Φόρμα αναζήτησης

Στα μαχαίρια οι κοινότητες Πέρα Ορεινής – Τσακώνονται για το όνομα του σχολείουΣτα μαχαίρια βρίσκονται οι κοινότητες Πέρα Ορεινής, Επισκοπειού και Πολιτικού με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η συμπλεγματοποίηση των τριών κοινοτήτων. Αιτία της σύγκρουσης που μαίνεται τα τελευταία δύο χρόνια και πονοκεφαλιάζει το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί η προσπάθεια μετονομασίας του Δημοτικού Σχολείου Ταμασού, ενώ το υπουργείο, που βρίσκεται στη μέση της αντιπαράθεσης, καλεί τους κατοίκους των τριών κοινοτήτων να τα βρουν μεταξύ τους για το καλό των παιδιών τους. Στην αντιπαράθεση έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής μετά από παράπονα και καταγγελίες, η επίτροπος Διοικήσεως και ο γενικός ελεγκτής ενώ προσεχώς το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ο πρόεδρος της οποίας Κυριάκος Χατζηγιάννης ενημερώθηκε με επιστολή που του απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας, στις 18/9/2020.

Το αίτημα και οι διαφωνίες

Οι αντιπαραθέσεις πάνε δυο χρόνια πίσω, όταν τον Μάιο του 2018 η πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Ταμασού με επιστολή της ζήτησε τη μετονομασία του σχολείου σε «Θεοδούλειον και Χριστοφίδειον Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Ταμασού». Την ίδια θέση είχε και η Συντονιστική Επιτροπή Αποκατάστασης της Ονομασίας του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Ταμασού. Αντίθετη θέση, όμως, είχαν όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι, δηλαδή οι κάτοικοι και οι κοινοτικές αρχές Επισκοπειού και Πολιτικού καθώς και ο Σύνδεσμος Γονέων του Σχολείου που εκπροσωπεί όλους τους γονείς και των τριών κοινοτήτων. Δεδομένης της διαφωνίας και για να μην επαναληφθεί η ίδια αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοτήτων που είχαν το 2007, που τσακώνονταν και πάλι για το όνομα του περιφερειακού σχολείου, το Υπουργείο Παιδείας υπέδειξε ότι θα πρέπει η μετονομασία να είναι σύμφωνη με τα εγκεκριμένα κριτήρια και να είναι έπειτα από ομόφωνη εισήγηση των μελών της Σχολικής Εφορείας. Η Συντονιστική Επιτροπή επανήλθε με άλλες επιστολές της, υποστηρίζοντας ότι, με βάση τους περί Σχολικών Εφορειών Νόμους, οι αποφάσεις των Σχολικών Εφορειών δεν απαιτείται να είναι ομόφωνες αλλά λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών που ψηφίζουν. Επίσης, υποστηρίζει ότι η παρούσα επωνυμία του σχολείου δόθηκε παράνομα και δεν ισχύει, αφού δόθηκε ύστερα από απόφαση/εισήγηση των Κοινοτικών Συμβουλίων Πέρα Ορεινής και Πολιτικού και όχι έπειτα από απόφαση/εισήγηση της Σχολικής Εφορείας. Επί τούτου, το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει στην επιστολή του προς τον κ. Χατζηγιάννη ότι η ονομασία δεν μπορεί να είναι παράνομη, διότι δεν υπάρχει νόμος για την ονομασία των σχολείων. «Εξάλλου, με την ονομασία αυτή συμφωνούσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι» προσθέτει.

Απείλησαν με ακύρωση 

Το Υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης, πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινοτήτων Πολιτικού και Επισκοπειού και με τον μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα. Όπως αναφέρει το υπουργείο στην επιστολή του προς τον κ. Χατζηγιάννη «όλοι, ανεξαιρέτως, διαφωνούν με τη μετονομασία του σχολείου και δηλώνουν ότι τυχόν έγκριση του αιτήματος θα πυροδοτήσει σωρεία άλλων αντιδράσεων με κυριότερη την ενδεχόμενη ακύρωση της συμπλεγματοποίησης των τριών κοινοτήτων. Γεγονός που θα επηρεάσει τη λειτουργία όχι μόνο του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Ταμασού αλλά και του Περιφερειακού Νηπιαγωγείου Ταμασού».

Σε μια τελευταία προσπάθεια για εξεύρεση συναινετικής λύσης, ο οικείος επιθεωρητής επισκέφθηκε το σχολείο και συναντήθηκε με την πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας του Δημοτικού Σχολείου Ταμασού και της πρότεινε να μετονομαστεί μία πτέρυγα ή αίθουσα του σχολείου με το όνομα των ευεργετών της κοινότητας. Με αυτό τον τρόπο θα αποδιδόταν η τιμή που άρμοζε στους ευεργέτες της κοινότητας και δεν θα απειλείτο η ομαλή λειτουργία του σχολείου. Ωστόσο, η πρόεδρος δεν αποδέχτηκε τη λύση αυτή και επιμένει στη μετονομασία του σχολείου. Μάλιστα, αντιπρότεινε να δώσουν οι άλλες δύο κοινότητες όποιο όνομα θέλουν σε μία πτέρυγα ή αίθουσα του σχολείου, εισήγηση η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

Βρείτε τα για τα παιδιά σας…

Δεδομένου ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τις τρεις κοινότητες να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση για το καλό των παιδιών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, η λύση αυτή μπορεί να είναι η μετονομασία του σχολείου με ένα κοινά αποδεκτό όνομα, η ταυτόχρονη μετονομασία Δημοτικού και Νηπιαγωγείου με κοινά αποδεκτά ονόματα, η ονομασία μίας πτέρυγας του σχολείου ή της αίθουσας εκδηλώσεων ή του γηπέδου με τα ονόματα των ευεργετών της μιας ή της άλλης κοινότητάς κ.ά. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι η ονομασία ενός σχολείου δεν είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορεί να αποδοθεί η δέουσα τιμή σε ήρωες ή ευεργέτες ή σε άλλους αξιόλογους ανθρώπους. «Η απόδοση τιμής και σεβασμού στους ανθρώπους που πρόσφεραν στον τόπο μας είναι εκ των ων ουκ άνευ», επισημαίνει στην επιστολή του προς τον κ. Χατζηγιάννη το Υπουργείο Παιδείας, όμως «σε καμία περίπτωση, η πρόθεσή μας αυτή δεν πρέπει να γίνεται αφορμή για προστριβές και αντιπαραθέσεις».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.