Φόρμα αναζήτησης

Στη δημοσιότητα η έκθεση του State Department για την εμπορία προσώπων στην Κύπρο

H Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την πάταξη της εμπορίας προσώπων αναφέρεται σε σχετική έκθεση του State Department για το 2019 που κυκλοφόρησε σήμερα. Η έκθεση  διατηρεί την Κύπρο στο γκρουπ των χωρών που  συμμορφώνονται πλήρως με τις ελάχιστες προδιαγραφές για την εξάλειψη της διακίνησης και εμπορίας προσώπων.

Οι προσπάθειες αυτές σημειώνεται στην έκθεση,  «μεταφράζονται» σε δίωξη περισσότερων διακινητών αλλά και σε αύξηση πόρων για το καταφύγιο που δημιουργήθηκε ειδικά για τα θύματα της εμπορίας προσώπων.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η Κυπριακή κυβέρνηση ενδυνάμωσε τα μέτρα για προστασία των παιδιών θυμάτων trafficking, με την δημιουργία καταφυγίου για τα παιδιά- θύματα, αλλά και με την αύξηση των κονδυλίων προς συγκεκριμένη ΜΚΟ η οποία παρέχει υπηρεσίες καθημερινής φροντίδας για τα παιδιά των θυμάτων εμπορίας προσώπων.

Στην έκθεση σημειώνεται ωστόσο ότι στην Κύπρο δεν υπήρξαν καταδίκες διακινητών ενώ και φέτος υπήρχαν καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες. Επιπρόσθετα προέκυψαν διοικητικά ζητήματα τα οποία αφορούν κυρίως την Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας. Στα ζητήματα που προέκυψαν περιλαμβάνονται οι αργές διαδικασίες στην εξέταση των υποθέσεων πιθανών θυμάτων εμπορίας προσώπων αλλά και οι καθυστερήσεις στη χρηματοοικονομική βοήθεια προς τα θύματα. Τέλος καταγράφονται συγκεκριμένες εισηγήσεις για βελτιώσεις οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων την καλύτερη διερεύνηση των υποθέσεων και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.