Φόρμα αναζήτησης

Σταθερή ροή από μη ελεγχόμενα σημεία της Νεκρής Ζώνης

Από 4.582 άτομα που αιτηθήκαν για παραχώρηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 7.761 (αύξηση 69,25%) το 2918. Όσον αφορά το 2019, μέχρι τα τέλη Αυγούστου οι αιτητές ασύλου έφτασαν τους 8.630, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου η εκτίμηση ήταν πως θα ξεπερνούσαν τις 12.000 άτομα. Επίσης, και μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2019, υπήρχαν περίπου 14.500 υπό εξέταση αιτήσεις (περίπου 16.700 άτομα) σε όλα τα αρμόδια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα. Περαιτέρω η Δημοκρατία, από το 2009 και μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2019, «τηρώντας όλες τις υποχρεώσεις της όπως προκύπτουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις, έχει παραχωρήσει καθεστώς διεθνούς προστασίας σε περίπου 9.200 άτομα». Τους πιο πάνω αριθμούς παραθέτει σε απάντησή του προς τη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Νουρής, ο οποίος υπογραμμίζει πως το μεγαλύτερο μέρος των αιτητών (το 60%) εισέρχεται από μη ελεγχόμενα σημεία της Νεκρής Ζώνης (για τους 8 πρώτους μήνες του 2019, περίπου 4.000 άτομα), όμως ένας σημαντικός επίσης αριθμός διέρχεται μέσω των οδοφραγμάτων και κυρίως μέσω του οδοφράγματος του Λήδρας Πάλας (για τους 8 πρώτους μήνες του 2019, περίπου 900 άτομα).

Σημειώνεται ότι τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2019 έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση των αιτητών που διέρχονται μέσω των οδοφραγμάτων, την ίδια όμως στιγμή που η ροή των διελεύσεων από μη ελεγχόμενα σημεία της Νεκρής Ζώνης παραμένει σταθερή.

«Είναι φανερό ότι οι παράνομες αρχές των κατεχομένων, όπως επίσης και η ίδια η Τουρκία η οποία ελέγχει στην ουσία τα κατεχόμενα, είτε διευκολύνει, είτε στην καλύτερη περίπτωση δεν λαμβάνει κανένα ενεργό μέτρο για την αποτροπή των ροών προς τις ελεύθερες περιοχές», σημειώνει ο κ. Νουρής απαντώντας στον βουλευτή Χρ. Ορφανίδη που υπέβαλε το σχετικό ερώτημα.

 

Πορεία άφιξης

Ένας αριθμός αιτητών, ιδιαίτερα από αφρικανικές χώρες, όπως το Καμερούν και η Νιγηρία, εξηγεί ο ΥΠΕΣ, φτάνουν αεροπορικώς στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας «αφού η Τουρκία έχει καταργήσει τις διατυπώσεις βίζας από τις χώρες αυτές». Επίσης ένας σημαντικός αριθμός αιτητών από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, οι οποίοι σπούδαζαν και εργάζονταν στα κατεχόμενα, αλλά και περίπου το 50% των αιτητών από τη Γεωργία, διήλθαν από μη ελεγχόμενα σημεία της Νεκρής Ζώνης. Περαιτέρω, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2019 έχουν παρατηρηθεί σημαντικοί αριθμοί Σύρων υπηκόων οι οποίοι έχουν φτάσει αεροπορικώς μέσω Τουρκίας στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ζητώντας άσυλο.  Οι Σύροι αυτοί διέμεναν προηγουμένως στον Λίβανο ή στην ίδια την Τουρκία.

 

Τι κάνουμε

Ασχέτως του σημείου από το οποίο διέρχονται, ο κ. Νουρής σημειώνει πως «η Δημοκρατία μέχρι σήμερα, αναγνωρίζοντας την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, ιδιαίτερα σε σχέση με τους Σύρους υπηκόους, οι οποίοι προέρχονται από τη Συρία και τηρώντας όλες τις υποχρεώσεις της όπως προκύπτουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις απέναντι στους πρόσφυγες, δεν αρνείται την είσοδο στις ελεύθερες περιοχές σε άτομα τα οποία αιτούνται διεθνή προστασία». Είναι όμως θέση του ΥΠΕΣ πως η συστηματική άφιξη στην Κύπρο αιτητών διεθνούς προστασίας που φτάνουν αεροπορικώς στα κατεχόμενα και οι οποίοι είτε ξεκινούν από ασφαλείς χώρες καταγωγής είτε διαμένουν σε χώρες στις οποίες δεν διώκονται, «δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, δεδομένου ότι τα άτομα αυτά επιλέγουν να έρθουν στην Κύπρο παρ’ όλο που λάμβαναν ή θα μπορούσαν να λάβουν επαρκή προστασία από την Τουρκία ή από τη χώρα στην οποία προηγουμένως βρίσκονταν».

 

Καθυστερήσεις στην εξέταση

Σύμφωνα με σημείωμα του γραφείου της επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις εκθέσεις που υποβλήθηκαν, τους μήνες Απρίλιο-Αύγουστο 2019 καταγράφεται καθυστέρηση στην εξέταση και προώθηση αιτημάτων που υποβάλλονταν στην Υπηρεσία Ασύλου και στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων για επανεξέταση υποθέσεων ασύλου, σε περιπτώσεις που προέκυπταν νέα στοιχεία. Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης ήταν η διαφωνία ανάμεσα στις δύο υπό αναφορά κυβερνητικές υπηρεσίες σχετικά για το ποια είναι αρμόδια για την εξέταση των εν λόγω αιτημάτων. Για το κατά πόσο συνεχίζει να υφίσταται πρόβλημα, ο βουλευτής των Οικολόγων Γ. Περδίκης ζήτησε ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Μετά τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, ημερ. 12 Απριλίου 2019, η οποία ανακαλεί το περιεχόμενο των προηγούμενων γνωματεύσεων που αφορούν το άνοιγμα εκ νέου φακέλων, την υποβολή νέων στοιχείων ή πορισμάτων ή μεταγενέστερων αιτημάτων, η Υπηρεσία Ασύλου, συμμορφούμενη με την εν λόγω γνωμάτευση, συνιστά την αρμόδια αρχή για την εξέταση όλων των ως άνω αιτήσεων. Έχουν ενημερωθεί όλες οι εμπλεκόμενες με το θέμα αρμόδιες αρχές και έχει καθοριστεί η διαδικασία από την Υπηρεσία Ασύλου για την αποτελεσματική εξέταση των εν λόγω αιτημάτων.  Ως εκ τούτου, έχει διευθετηθεί πλήρως το ζήτημα», αναφέρει σε απαντητική του επιστολή στη Βουλή προ λίγων ημερών ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Νουρής.

 

Από Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία το 2019 – Διασώθηκαν 455 άτομα στη θάλασσα

Πρωταρχικός στόχος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τον υποδιοικητή Επιχειρήσεων Θ. Χριστοδούλου, είναι η διάσωση ατόμων στη θάλασσα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε πως κατά το 2019 η Λιμενική διέσωσε 455 μετανάστες, ανταποκρινόμενη σε 13 διαφορετικά περιστατικά. Σύμφωνα με τον κ.Χριστοδούλου,  με εντονότερο πλέον το πρόβλημα της μετανάστευσης, τα μέλη της υπηρεσίας ενεργούν επαγγελματικά και με βάση τον υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που διαθέτουν.

«Κατά το 2019, η Λιμενική ενεπλάκη σε 13 περιπτώσεις όπου εντοπίσαμε σκάφη και καΐκια που μετέφεραν παράνομα παράτυπους μετανάστες και διασώσαμε 455 άτομα», ανέφερε, και τόνισε πως «έχει μεγάλη σημασία ο αριθμός των ατόμων που βγήκαν με ασφάλεια στην ξηρά, γιατί στις άλλες χώρες, που έχουν παρόμοια προβλήματα, το γεγονός εξελίσσεται σε έρευνα και διάσωση και τους μαζεύουν μέσα από τη θάλασσα». Καταληκτικά αναφέρεται πως η Λιμενική διαθέτει σήμερα 21 σκάφη, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αρχίσουν διαδικασίες για προμήθεια ακόμα τριών σκαφών κατηγορίας Β’.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.