Φόρμα αναζήτησης

«Σιγά την αρμοδιότητα» αποφάνθηκε δικαστής σε διένεξη στο ΡΙΚ

Το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφαση των δικαστών Ναθαναήλ, Παρπαρίνου, Πούγιουρου «τραβάει» το αφτί σε δικαστή επαρχιακού δικαστηρίου τόσο για απόφαση σε υπόθεση αγωγής, όσο και για την ειρωνική γλώσσα που χρησιμοποίησε. Πρόκειται για υπόθεση που απασχολεί τα δικαστήρια 14 χρόνια και αφορά αγωγή εναντίον του ΡΙΚ από πρώην (πλέον) ανώτερο υπάλληλο.

Σιγά την αρμοδιότητα

Η υπόθεση αφορούσε ένα δημοσίευμα της «Χαραυγής» το 2004 που αναφερόταν στον τότε διευθυντή Στήριξης Παραγωγής του ΡΙΚ Γ. Καραολή. Το δημοσίευμα είχε φωτοτυπηθεί και κάποιοι το ανήρτησαν σε διάφορα σημεία στο ΡΙΚ. Ο Γ. Καραολής είχε κάνει αγωγή εναντίον του ΡΙΚ και του τότε διευθυντή Μ. Μαυρίκιου. Στην πρωτόδικη απόφαση, με την οποία είχε απορριφθεί η αγωγή του, ο δικαστής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ήταν αναρμόδιος, σύμφωνα με τα σχέδια υπηρεσίας, να αφαιρέσει το δημοσίευμα. Σιγά την αρμοδιότητα! Ήταν μια απλή πράξη από τον ίδιο η αφαίρεση του δημοσιεύματος από την πινακίδα».
Στην απόφαση του Ανωτάτου αναφέρεται: «Η χρησιμοποίηση φράσεων ως ανωτέρω, ’Σιγά την αρμοδιότητα’, δεν αρμόζει σε δικαστική απόφαση. Η ειρωνεία δεν έχει θέση σε δικαστικές αίθουσες από δικαστές».

Επανεκδίκαση

Επί της ουσίας της υπόθεσης, το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε κεφαλαιώδους σημασία λάθη από το πρωτόδικο δικαστήριο, το οποίο δεν έλαβε υπόψη όλες τις μαρτυρίες που τέθηκαν ενώπιόν του και αποδέχθηκε μόνο μία εξ αυτών, παραβλέποντας αντιφάσεις. Για τον λόγο αυτό έκανε δεκτή την έφεση του Γ. Καραολή, αποδεχόμενο τα επιχειρήματα του δικηγόρου Μιχάλη Βορκά. Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή και διέταξε την επανεκδίκαση όλων των πτυχών της υπόθεσης από άλλον δικαστή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γ. Καραολής είχε κάνει αγωγή και εναντίον της εφημερίδας «Χαραυγή», την οποία ωστόσο απέσυρε ανεπιφύλακτα. Θεωρούσε πως το δημοσίευμα που κατά την άποψή του περιείχε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τον ίδιο προέκυψε με ευθύνη της τότε διεύθυνσης του ΡΙΚ, η οποία δεν έλαβε μέτρα για απόσυρση αντιγράφων του δημοσιεύματος που είχαν αναρτηθεί σε διάφορα σημεία των κτηριακών εγκαταστάσεων του ιδρύματος. Όλα αυτά… το 2004. Η δίκη θα γίνει ίσως το 2018!