Φόρμα αναζήτησης

Σκουπιδότοποι αντί πράσινα σημεία

Λιγότερο από έναν χρόνο διήρκησε η συνεργασία του Συμβουλίου Διαχείρισης της Μονάδας Ολικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κόσης (ΧΥΤΥ Κόσης) με τον εργολάβο ο οποίος είχε αναλάβει τον Ιούλιο του 2018 τη διαχείριση των επτά πράσινων σημείων της επαρχίας Λάρνακας. Το συμβούλιο, όπως κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος του δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, υποχρεώθηκε να διακόψει το συμβόλαιο, κάτι που είναι εν γνώσει και της κεντρικής κυβέρνησης και του γενικού ελεγκτή. Όπως εξήγησε ο κ. Ευαγγελίδης δικαιολογώντας την απόφαση, τα πράσινα σημεία είχαν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο είχαν δοθεί αρκετές προειδοποιήσεις στον εργολάβο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετική ανταπόκριση εκ μέρους του. Τη δεδομένη στιγμή ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πόσοι τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών είναι στοιβαγμένοι στα πράσινα σημεία, ανέφερε ο κ. Ευαγγελίδης. Μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν, είπε, τα πράσινα σημεία στους Δήμους Αραδίππου, Δρομολαξιάς – Μενεού και Αθηένου και στις κοινότητες Πυργών και Αναφωτίας.

«Το Συμβούλιο Διαχείρισης της Μονάδας Ολικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κόσης είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στη διακοπή του συμβολαίου με τον εργολάβο, αφού πλέον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του», εξήγησε. Όπως πρόσθεσε, την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε όπως ο εργολάβος παραδώσει τα κλειδιά του ΧΥΤΥ. «Ωστόσο, αυτό δεν έγινε, και έτσι το συμβούλιο αποφάσισε να διακόψει το συμβόλαιό του και σε περίπτωση που αυτός δεν συμμορφωθεί τότε είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα δικαστήρια». Παράλληλα, το συμβούλιο μελετά τρόπους διαχείρισης του μεγάλου όγκου ανακυκλώσιμων υλικών που υπάρχουν στα πράσινα σημεία», πρόσθεσε ο κ. Ευαγγελίδης. Προσωρινά και μέχρι να γίνει δυνατή η σύναψη νέου συμβολαίου, τη διαχείριση των πράσινων σημείων θα αναλάβουν οι δήμοι και οι κοινότητες της επαρχίας.

Για επίλυση του προβλήματος, το συμβούλιο ήδη βρίσκεται σε επαφή με τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Να σημειώσουμε πως ο εργολάβος είναι η ίδια εταιρεία στην οποία είχαμε αναφερθεί σε ρεπορτάζ αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει τους τελευταίους μήνες μπαράζ διακοπής συμβολαίων δήμων, κοινοτήτων και συμπλεγμάτων κοινοτήτων μαζί της για αποκομιδή των σκυβάλων.

Μηδενικά απορρίμματα
Στο μεταξύ ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης δήλωσε ότι ο Δήμος Αραδίππου, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχουν διενεργήσει μελέτη με τίτλο «zero waste», η οποία θα υλοποιηθεί πιλοτικά σε χίλια σπίτια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Αυτό σημαίνει ότι στα σκουπίδια θα καταλήγει το ελάχιστο των απορριμμάτων μιας οικογένειας. Με βάση τη μελέτη, η συγκομιδή των σκουπιδιών θα γίνεται από τα σπίτια και οι δημότες θα κάνουν τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. Όσον αφορά τα υπολείμματα φαγητών, ο δήμαρχος Αραδίππου είπε πως αυτά θα αποτελέσουν το κύριο συστατικό της συγκεκριμένης μελέτης. Εξήγησε ότι η διαλογή υπολειμμάτων φαγητών και τροφίμων, δηλαδή των οργανικών απορριμμάτων, θα γίνεται στο σπίτι, στη συνέχεια θα παραλαμβάνονται από προσωπικό του δήμου, θα γίνεται η επεξεργασία, με τελικό αποτέλεσμα το λίπασμα.