Φόρμα αναζήτησης

Στέλνουν μήνυμα σε Νίκο και Μουσταφά

«Είναι  σημαντικό για εμάς ότι σήμερα θα παίξουμε ποδόσφαιρο μαζί με τους Τουρκοκύπριους», μας είπε ο Αντρέας, με ένα τεράστιο χαμόγελο να ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του. «Εξάλλου», συνέχισε, «δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μαζί τους. Στην ίδια χώρα ζούμε». Σε έναν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα όπου σκοπός ήταν να έρθουν κοντά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, τα παιδιά πρωτίστως έστειλαν ηχηρό μήνυμα, τόσο στους παρευρεθέντες, όσο και στους απόντες πολιτικούς. Από τις εννέα το πρωί τα παιδιά «γέμισαν» το γήπεδο της Πύλας ανυπομονώντας, όχι μόνο για τον αγώνα, αλλά και γιατί θα συναντούσαν το ποδοσφαιρικό τους είδωλο, τον πρώην παίκτη της Τσέλσι, Ντιντιέ Ντρογκμπά. Και αυτό φάνηκε κατά την είσοδο του ποδοσφαιριστή στο γήπεδο. Χαρακτηριστική η δήλωση του προπονητή παίδων της Νέας Σαλαμίνας στον «Π».«Είναι σαν να βλέπουν τον θεό τους. Δυστυχώς μόνο είκοσι παιδιά από κάθε ομάδα μπορούσαμε να φέρουμε, οπότε αντιλαμβάνεστε…». Τα παιδιά που θα έπαιζαν ήξεραν ακριβώς τον λόγο που θα βρίσκονταν στο γήπεδο χθες. «Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι ο αγώνας γίνεται για να στείλουμε μηνύματα αδελφοσύνης και ειρήνης», μας ανέφεραν παράγοντες της τουρκοκυπριακής ομάδας.

 Μήνυμα στους ηγέτες

«Να κάτσουν να τα βρουν και οι δύο για το καλό του τόπου τζ’αι των νέων μας». Αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει χθες η κ. Ασιουμέ, Τουρκοκύπρια μόνιμη κάτοικος της Πύλας. «Κοίταξε πάνω στην κερκίδα, κόρη μου, και πε μου αν καταλάβεις τον Τούρκο που τον γριστιανό. Κοίτα πόσους νέους έχει», συμπλήρωσε. Η κύρια Ελένη βλέπει με ενδιαφέρον το παιχνίδι και ζητά από τους δύο ηγέτες να κάνουν επιτέλους ένα αποφασιστικό βήμα για να ενωθεί ο τόπος και να πάει πίσω στο Βαρώσι απ’ όπου κατάγεται. «Οι πολιτικοί μας ηγέτες», αναφέρει, «πρέπει να κάτσουν να τα βρουν. Θα πεθάνουμε στην προσφυγιά». «Θέλουμε να καταλάβουν ότι η Κύπρος είναι μία και ότι εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά τον κόσμο πρέπει να γίνονται συνεχώς για να ξεχαστεί το μίσος που βιώσαμε εμείς πριν πενήντα χρόνια», σημειώνει ο κ. Αλτάι, Τουρκοκύπριος από την Αμμόχωστο.

Τα παιδιά κάτω στο γήπεδο ενθουσιασμένα ένιωθαν την ανάγκη να μιλήσουν για την εκεί παρουσία τους. Ο Αντρέας μάλιστα σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που θα συναντούσε παιδιά της άλλης κοινότητας. «Εν ωραίο συναίσθημα. Εν ωραίο βασικά ότι ερχόμαστε πιο κοντά με τους φίλους μας τους Τουρκοκύπριους». Η Μαργαρίτα φοιτά στο σχολείο της Πύλας και τονίζει την ανάγκη για εκδηλώσεις που θα φέρουν κοντά τους νέους, ενώ καλεί τους δύο ηγέτες να προσπαθήσουν να αφήσουν πίσω το μίσος του παρελθόντος και να οικοδομήσουν την ειρήνη. «Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί πρέπει να φέρουν τη συμφιλίωση. Τα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια είναι παρελθόν. Το σημαντικό είναι το αύριο και αυτό πρέπει δουν οι ηγέτες του τόπου. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να ζούμε σε μια χώρα χωρίς στρατούς μαζί με τους φίλους μας τους Τουρκοκύπριους», συμπλήρωσε.