Φόρμα αναζήτησης

Στα άκρα οι σχέσεις ΠτΔ- Άντρου μετά τις «δανεικές ψήφους»

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και το Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Την ένταση πυροδότησε αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με τον οποία το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική στον ίδιο αποσκοπώντας σε δανεικούς όπως είπε ψήφους Τ/κ. Οργίλη ήταν η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ο οποίος είπε ότι με την αναφορά του περί δανεικών ψήφων από τους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπιασε πάτο. Ο Κυπριανού κατηγόρησε ακόμη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παραβιάζει τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό, ενώ όπως είπε, παρανομεί και στα θέματα του διαπραγματευτή και της ΔΕΑ.

ΠτΔ: Για κάποιους δανεικούς ψήφους Τουρκοκυπρίων 

Είναι καιρός πλέον, -«για κάποιους δανεικούς ψήφους Τουρκοκυπρίων ενόψει ευρωεκλογών” – να σταματήσουμε να πολιτευόμαστε ενάντια στα συμφέροντα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων», διότι πολιτικές εφήμερες που δεν οδηγούν σε μια πραγματικά προοπτική δεν είναι παρά καταδικασμένες να αποτύχουν, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εγκαινίων της νέας πτέρυγας του εμπορικού κέντρου «The Mall of Cyprus».

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινό Tweet του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, το οποίο αναφέρει: «Ο κ. Αναστασιάδης να δίνει αλλού θυμωμένος μαθήματα. Από πότε η κοινοβουλευτική δημοκρατία και η αποκεντρωμένη έγιναν θέσεις της ε/κ πλευράς;», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Ξέρετε τι διερωτώμαι κάποιες ώρες; Αν είναι ο κ. Κυπριανού που πέτυχε στο Κραν Μοντανά, αλλά και προ αυτού να τεθεί, για πρώτη φορά, το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας τουρκικού στρατού».

«Έτσι για να υπομνήσω, για πρώτη φορά ετέθη, και συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 με τον Πρωθυπουργό τότε, Ντέιβιντ Κάμερον, η θέση της Αγγλίας ότι δεν θα ενδιαφερόταν να παραμείνει εγγυήτρια, εκτός εάν το ήθελαν και οι δύο κοινότητες. Έκτοτε και σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα επιτύχαμε να τεθούν έξι σημεία από τον Γενικό Γραμματέα (των Ηνωμένων Εθνών), τα οποία σήμερα το ΑΚΕΛ ισχυρίζεται ότι ο δημιουργός τους προσπαθεί να τα καταργήσει. Και ολίγον σεβασμός, νομίζω, εις το τι έχουμε επιτύχει ως ελληνοκυπριακή πλευρά να υιοθετείται από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν βλάπτει», πρόσθεσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καλόν είναι ο κ. Αναστασιάδης να μας ενημερώσει

Δεύτερο, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς και τα επίθετα».

«Δεν με ενδιαφέρουν και δεν θα ασχοληθώ. Επιτέλους θα πρέπει (όπως είναι με) την κριτική που ασκούν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκφράζει τις ελληνοκυπριακές θέσεις, να ήταν το ίδιο ευαίσθητοι όταν παρακολουθούν την άλλη πλευρά, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και να αποδεικνύουν εν τη ουσία στην πράξη ότι εκείνοι προσπαθούν να ναρκοθετήσουν την όλη προσπάθεια», σημείωσε.

Όπως είπε, έγιναν προσπάθειες συναντήσεως με τον Τ/κ ηγέτη.«Ο ίδιος τις απέρριψε (ο κ. Ακιντζί). Έγινε συνάντηση στις 26 του Απρίλη πέρσι και δεν ήθελε ούτε δημοσιογράφους. Πρότεινα στην κα. Λουτ να γίνει μια, στην παρουσία της, συνάντηση μεταξύ μας. Την απέρριψε. Έχουμε εισηγηθεί τρόπους – το θέμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ή το θέμα της αποκέντρωσης είναι προσπάθειες εξόδου από το αδιέξοδο και αποδεικνύουν ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη με υπαλλακτικούς τρόπους που δεν θα μειώνουν ποσώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων – να επιτύχουμε επανέναρξη του διαλόγου. Αλλά το πιο σημαντικό, να πετύχουμε μια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη χωρίς ξένους στρατούς και χωρίς εγγυήσεις», επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αν αυτό θέλει και το ΑΚΕΛ ας παρακολουθεί τι γίνεται στην άλλη πλευρά, είπε και πρόσθεσε ότι κρίθηκε και επικρίθηκε η Κυβέρνηση ή ο ίδιος προσωπικά ότι τάχα ο κ. Μαυρογιάννης τοποθετήθηκε στη Νέα Υόρκη.

«Αλλά ουδέποτε άκουσα το οποιοδήποτε σχόλιο, γιατί ο κ. Ναμί δεν είναι πλέον εδώ και ενάμιση χρόνο διαπραγματευτής. Δεν άκουσα την όποια κριτική στις απαράδεκτες θέσεις που εκφράζει η τουρκοκυπριακή πλευρά ή η Τουρκία, παραδείγματος χάρη, στο θέμα των εγγυήσεων, ότι κάποια ώρα πρέπει να ξυπνήσουμε. Είναι καιρός πλέον – θα το επαναλάβω και σήμερα, για κάποιους δανεικούς ψήφους Τουρκοκυπρίων ενόψει ευρωεκλογών – να σταματήσουμε να πολιτευόμαστε ενάντια στα συμφέροντα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Διότι πολιτικές εφήμερες που δεν οδηγούν σε μια πραγματική προοπτική δεν είναι παρά καταδικασμένες να αποτύχουν», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από το πώς λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με το Πλαίσιο Γκουτέρες και τους όρους αναφοράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν θεωρώ, προς Θεού, τα Ηνωμένα Έθνη υπεύθυνα, ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλλει η κα. Λουτ, ως προσπάθειες καταστροφής της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού. Αντίθετα».

«Μπορεί στο παρελθόν σφάλματα ειδικών αντιπροσώπων εν τη ουσία να ναρκοθέτησαν αυτό το οποίο με πολλή καλή θέληση στις αρχές είχαμε ξεκινήσει με τον κ. Ακιντζί. Αλλά οι μονομερείς παρεμβάσεις, τα σφάλματα που έγιναν, οι υπεραισιόδοξες δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις, δημιούργησαν συνθήκες που δεν επέτρεψαν να καταλήξουμε εκεί που είμασταν αποφασισμένοι να οδηγηθούμε», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει πρωινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών ότι τις τελευταίες ώρες η κα. Λουτ έχει αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία, με κατάθεση ίσως νέων ιδεών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όταν θα υπάρξει οτιδήποτε θα ανακοινωθεί».

Σε ερώτηση για την απαίτηση της αντιπολίτευσης να αξιώνει την παύση εδώ και τώρα του Υπουργού Οικονομικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχει το δικαίωμα να έχει τις όποιες απόψεις η αντιπολίτευση και, βεβαίως, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ασκήσει τα συνταγματικά του δικαιώματα».

Άντρος: Έπιασε πάτο ο ΠτΔ

Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του θέλει να διαμορφώσει τέτοια δεδομένα όπου οι Ε/κ και οι Τ/κ θα συνεργάζονται στη βάση των πολιτικών τους θέσεων, των ποιοτικών τους κριτηρίων και όχι στη βάση της εθνοτικής τους καταγωγής. «Εάν δεν συνειδητοποιεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να επανενώσουμε την Κύπρο και να διαμορφώσουμε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας, τότε λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δεν καταλαβαίνει ποια είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος».

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε λύπη για το συνεχές μπαράζ – όπως ανέφερε – δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες «επιεικώς μπορούν να χαρακτηρισθούν ως απαράδεκτες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι θέλει να προωθήσει την ενότητα και αυτοσυγκρατείται, συνέχισε λέγοντας «δεν τον είδα να αυτοσυγκρατείται σε καμία περίπτωση. Αλλά διερωτώμαι ειλικρινά πώς προωθεί την ενότητα με το να προχωρεί μονομερώς, να παραβιάζει διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και να προωθεί τις δικές του απόψεις δίχως καν να τις συζητήσει με το Εθνικό Συμβούλιο;». Έφερε δε ως παράδειγμα τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για κοινοβουλευτική Δημοκρατία και αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρανομεί για θέματα ουσίας στο Κυπριακό, όπως το θέμα του ε/κ διαπραγματευτή και του επικεφαλής της ΔΕΑ. «Παρανόμησε και στις δύο περιπτώσεις και λέει θα φέρω τροποποιήσεις στη Βουλή για να αλλάξω τις σχετικές νομοθεσίες».

Ενώ φραστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέει ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες, αυτά που προωθεί στην πράξη το καταλύουν ουσιαστικά ενώ το πλαίσιο έχει προωθήσει σοβαρές θέσεις σε ζητήματα πολύ ευαίσθητα για την ε/κ πλευρά, όπως το ζήτημα της ασφάλειας και εγγυήσεων. «Και επειδή με ρωτά αφελώς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εάν το ΑΚΕΛ δέχεται το σύνολο του πλαισίου Γκουτέρες, του απαντούμε χωρίς κανέναν δισταγμό: ναι, όπως το έχει καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα».

Για τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη στη δημογραφική αλλοίωση στα κατεχόμενα και την ερώτηση προς το ΑΚΕΛ για τους Έλληνες και Τούρκους υπηκόους, ο ΓΓ του κόμματος χαρακτήρισε παράλογη την απαίτηση της Τουρκίας για ισότιμη μεταχείριση και παράπεμψε στην συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ επί του θέματος. «Είναι ο κ. Αναστασιάδης που επιχείρησε να το βελτιώσει και έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να καταθέτει παράλογες απαιτήσεις. Ως εκ τούτου να αναζητά ευθύνες στον εαυτό του και όχι από το ΑΚΕΛ.

Αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό για να εξασφαλίσουμε ότι θα σταματήσει αυτή η παράνομη ροή εποίκων στα κατεχόμενα, το πρόβλημα θα μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο, πρόσθεσε.

Για την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι για κάποιους το κόμμα είναι πάνω από τον τόπο, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι η θέση του ΑΚΕΛ εκφράζεται με τον τρόπο αυτό γιατί πραγματικά ανησυχεί ότι οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας «μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση της χώρας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο. Και επειδή ανησυχούμε γι’ αυτό αντιδρούμε, τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα, όχι ισοπεδωτικά και καιροσκοπικά όπως ο ίδιος συμπεριφερόταν επί διακυβέρνησης Χριστόφια».

Είναι προφανές, συνέχισε, ότι βάζουν κάποιοι άλλοι τον τόπο σε δεύτερη μοίρα σε εκλογικές αναμετρήσεις και μίλησε για το τί έκανε η ηγεσία του ΔΗΣΥ το 1993, το 1998, το 2003, το 2013 και το 2018. «Ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις να βάλει τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από τον τόπο. Γι’ αυτό να μην μας παραδίδει εμάς μαθήματα γι’ αυτά τα ζητήματα».

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για το περιεχόμενο της ενδιάμεσης έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και αν συζήτησε το θέμα στην συνάντηση που είχε νωρίτερα με την νέα Αμερικανίδα Πρέσβειρα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν το συζήτησαν, σημείωσε ότι η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί την Δευτέρα και
«αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το περιεχόμενο». Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν τον ανησυχεί τόσο η έκθεση όσο το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος επί του εδάφους για το ενδεχόμενο επανέναρξης διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς εάν τερματίσθηκε η προσπάθεια της κ. Λουτ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ θα φανούν από την έκθεσή του. «Δεν νομίζω ότι θα τερματισθεί έτσι απλά η όποια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη από την κ. Λουτ». Ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, πρόσθεσε, οδηγεί σε διολίσθηση των πραγμάτων και μας φέρνει πιο κοντά σε μια οριστική διχοτόμηση και στο μυαλό των ανθρώπων αρχίζει να συμφιλιώνεται η ιδέα ότι αφού δεν μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό, ας αποδεχθούμε έστω την επιλογή των δύο κρατών. Είναι επικίνδυνο αυτό για τον τόπο, είπε.

Απευθυνόμενος δε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον παρότρυνε να βρει τις δηλώσεις στις οποίες προέβαινε το 2015. «Και τότε θα κατανοήσει ότι ο κ. Αναστασιάδης του ‘15 ασκούσε ισοπεδωτική κριτική στον Αναστασιάδη του ‘19».

Κληθείς να πει αν αναμένει κάτι από την συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι είναι θετικό ότι γίνονται τέτοιες συναντήσεις και μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για μια συμφωνία σε ένα κεφάλαιο που είναι σημαντικό για την ε/κ πλευρά.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «κάμνουμεν παναϋρκα» για κάτι που ακόμα ετοιμάζεται, δεν ξέρουμε τί θα περιλαμβάνει. Είναι θετικό ότι θα αρθεί το εμπάργκο όπλων, ανέφερε διερωτώμενος εάν προτεραιότητά μας είναι να αγοράσουμε όπλα. Με πολεμικό τρόπο θα λύσουμε το Κυπριακό;, διερωτήθηκε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.