Φόρμα αναζήτησης

Σήμερα η επιβολή ποινής στην 19χρονη – Για προεδρική χάρη μιλούν τα βρετανικά ΜΜΕ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου θα επιβάλει σήμερα στις 9 το πρωί, ποινή στην 19χρονη από τη Βρετανία, την οποία έκρινε ένοχη για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης ύστερα από ψευδή καταγγελία της ότι βιάστηκε από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα στις 17/7/19.

Έξω από το δικαστήριο βρίσκεται ομάδα ακτιβιστριών, οι οποίες εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στη 19χρονη, κρατώντας πανώ με τη φράση «I believe her».

Στην προηγούμενη δικάσιμο με απόφαση του ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχαήλ Παπαθανασίου  έκρινε την 19χρονη ένοχη πέραν πάσης αμφιβολίας, αφού όπως εξήγησε μεταξύ των ημερομηνιών 17 – 27/7/2019 στο Παραλίμνι, εν γνώσει της έδωσε στην Αστυνομία ψευδή κατάθεση, σε συνάφεια με κατά φαντασία ποινικό αδίκημα, δηλαδή ότι υπέστη ομαδικό βιασμό από 12 Ισραηλινούς υπηκόους, ενώ στη πραγματικότητα γνώριζε ότι η εν λόγω καταγγελία της ήταν ψευδής.

Μητέρα 19χρονης: Τρομοκρατημένη η οικογένεια για πιθανή φυλάκισή της

Στην απόφαση του το Δικαστήριο «έκανε αποδεκτή ως αξιόπιστη τη μαρτυρία όλων των μαρτύρων κατηγορίας», οι οποίοι «έκαναν πολύ καλή εντύπωση», έδωσαν «άμεσες και σαφείς απαντήσεις στις ερωτήσεις που τους υπεβλήθηκαν, ενώ οι αφοπλιστικές απαντήσεις τους δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης».

Ταυτόχρονα απέρριψε «ως παντελώς αναξιόπιστη» τη μαρτυρία της κατηγορούμενης από την οποία «το Δικαστήριο δεν αποκόμισε καλή εντύπωση, ότι δεν είπε την αλήθεια και προσπάθησε να παραπλανήσει το Σώμα» ενώ τελικά σε νέα κατάθεση της στις 28/7/19 παραδέχθηκε ότι «είπε ψέματα πως βιάστηκε στις 17/7/19, πως η αλήθεια είναι ότι δεν βιάστηκε και πως όσα έγιναν στο διαμέρισμα ήταν με τη συγκατάθεση της».

Πλήγμα για τον τουρισμό – Φόβοι λόγω του #BoycottCyprus

Το Δικαστήριο στην απόφαση του «απέρριψε επίσης θέσεις που ήγειρε η υπεράσπιση σε σχέση με κατ’ ισχυρισμό παραλείψεις της Αστυνομίας και λανθασμένη καθοδήγηση ως προς τα πραγματικά γεγονότα της καταγγελίας της κατηγορούμενης, επηρεασμού του δικαιώματος της κατηγορούμενης σε δίκαιη δίκη και παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ως θύμα εγκληματικής ενέργειας και έκφυλης βίας».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου το Δικαστήριο έκρινε ότι «έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η ενοχή της κατηγορουμένης» και  πρόσθεσε ότι «η Κατηγορούσα Αρχή πέτυχε να αποδείξει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας την υπόθεση εναντίον της 19χρονης η οποία και κρίθηκε ένοχη για τη διάπραξη του αδικήματος που κατηγορείτο».

Την παρέμβαση του Μπόρις Τζόνσον ζητά η 19χρονη Βρετανίδα

Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής, η Ρίτσα Πεκρή, εκ των δικηγόρων της 19χρονης ανέφερε ότι η κοπέλα «έχει μετανιώσει για την πράξη της στην οποία προέβη κάτω από ψυχολογική φόρτιση» και κάλεσε το Δικαστήριο «να δείξει τη μέγιστη επιείκεια κατά την επιβολή της ποινής».

Κάλεσε επίσης το Σώμα «να δείξει τη διακριτική του ευχέρεια για αναστολή της ποινής φυλάκισης σε περίπτωση που αποφασίσει κάτι τέτοιο», ζήτησε να «δώσει στην κοπέλα μια δεύτερη ευκαιρία» και χαρακτήρισε «μεγάλη τιμωρία» για την 19χρονη τα όσα πέρασε στην Κύπρο και ο ένας μήνας κράτησης της στις Κεντρικές Φυλακές”.

Για προεδρική χάρη μιλούν τα βρετανικά ΜΜΕ

Μεγάλη δημοσιότητα έχει λάβει στη Βρετανία η πληροφορία που αποδίδεται σε κυπριακή εφημερίδα περί πρόθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας να απονείμει χάρη στη 19χρονη Βρετανίδα που έχει καταδικαστεί για ψευδή καταγγελία βιασμού, εφόσον της απαγγελθεί ποινή φυλάκισης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου.

Η Daily Telegraph σχολιάζει ότι μια τέτοια κίνηση «θα κατεύναζε λίγο από το θυμό» που έχει προκαλέσει η μεταχείριση της νεαρής. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται υπό εντεινόμενη διπλωματική πίεση για την υπόθεση.

Πάντως οι συνήγοροι της 19χρονης λένε στην Telegraph ότι ακόμα και σε περίπτωση χάριτος θα ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Μητέρα 19χρονης Βρετανίδας: Μην πάτε στην Κύπρο, δεν είναι ασφαλής η Αγία Νάπα

Μιλώντας στο βρετανικό κανάλι ITV η μητέρα της 19χρονης είπε ότι η κόρη της είναι τρομοκρατημένη μπροστά στην προοπτική να φυλακιστεί ξανά στην Κύπρο, ιδίως τώρα που η υπόθεσή της και τα όσα καταλογίζει στις κυπριακές αρχές έχουν λάβει τόση δημοσιότητα.

Συμπλήρωσε ότι μια ποινή φυλάκισης θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ψυχική υγεία της κόρης της. «Η καλύτερη κατάληξη που θα ήλπιζα να υπάρξει θα ήταν να της απαγγελθεί κάποια ποινή που θα της επέτρεπε να επιστρέψει σπίτι», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας μια ομάδα κάποιων δεκάδων διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας στο κεντρικό Λονδίνο για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταχείριση της 19χρονης.

Κρατώντας πλακάτ με τα συνθήματα «Μποϊκοτάζ στην Κύπρο», «Την πιστεύω» και «Οι βιαστές είστε εσείς» κατευθύνθηκαν στη συνέχεια έξω από το Foreign Office και την Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας την ενεργή παρέμβασης της βρετανικής κυβέρνησης.

Βρετανικά Μέσα: «Η 19χρονη είναι θύμα της συμφωνίας για τον EastMed»

Ρεπορτάζ του Guardian από την Αγία Νάπα αναφέρεται στους φόβους ακτιβιστριών στο νησί ότι ο δικαστής θα θελήσει να εξαντλήσει την αυστηρότητά του με την ποινή που θα αποφασίσει για «παραδειγματισμό», καθώς κατά τη δίκη υιοθέτησε «εξαιρετικά επιθετικό τόνο».

Η εφημερίδα αναφέρεται επιπλέον σε δύο υποθέσεις που χειρίστηκε ο συγκεκριμένος δικαστής στις οποίες τάχθηκε υπέρ των ανδρών που κατηγορούνταν για αδικοπραξία σε βάρος γυναικών.

Σε ρεπορτάζ από την Ιερουσαλήμ, εξάλλου, η Daily Mail μεταφέρει δηλώσεις του πατέρα ενός εκ των 12 νεαρών Ισραηλινών που κατηγορήθηκαν από τη 19χρονη για βιασμό. Ο Χαίμ Αβιζόρ λέει ότι η Βρετανίδα δε θα πρέπει να φυλακιστεί διότι «έχει υπομείνει πολλά» και καλεί τον Κύπριο δικαστή να επιδείξει «έλεος».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι συγγενείς άλλων εκ των των νεαρών Ισραηλινών είναι αντίθετα πολύ επικριτικοί με τη 19χρονη, δηλώνοντας ότι «ο καθένας παθαίνει αυτό που του αξίζει».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.