Φόρμα αναζήτησης

Σούβλα σε περσινές τιμές

Οδηγό για τις αγορές, για τη σούβλα και τον οβελία του Πάσχα ετοίμασε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου Καταναλωτή, πλην όμως το ψάξιμο από τους καταναλωτές επιβάλλεται αφού οι τιμές που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα με το Παρατηρητήριο Τιμών για το Πάσχα του 2019 αφορούν όσες κατέγραψαν οι λειτουργοί της υπηρεσίας στις 23 του μήνα. Η ίδια η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή παροτρύνει μάλιστα τους καταναλωτές να κάνουν ουσιαστική έρευνα πριν προχωρήσουν σε αγορές προκειμένου να βρουν τα προϊόντα και τιμές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους, αλλά και να ελέγχουν τι πληρώνουν και τι παίρνουν. Σύμφωνα, πάντως, με τις τιμές που ανακοινώθηκαν χθες και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου, το πασχαλινό τραπέζι δεν αναμένεται να στοιχίσει περισσότερα αλλά ούτε και αισθητά λιγότερα σε σχέση με πέρσι αλλά και τα προηγούμενα χρόνια βάσει παλαιότερων παρατηρητηρίων της υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των ντόπιων αμνοεριφίων το κιλό ολόκληρα ανέρχεται στα 7,19 ευρώ, ενώ των ντόπιων αμνοεριφίων σε κομμάτια στα 7,67 ευρώ το κιλό. Παγκύπρια η χαμηλότερη τιμή για ολόκληρα αμνοερίφια ήταν τα 5,69 ευρώ το κιλό και η υψηλότερη τα 8,90 ευρώ, ενώ για κομμάτια αμνοεριφίων επίσης τα 5,69 ευρώ και η ακριβότερη τα 9,50 ευρώ.

Η μέση τιμή του χοιρινού (λαιμός) λαπά με κόκκαλο ανερχόταν στις 23 του μήνα στα 4,96 ευρώ το κιλό και του χοιρινού κιμά στα 4,83 ευρώ το κιλό.

Όσον αφορά τις φλαούνες, το παρατηρητήριο θέλει τη μέση τιμή της αλμυρής φλαούνας στα 10,13 ευρώ το κιλό και της φλαούνας με σταφίδα στα 10,22 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, οι τιμές ποικίλουν και διαφέρουν αισθητά από υπεραγορά σε υπεραγορά αλλά και από υπεραγορά σε φούρνο και η έρευνα και σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται.

Σημειώνεται μόνο ότι η ελάχιστη τιμή φλαούνας με σταφίδα το κιλό που εντόπισε το παρατηρητήριο ήταν στα 7,60 ευρώ το κιλό, ενώ η μέγιστη ανερχόταν στα 14,95 ευρώ.

Το παρατηρητήριο συγκέντρωσε τιμές όσον αφορά τα νωπά κρέατα, από 97 σημεία πώλησης παγκύπρια (μεγάλες και μικρές υπεραγορές και συνοικιακά).