Φόρμα αναζήτησης

Στη στάση Ακιντζί για Βαρώσι ελπίζει η ε/κ πλευρά

Εκτός συζήτησης είναι για την κυβέρνηση οποιαδήποτε διαπραγμάτευση αναγνώρισης του Ερτζάν έναντι επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, την οποία διατύπωσε διστακτικά προ εβδομάδος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σχολιάζοντας την απόφαση της τ/κ «κυβέρνησης» να συστήσει επιτροπή με όρους εντολής την καταγραφή των περιουσιών στο Βαρώσι. Σήμερα, αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση του Τ/Κ «προέδρου» για το Βαρώσι μετά από συνάντηση που θα έχει με τον Κουντρέτ Όζερσαϊ. Την επίσημη τοποθέτηση Ακιντζί στις πρωτοβουλίες της «κυβέρνησης» Ερσίν Τατάρ-Κουντρέτ Όζερσαϊ περιμένει και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Όπως πληροφορείται ο «Π», στο Προεδρικό εκτιμούν πως η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει ο Ακιντζί στον Όζερσαϊ για να αποτρέψει τους σχεδιασμούς για άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τ/κ διοίκηση, μία εξέλιξη δηλαδή υπέρ της διχοτόμησης και της λύσης δύο κρατών, είναι η υιοθέτηση της πρότασης Αναστασιάδη για σύσταση δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής, που θα αναλάβει το έργο καταγραφής της κατάστασης των περιουσιών εντός της περιφραγμένης περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι προχθές, ο κ. Όζερσαϊ είχε δηλώσει πως από εβδομάδα θα ανακοινώσει τα μέλη και τους όρους εντολής της δικής του επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Αμμόχωστο.

Υπόμνημα διά ζώσης

Στις 18:45 αύριο, λίγο μετά την έναρξη της εκδήλωσης διαμαρτυρίας του Δήμου Αμμοχώστου έξω από το Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου. Όπως προκύπτει, ο Πρόεδρος θα παραλάβει ο ίδιος το υπόμνημα που έχει ετοιμάσει ο δήμος της κατεχόμενης πόλης, ζητώντας πρόταξη του θέματος της Αμμοχώστου και εφαρμογή των δύο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για απόδοση της περίκλειστης στους κατοίκους της. Χθες, αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου με επικεφαλής τον δήμαρχο Αλέξη Γαλανό είδε και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», κατά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στις υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον του ΕΔΑΔ και αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς περίπου 2/3 της περίκλειστης (που διεκδικείται από το τ/κ ίδρυμα βακουφίων), διαβεβαιώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί ως ενδιαφερόμενο μέρος στο ΕΔΑΔ. Θέση του κ. Χριστοδουλίδη είναι πως η Δημοκρατία δεν εμπλέκεται μόνο σε όσες υποθέσεις οδηγούνται σε φιλικό διακανονισμό με την Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, όπως είναι η μία από τις τρεις πιο πρόσφατες υποθέσεις ενώπιον του ΕΔΑΔ για την ΕΑΙ.

Χωρίς κόμματα

Στοίχημα για τον Δήμο Αμμοχώστου είναι πάντως η προσέλευση στην αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό. Οι διαφωνίες που καταγράφηκαν εντός του δημοτικού συμβουλίου στην προ εβδομάδος συνεδρίαση για το περιεχόμενο της αυριανής εκδήλωσης (καθώς και για το αν έπρεπε να πραγματοποιηθεί, αντί στο Προεδρικό, στο οδόφραγμα της Δερύνειας) αποτυπώνονται και στην απουσία στήριξης της εκδήλωσης από πολιτικά κόμματα. Ενδεικτικά, ενώ ο ΔΗΣΥ Αμμοχώστου ακύρωσε συναυλία για να μπορέσουν τα μέλη του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Παρασκευής, στην ίδια ανακοίνωση δεν δήλωσε στήριξη στην εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου.

Μέχρι χθες, μόνο η ΕΔΕΚ (η οποία διαφωνεί επίσημα με το υπό συζήτηση πλαίσιο λύσης) στήριξε την εκδήλωση, απευθύνοντας έκκληση συμμετοχής και καλώντας την κυβέρνηση «να προχωρήσει στη διεκδίκηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα σε περίπτωση που το κατοχικό καθεστώς προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών» του. Σε δήλωση για την Αμμόχωστο προέβη χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου χωρίς όμως οποιαδήποτε αναφορά στο αυριανό συλλαλητήριο. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τ/Κ «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ότι οι ενέργειες που προδιαγράφονται στις δηλώσεις συνιστούν παραβίαση συμφωνιών και ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, το οποίο δεν αποδόθηκε στην τουρκική πλευρά, η Τουρκία «δημιουργεί νέα σοβαρά τετελεσμένα» τα οποία μόνο με επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορούν να αποτραπούν.

Σε αντίθεση με τη στάση των πολιτικών κομμάτων, οι ανακοινώσεις στήριξης στο αυριανό συλλαλητήριο από φορείς και άλλα οργανωμένα σύνολα της επαρχίας Αμμοχώστου είναι κατά πολύ περισσότερες. Μέχρι χθες, εκκλήσεις συμμετοχής στην αυριανή εκδήλωση στο Προεδρικό απηύθυναν ο Γυμναστικός Σύλλογος Ευαγόρας, η Σχολική Εφορεία Αμμοχώστου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου, η επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, ο Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, ο Όμιλος Αντισφαιρίσεως Αμμοχώστου, και τα σωματεία Νέα Σαλαμίνα και Ανόρθωση.

Στο αυριανό συλλαλητήριο για την Αμμόχωστο και την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της, θα συμμετάσχουν και Τουρκοκύπριοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το παρών της στο Προεδρικό θα δώσει η Τ/κ Συντεχνία Δασκάλων, η συμμετοχή της οποίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός του δημοτικού συμβουλίου Αμμοχώστου από την ομάδα των πέντε μονοεδρικών κομμάτων που ήθελε διαμαρτυρία στη Δερύνεια. Χθες ανακοινώθηκε η συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο και της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ενωμένη Κύπρος.