Φόρμα αναζήτησης

SOS για τη χερσόνησο Ακρωτηρίου

Συνάντηση με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και τις Βρετανικές Βάσεις ζητούν διά επιστολών που απέστειλαν από κοινού επιστημονικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι οργανώσεις που συνυπογράφουν τις επιστολές εκφράζουν τις σοβαρές ανησυχίες τους για τις απειλές που αντιμετωπίζει η περιβαλλοντικά εύθραυστη χερσόνησος του Ακρωτηρίου από τις διάφορές ανθρωπογενείς δραστηριότητες, τα σχέδια «αναβάθμισης» και τις αναπτυξιακές πιέσεις που δέχεται η περιοχή. Με επιστολή τους προς τον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως κ. Κυριάκο Κούνδουρο, οι φορείς που τη συνυπογράφουν, ζητούν τον καθορισμό συνάντησης το συντομότερο δυνατόν, «λαμβάνοντας υπόψη τις πολυδιάστατες επιπτώσεις μιας οποιασδήποτε παρέμβασης στην υψηλής οικολογικής σημασίας περιοχή και για λόγους ενημέρωσης, διαβούλευσης και διαφάνειας για τις οποιεσδήποτε μελέτες ή σχεδιασμούς αφορούν την περιοχή».

Οι οργανώσεις ζητούν επίσης συνάντηση με τον πολιτικό διοικητή των Βρετανικών Βάσεων κ. Mike Smith. Μέσω της επιστολής που απέστειλαν οι περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν τις σοβαρές ανησυχίες τους για το μέλλον αυτού του πολύτιμου φυσικού πνεύμονα της Κύπρου, «καθώς κάθε χρόνο», όπως αναφέρουν, «παρατηρούμε αύξηση των παράνομων δραστηριοτήτων στη χερσόνησο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραλία Lady’s Mile, όπου τα εστιατόρια επεκτείνουν συνεχώς τους χώρους στάθμευσής τους, καταστρέφοντας παράνομα παράκτιους αμμόλοφους και διοργανώνοντας μουσικές εκδηλώσεις χωρίς άδεια. Οι παράνομές επεκτάσεις, δυστυχώς, συνεχίζονται μέχρι την παραλία, όπου τα εστιατόρια κατασκευάζουν υποδομές και τοποθετούν ξαπλώστρες μέχρι την άκρη του κύματος, παρεμποδίζοντας την πρόσβαση στο κοινό και διαταράσσοντας το εύθραυστο οικοσύστημα. «Η προστασία και η διατήρηση ή η υποβάθμιση και καταστροφή της χερσονήσου του Ακρωτηρίου εξαρτάται άμεσα από το αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπέγραψαν, τον Ιανουάριο του 2014, η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και από τις πολεοδομικές ζώνες και χρήσεις που θα καθοριστούν», προσθέτουν οι οργανώσεις. «Οι περαιτέρω καταστροφές», προειδοποιούν, «σε συνδυασμό με την αποτυχία να αποτραπούν οι παρανομίες στη χερσόνησο Ακρωτηρίου, θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του σπουδαιότερου υγροβιότοπου στο νησί. Το SBAA, ως διοικητική αρχή, έχει την ευθύνη να προστατεύσει τη χερσόνησο με την κατάλληλη κατανομή πόρων και την αποτελεσματική επιβολή του νόμου», αναφέρουν καταλήγοντας.

Απειλή τα οχήματα

Η πλούσια σε βιοποικιλότητα χερσόνησος του Ακρωτηρίου κινδυνεύει από σοβαρή και μη αναστρέψιμη υποβάθμιση. Η μεγαλύτερη απειλή για ολόκληρη τη χερσόνησο (συμπεριλαμβανομένου του Lady’s Mile) προέρχεται από αναπτυξιακές πιέσεις που οδηγούν σε κατακερματισμό και απώλεια οικοτόπων, αλλά και από μικρές ομάδες που ασχολούνται με την οδήγηση εκτός δρόμου, οι οποίες καταστρέφουν τους αμμόλοφους και διαταράσσουν την άγρια φύση της περιοχής.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.