Φόρμα αναζήτησης

Στη τσίτα οι γιατροί στη πρίζα οι ασθενείς

Kέντρο υγείας Στροβόλου, ώρα 11:00 π.μ. Το πρώτο τεστ αντοχής του ΓεΣΥ βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεκάδες πολίτες είχαν ήδη κάνει εγγραφή και περίμεναν να εξεταστούν από τον προσωπικό τους γιατρό. Επικρατεί αναστάτωση, κυρίως, λόγω του ότι οι ασθενείς δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς. Οι πλείστοι δεν γνωρίζουν καν ότι σε συνθήκες ΓεΣΥ θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού με τον γιατρό τους. Έσπευσαν στο κέντρο υγείας πολύ νωρίς το πρωί για να πάρουν το… νούμερό τους. Ο ασθενής με τον αριθμό ένα έφτασε στο κέντρο στις 5:30 το πρωί. Περίμενε, όπως δήλωσε στον «Π», στο πεζοδρόμιο μέχρι οι πόρτες να ανοίξουν. Και κατάφερε να πάρει την πρωτιά στην ουρά των ασθενών. ;Eξι ώρες μετά, στις 11:30 δηλαδή, ακόμη περίμενε… Η υπομονή των πολιτών, κοντά στο μεσημέρι, άρχισε να εξαντλείται. Τα παράπονα, η γκρίνια και η δυσφορία εκφράζονταν με έντονο τρόπο. Άκουγαν τον «εξάψαλμο» οι γιατροί… Πελαγωμένοι κι αυτοί ζητούσαν την υπομονή και την ψυχραιμία των ασθενών τους. Προσπαθούσαν να χειριστούν το λογισμικό του ΓεΣΥ, ένα νέο σύστημα με το οποίο δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι. Σε ένα γραφείο, στον τέταρτο όροφο του κέντρου, γίνονταν οι εγγραφές των πολιτών στο μητρώο του ΓεΣΥ. Στο πόδι και χθες ο λειτουργός. Ειδοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής να είναι στο κέντρο από νωρίς το πρωί για να συνεχίσει τις εγγραφές των πολιτών στο μητρώο του ΓεΣΥ. Κατά μέσο όρο, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, ο συγκεκριμένος υπάλληλος περνούσε στο σύστημα γύρω στους 15 δικαιούχους ανά ώρα.

«Ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί. Κάποιοι έχουν κλείσει ραντεβού, κάποιοι άλλοι πήραμε χαρτάκι με αριθμό. Δεν ξέρω τι φταίει, ποιος φταίει », δήλωσε ασθενής στον «Π» η οποία περίμενε περισσότερο από τρεις ώρες για να εξεταστεί από τον προσωπικό της γιατρό. Διακόπτει, όμως, άλλος ασθενής για να πει πως ο ίδιος τηλεφώνησε στο κέντρο την περασμένη Παρασκευή για να ρωτήσει εάν πρέπει να κλείσει ραντεβού με τον προσωπικό του γιατρό ή εάν θα ισχύσει η σειρά προτεραιότητας στη βάση της ώρας προσέλευσης στο κέντρο. «Μού είπαν ότι δεν χρειάζεται να κλείσω ραντεβού», είπε. «Σήμερα, όμως, άλλαξαν ιδέα», πρόσθεσε. Ενός άλλου, ηλικιωμένου ασθενή, εκκρεμούσε η εγγραφή του στο σύστημα. Δεν γνώριζε ότι για να να εξεταστεί από τον προσωπικό του γιατρό επιβάλλεται η εγγραφή του στο ΓεΣΥ. Βοηθήθηκε από τον αρμόδιο λειτουργό, η εγγραφή στο ΓεΣΥ έγινε και ανέμενε να φωνάξουν το όνομά του. «Ταλαιπωρία», είπε μονολεκτικά άλλος πολίτης εκφράζοντας έντονα τη δυσφορία του. Στο άνοιγμα της πόρτας του γραφείου του γιατρού πέντε – έξι ασθενείς «μπούκαραν» εντός. Τα παράπονα άρχισαν να πέφτουν βροχή. Ο γιατρός Αλέξης Καλαβάς συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία. Ζήτησε την κατανόηση των ασθενών του εξηγώντας ότι «η πρώτη μέρα είναι δύσκολη καθώς οι γιατροί δεν είναι εξοικειωμένοι με το λογισμικό». Ερωτηθείς από τον «Π» γιατί υπάρχει καθυστέρηση στις εξετάσεις ασθενών είπε πως ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί σωστά. «Οι ασθενείς από τούδε και στο εξής θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού» διεμήνυσε. Ερωτηθείς εάν προέκυψαν τεχνικά προβλήματα με το λογισμικό απάντησε αρνητικά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι ένα νέο σύστημα το οποίο οι γιατροί θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν και αυτό απαιτεί χρόνο. Η πλειοψηφία των ειδικών γιατρών στα εξωτερικά ιατρεία επέλεξε να εργαστεί στη βάση του παλιού συστήματος (έντυπη μορφή συνταγών). Οι κωδικοί των γιατρών για το λογισμικό του ΓεΣΥ μόλις χθες άρχισαν να ενεργοποιούνται…
Μέχρι τη μία το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν εγγραφεί στο ΓεΣΥ 527.000 δικαιούχοι. Σημειώθηκαν 2000 επισκέψεις σε γιατρούς (του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), είχαν εκτελεστεί 800 συνταγές (για φάρμακα) και 200 εργαστηριακές εξετάσεις και είχαν υποβληθεί 550 απαιτήσεις πληρωμής από γιατρούς.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, πάντως, θεωρεί πως το ΓεΣΥ πέρασε επιτυχώς το πρώτο τεστ αντοχής. Και διαβεβαιώνει ότι τα όποια προβλήματα αναφύονται θα επιλύνονται άμεσα.

Eάν επιλέξω ειδικό γιατρό του δημοσίου….

Οι ειδικοί γιατροί του ΓεΣΥ που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας θα εξυπηρετούν τους πολίτες και τα απογεύματα. Τι θα γίνει, όμως, με τους ειδικούς γιατρούς του δημόσιου τομέα της υγείας; Eάν επιλέξω κυβερνητικό ειδικό γιατρό (π.χ δερματολόγο) θα μπορώ να τον επισκεφτώ απόγευμα; Πρόκειται για ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί ακόμη, αφού το νέο ωράριο των νοσοκομείων δεν έχει τεθεί στα βαθιά του διαλόγου μεταξύ Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και συντεχνιών των γιατρών.

Ο ΟΚΥπΥ όπως πληροφορείται ο «Π» προσανατολίζεται στη λειτουργία των νοσοκομείων μέχρι τις 8:00 το βράδυ. Αυτό σημαίνει πως οι ειδικοί γιατροί θα βρίσκονται στα εξωτερικά ιατρεία εξετάζοντας ασθενείς, κατόπιν ραντεβού, μέχρι αργά το απόγευμα. Το θέμα ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Είναι πάντως ένα από τα ζητήματα τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθούν επί τάπητος το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση σε σχέση με τα κίνητρα τα οποία θα δοθούν στους ειδικούς γιατρούς του δημοσίου, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας το Σαββατοκύριακο καταχωρούσε τα ονόματα των ειδικών γιατρών των νοσοκομείων στο μητρώο του ΓεΣΥ. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Τα τελευταία 24ωρα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, παρατηρείται στο σύστημα του ΓεΣΥ αυξημένη ροή και από τις εγγραφές ειδικών γιατρών του ιδιωτικού τομέα. Σε κάποιες ειδικότητες υπάρχει επάρκεια γιατρών (π.χ καρδιολογία, γυναικολογία/ μαιευτική) σε κάποιες άλλες όχι. Τα μηνύματα ωστόσο που λαμβάνει ο ΟΑΥ είναι ενθαρρυντικά και πιστεύει ότι τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ θα αυξηθεί σημαντικά.