Φόρμα αναζήτησης

Σκέψεις για κρατικό μνημείο

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κράτος τού έχει αποδώσει τις αρμόζουσες τιμές, αλλά δεν είναι το σύμβολο του κράτους. Με αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση μελετά τη δημιουργία μνημείου το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Κυπριακή Δημοκρατία, για την απόδοση τιμών στις κρατικές εκδηλώσεις αλλά και κατά τις επισκέψεις ξένων αξιωματούχων. Μέχρι σήμερα οι τιμές αυτές αποδίδονται στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ο οποίος βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ψάχνουν χώρο
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το Υπουργικό Συμβούλιο έχει συζητήσει το θέμα της δημιουργίας μνημείου στο οποίο θα αποδίδονται τιμές. Στόχος είναι το μνημείο αυτό να εκφράζει το σύνολο του κυπριακού λαού (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για εντοπισμό χώρου εντός της Λευκωσίας. Υπάρχουν μερικές εισηγήσεις, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί απόφαση. Κυβερνητική πηγή ανέφερε στον «Π» ότι ο χώρος που θα βρεθεί πρέπει να εξυπηρετεί τελετές υποδοχής ξένων αξιωματούχων αλλά και κρατικές εκδηλώσεις, όπως η επέτειος της Ανεξαρτησίας κ.ά. Ως παράδειγμα η ίδια πηγή έφερε την πλατεία Ελευθερίας η οποία αναμορφώνεται.

Τι μνημείο;
Μία από τις σκέψεις είναι να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο με το μνημείο άγνωστου στρατιώτη ή μνημείο ηρώων που υπάρχει σε άλλες χώρες. Το μνημείο αυτό θα μπορούσε να είναι αφιερωμένο στους πεσόντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς στο Κυπριακό Σύνταγμα που είχε δημιουργηθεί μετείχαν τόσο Ελληνοκύπριοι όσο και Τουρκοκύπριοι που πολέμησαν από κοινού τον ναζισμό και τον φασισμό. Τους επόμενους μήνες αναμένονται αποφάσεις.