Φόρμα αναζήτησης

Στα θρανία για επιμόρφωση δικαστές και άλλοι λειτουργοί δικαιοσύνης

Την ίδρυση και λειτουργία Σχολής Δικαστών, μέσω της οποίας θα παρέχεται συνεχής και τακτική δικαστική επιμόρφωση προς τους δικαστικούς λειτουργούς, αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίνοντας την κατάθεση στη Βουλή δύο νομοσχεδίων, ενός τροποποιητικού του περί Δικαστηρίων Νόμου και του νομοσχεδίου για τον περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας της Σχολής Δικαστών Νόμου. Σύμφωνα με το λεκτικό που θα συνοδεύσει την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ίδρυση Σχολής Δικαστών, ο σκοπός του είναι η διά νόμου δημιουργία Σχολής Δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η Σχολή Δικαστών θα υπάγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο, για λόγους τήρησης της Αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών, και θα είναι υπεύθυνη για όλες τις πτυχές της επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης των δικαστών. Στις πρόνοιες του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η σύσταση συμβουλίου από το Ανώτατο, αρμόδιου για την επίβλεψη της λειτουργίας της Σχολής Δικαστών. Το συμβούλιο της σχολής θα έχει ακόμα την ευθύνη να διορίσει τον διευθυντή της, καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό για τη στελέχωσή της. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, συγκεκριμένα μαθήματα ή διαλέξεις της Σχολής Δικαστών θα μπορούν να παρακολουθήσουν είτε μαζί με τους δικαστές είτε ξεχωριστά, κατόπιν έγκρισης από το συμβούλιο, και δικηγόροι, λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας, νομικοί λειτουργοί των δικαστηρίων, πρωτοκολλητές και άλλοι δικαστικοί υπάλληλοι.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι η ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Δικαστών εντάσσεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που προωθεί η κυβέρνηση. «Η δημιουργία της σχολής κρίνεται, από την κυβέρνηση και από το Ανώτατο Δικαστήριο, απολύτως αναγκαία για τη διασφάλιση της ποιότητας της δικαιοσύνης στη χώρα» δήλωσε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η εκπαίδευση των δικαστών περιλαμβάνεται και στις εισηγήσεις της ομάδας των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων αναφορικά με τη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων και αναφέρεται και στην έκθεση που το Ανώτατο ετοίμασε το 2016, αναφορικά με τις λειτουργικές ανάγκες των δικαστηρίων».
Υπενθυμίζεται ότι η ίδρυση και λειτουργία φορέα επιμόρφωσης των δικαστών υιοθετήθηκε το 2016 σε υψηλό επίπεδο κατά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου και των μελών του Ανωτάτου. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, οι πρόνοιες του νομοσχεδίου περί της ίδρυσης και λειτουργίας της σχολής εδράζονται σε έκθεση που εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονα καθηγητή αναφορικά με την ίδρυση Σχολής Δικαστικής Επιμόρφωσης στην Κύπρο και στις βασικές ευρωπαϊκές αρχές για την εκπαίδευση των δικαστών και γενικότερα των νομικών επαγγελμάτων.

Τα νομοσχέδια ετοιμάστηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και έτυχαν διαβούλευσης με το Ανώτατο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.