Φόρμα αναζήτησης

Σημαντική ενίσχυση για τεχνικές επιτροπές

Εγκρίθηκε και ανακοινώθηκε χθες το πρόγραμμα δράσης της Κομισιόν το οποίο αφορά στην ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το 2019. Το πρόγραμμα είναι ύψους 35,4 εκατομμυρίων ευρώ, σε αντίθεση με 34,473,000 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό για την περσινή χρονιά. Για την περίοδο μεταξύ 2006-2019 η Κομισιόν έχει διαθέσει ποσό ύψους 555 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο τού εν λόγω προγράμματος. Βασικός γνώμονας του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας με σκοπό τη διευκόλυνση της επανένωσης του νησιού, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Κομισιόν. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό η Κομισιόν θέλει να ενθαρρύνει «την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ολοκλήρωση της νήσου, στη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και την ΕΕ και στην προετοιμασία της επί του κοινοτικού κεκτημένου». Ανάμεσα στα προγράμματα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης είναι και μερικά που ενδεχομένως δεν θα υλοποιηθούν ποτέ, όπως για παράδειγμα μια συγκεκριμένη δράση η οποία προϋποθέτει συλλογή δεδομένων από την Παγκόσμια Τράπεζα και εκπόνηση σχετικής έρευνας για θέματα ενέργειας και μεταφορών.

Τομείς και έργα

Ποσό ύψους 5 εκατομμυρίων ευρών δόθηκε για σκοπούς διαφόρων υποτροφιών για Τ/Κ, έτσι ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της τ/κ κοινότητας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα θα έχει περίοδο υλοποίησης δύο χρόνων. Ποσό 2,5 εκατομμυρίων για περίοδο υλοποίησης δύο ετών δόθηκε στη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μέσα από το κονδύλι αυτό ενισχύεται και η Επιτροπή Αγνοουμένων με ποσό 2,6 εκατομμυρίων για περίοδο ενός έτους. Κονδύλι 5,7 εκατομμυρίων για περίοδο υλοποίησης 6 ετών δίνεται για δημιουργία ή επιδιόρθωση τοπικών υποδομών στην τ/κ πλευρά. Χρηματοδοτούνται έργα, μεταξύ των οποίων η ανανέωση του συστήματος υδροδότησης της Λευκωσίας, το επίπεδο 3 και 4 του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στη Μόρφου, το σύστημα διαχωρισμού και ανακύκλωσης, αλλά και το Κέντρο Συνεργασίας στον Κορμακίτη. Για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών το πρόγραμμα προνοεί ποσό 1,75 εκατομμυρίων ευρώ για περίοδο υλοποίησης δυόμισι ετών. Στο πρόγραμμα υπάρχει σημαντικό ποσό για την ενίσχυση των υποδομών σε σχολεία και υπηρεσίες.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.