκαν υπηρεσίες στενοτύπισης (από την ίδια εταιρεία που εξυπηρετεί τα δικαστήρια), ενώ για τη σύνταξη των αποφάσεων, τα μέλη της επιτροπής πλήρωσαν οι ίδιοι υπηρεσίες δακτυλογράφου.

Κληθείς από βουλευτές να εμβαθύνει στα προβλήματα της Επιτροπής Αποκλεισμού, ο κ. Αρέστη παραδέχθηκε και σημαντικότερα κενά, όπως το γεγονός ότι η τριμελής επιτροπή είναι υποχρεωμένη να συντάξει το κατηγορητήριο εναντίον των ελεγχόμενων οικονομικών φορέων και κατόπιν να τοποθετηθεί επ’ αυτού. Σύμφωνα με τον κ. Αρέστη, στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής πριν ένα χρόνο «δεν υπήρχε τίποτε», με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να διαμορφωθούν βάσει της δικαστικής εμπειρίας των μελών της επιτροπής. Εξηγώντας τη δική του θέση, ως πρώην δικαστής του Ανωτάτου και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο κ. Αρέστη ανέφερε ότι ο ίδιος αναλαμβάνοντας πρόεδρος της Επιτροπής Αποκλεισμού ανέλαβε προσωπικό ρίσκο, καθώς οι αποφάσεις του θα ελέγχονται από πρωτόδικο δικαστήριο (το Διοικητικό). Καταλήγοντας, ο κ. Αρέστη ανέφερε ότι οι αμοιβές των μελών της επιτροπής είναι αμοιβές κλητήρα (94 ευρώ ανά συνεδρία για τον πρόεδρο και 57 για τα μέλη), τονίζοντας ότι μετά από μια τέτοια δήλωση, θεωρεί δεδομένο ότι ο ίδιος δεν μπορεί να παραμείνει στην επιτροπή.

Νέα σύννεφα για Κοτσιάτη

Στον ένα χρόνο λειτουργίας της Επιτροπής Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων από Διαδικασίες Σύναψης Δημόσιων Συμβάσεων, τρεις αποφάσεις έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, εκ των οποίων η μία αφορά στην εταιρεία Nemesis (και αναμένεται να προσβληθεί στο Διοικητικό Δικαστήριο λόγω επηρεασμού της εταιρείας Cyfield από τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό του ΚΟΑ), και μια άλλη το Ακουολογικό Κέντρο Ευθυμιάδη, οι καταγγελίες του οποίου οδήγησαν στην ποινική υπόθεση με τους ωτορινολαρυγγολόγους του Δημοσίου. Μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε η παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Αποκλεισμού θα τεθεί σε ισχύ, αναμένεται να ληφθούν ακόμα δύο αποφάσεις. Η μία θα αφορά καταγγελία του δημάρχου Πάφου εναντίον της Helector. Σημειώνεται ότι ο κ. Αρέστη ανέφερε χθες στη Βουλή ότι μέχρι τις 31 Μαΐου θα ληφθεί απόφαση για την Helector, ενώ η νέα σύμβαση με την Helector, για μείωση των τιμών στην ΟΕΔΑ Κόσης (και για το κλείσιμο του Κοτσιάτη), δεν έχει ακόμα υπογραφεί.