Φόρμα αναζήτησης

Σφοδρή επίθεση Κίκη σε Οδυσσέα

Επίθεση στο… φουλ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Κίκης Καζαμίας κατά του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Με αφορμή έρευνα για τις συμβάσεις του κράτους με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, ο Κίκης Καζαμίας άνοιξε πόλεμο κατά του ελεγκτή κατηγορώντας τον για νοοτροπίες πολύ επικίνδυνες για τον τόπο μας και για την πρόκληση εμφράγματος στη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας από την ανάμειξή του σε θέματα που δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιος. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου η οποία εξέτασε χθες την έρευνα του κ. Μιχαηλίδη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Τα αίματα άναψαν όταν ο ελεγκτής ανέφερε πως πιθανώς να προκύπτουν ποινικά αδικήματα εναντίον του κ. Καζαμία για επηρεασμό κρατικού λειτουργού και για τη διαπίστωσή του αυτή επικαλέστηκε επιστολή του προέδρου του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου σε λειτουργό του Υπουργείου Υγείας κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων της συνομολόγησης της σύμβασης. Λάβρος κατά του ελεγκτή ο κ. Καζαμίας εξήγησε πως η επιστολή στάλθηκε 3,5 μήνες μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης να συνεργαστεί με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και εν ολίγοις σε αυτή, όπως είπε, ζητούσε να επισπευσθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το καλό των ασθενών. Με πολύ έντονο ύφος κατηγόρησε επίσης τον γενικό ελεγκτή ότι «αυτοπαρουσιάζεται ως ο Ρομπέν των Δασών ο οποίος νομίζει ότι είναι ο μόνος που εκπροσωπεί και εκφράζει το δημόσιο συμφέρον». «Ατυχώς γι’ αυτόν, ευτυχώς για την κυπριακή κοινωνία υπάρχουν πολλοί τίμιοι άνθρωποι στον τόπο μας. Και να μην παίρνει, γιατί έτσι τον συμφέρει για να προβληθεί, τα παραδείγματα τα κακά και να τα γενικεύει», είπε. Πρόσθεσε ότι «ο κάθε ιδιώτης που συμβάλλεται με το κράτος δεν μπορεί να θεωρείται είτε ως ευνοούμενος είτε ως υποχρεωμένος στις ορέξεις και στις απαιτήσεις του γενικού ελεγκτή».

Ανέφερε δε ότι η έρευνα του γενικού ελεγκτή αφορούσε και τις δύο συμβάσεις του κράτους με τα Ογκολογικά. «Η έκθεση αυτή είναι 178 σελίδες, μισή σελίδα ο πρόλογος, μία σελίδα για το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου και 168,5 σελίδες για το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο. Σκεφτείτε σε τι αποσκοπούσε η έρευνα», είπε. Υπέδειξε δε ότι αρμόδιο για την εξέταση των συμβάσεων είναι το γενικό λογιστήριο και διερωτήθηκε γιατί «ο κ. Μιχαηλίδης ανακατεύεται σε ένα θέμα που δεν εμπίπτει στις δικές του αρμοδιότητες».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης από τη δική του πλευρά είπε πως δεν υπάρχει «κάποια παρατήρηση σε σχέση με τον τρόπο που χειρίστηκε το Υπουργείο Υγείας τη σύμβαση με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο». Μίλησε για ορθές θέσεις από πλευράς Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά οικονομικές διαφορές που προκύπτουν για συγκεκριμένο είδος ακτινοθεραπείας που προσφέρει το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο σημειώνοντας επιπρόσθετα ότι «το Υπουργείο Υγείας χρησιμοποιώντας τις πρόνοιες της συγκεκριμένης σύμβασης μπορεί να διασφαλίσει ότι αυτή θα ανανεωθεί και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει κίνδυνος διακοπής των υπηρεσιών προς τους καρκινοπαθείς της Λεμεσού και της Πάφου». Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, είπε ότι για το κράτος η σύμβαση είναι ξεκάθαρη και προβλέπει ότι η αποζημίωση γίνεται ανά ολοκληρωμένη θεραπεία και όχι ανά συνεδρία. Από τη δική πλευρά η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο «θα συνεχίσει αυτή την κατάθεση προσφοράς προς τους καρκινοπαθείς αλλά και για όλους τους ασθενείς η οποία έχει αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, σε καθημερινή βάση». Σημείωσε ότι η σύμβαση με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο βρίσκεται σε τροχιά ανανέωσης».

Ο ελεγκτής πάντως κάλεσε το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου να είναι πιο προσεκτικό σε θέματα δεοντολογίας καθώς, όπως είπε, το άτομο από το οποίο ζητήθηκαν τιμές για συγκεκριμένες θεραπείες είναι συγγενής με τον διευθυντή του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, καθηγητή Νίκο Ζάμπογλου. Ενοχλημένος παρουσιάστηκε ο καθηγητής και από αιχμές που αφέθηκαν εναντίον του κέντρου περί μη παρακολούθησης των διεθνών πρωτοκόλλων για την ενδοϊστική βραχυθεραπεία. Η κ. Γιαννάκη ανέφερε συγκεκριμένα ότι η αναφορά του Γερμανικού Ογκολογικού σε περιστατικά ενδοιστικής βραχυθεραπείας για τα οποία απαιτείται η διενέργεια 6-9 συνεδριών σε εβδομαδιαία βάση δεν συνάδει με τη συνήθη κλινική πρακτική και τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. «Αποτελεί ποινικό αδίκημα να διενεργήσεις σε ασθενή περισσότερες ακτινοθεραπείες απ’ ό,τι προβλέπουν τα κλινικά πρωτόκολλα» απάντησε ο καθηγητής και προέβαλε την τεράστια εμπειρία του και τη διεθνή αναγνώρισή του στον τομέα της ακτινοθεραπείας.

Η «επίμαχη» επιστολή

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου από τη Βουλή έδωσε τη δική του εξήγηση σε σχέση με την επιστολή που απέστειλε, σε λειτουργό του Υπουργείου Υγείας. Όπως είπε, με τον συγκεκριμένο λειτουργό αλλά και με όλα τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας αντάλλαζαν συχνά επιστολές, ηλεκτρονικά μηνύματα ενώ είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία. Σημείωσε πως 3,5 μήνες μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα συνομολογήσει σύμβαση με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο θεώρησε σωστό να επικοινωνήσει με τον συγκεκριμένο λειτουργό αφού, όπως είπε, πολλοί ασθενείς τηλεφωνούσαν στο κέντρο και ζητούσαν ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να αρχίσουν τη θεραπεία τους εκεί. «Σε αυτή την πίεση που δεχόμασταν από τους ασθενείς θεώρησα σκόπιμο να απευθυνθώ με επιστολή στο συγκεκριμένο μέλος και να τους πω βιαστείτε. Αυτό θεωρήθηκε ως προσπάθεια να επηρεάσω λειτουργούς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η δική μας αγωνία, πρόσθεσε, ήταν να ξεκινήσει η θεραπεία των ασθενών. Και επί τούτου αναφέρθηκε σε έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας ξένος εμπειρογνώμονας στην οποία αναφέρεται: «Η ακτινοθεραπεία συμβάλλει στην αντιμετώπιση κατά 40% του καρκίνου. Εάν το επίπεδο πρόσβασης στην ακτινοθεραπεία για τους κατοίκους της Λεμεσού και της Πάφου ήταν η ίδια με τους κατοίκους της Λευκωσίας αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάσωση 25 ανθρώπινων ζωών τον χρόνο. Εάν θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα ποσοστά ακτινοθεραπείας επιπλέον 270 άνθρωποι θα σώζονταν από τον καρκίνο κάθε χρόνο». Κατήγγειλε ότι η έκθεση του ελεγκτή παρά τις προσπάθειες του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου δεν τους δόθηκε επίσημα, σημειώνοντας πως πριν από 15 μέρες επικοινώνησαν μαζί του δύο μέλη του Κοινοβουλίου ρωτώντας τον «ποιο ποινικό αδίκημα διέπραξε». Έτσι ενημερώθηκε…

Δρ Ζάμπογλου: «Κάποιοι θέλουν να μας κλείσουν»

Τη δικαστική οδό παίρνει, το πιο πιθανό, η οικονομική διαφορά που προκύπτει μεταξύ Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου και κράτους. Η διαφορετική ερμηνεία της σύμβασης από τις πλευρές δημιουργεί προβλήματα με τον διευθυντή του κέντρου καθηγητή Νίκο Ζάμπογλου να αναφέρει ότι στην Κύπρο, στο Γερμανικό Ογκολογικό, λειτουργεί το πιο σύγχρονο κέντρο ακτινοθεραπείας ανά το παγκόσμιο «και κάποιοι θέλουν να μας το κλείσουν». Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται το κέντρο, ενόσω είναι σε ισχύ η σύμβαση, να κλείσει την πόρτα στους ασθενείς. Κληθείς ο Κίκης Καζαμίας να αναφέρει την τιμή που περιλαμβάνεται στη σύμβαση για τις ακτινοθεραπείες είπε πως «είναι κατά 53% πιο χαμηλή από ό,τι πλήρωνε το κράτος σε κέντρα του εξωτερικού». Τόνισε συγκεκριμένα ότι για συγκεκριμένο είδος ακτινοθεραπείας το κόστος για το κράτος ανέρχετο στις 38.000 ευρώ ενώ το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο την προσφέρει στη τιμή των 21.000 ευρώ. «Θέλουν να ρίξουν το κόστος στις 5.500 ευρώ», είπε και τόνισε πως αυτό είναι αδιανόητο.

Κατά τη συνεδρία χθες της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της οικονομικής διαφοράς που προκύπτει από τη διαφορετική ερμηνεία της σύμβασης σε σχέση με την αποζημίωση των ακτινοθεραπειών. Όπως ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου η διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη «το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο εμμένει στην ικανοποίηση απαίτησής του που αφορά την κοστολόγηση των περιστατικών των βραχυθεραπειών (ενδοϊστικής και κλασικής) καθώς και της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας με βάση την κάθε απαιτούμενη συνεδρία θεραπείας κι όχι το κάθε παραπεμπόμενο περιστατικό». Το δε Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο αναφέρει ότι η σύμβαση είναι ξεκάθαρη και προνοεί στην αποζημίωση ανά συνεδρία για συγκεκριμένο είδος ακτινοθεραπείας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κέντρου κατήγγειλε ότι δεν ζητήθηκε η άποψη του Ογκολογικού Συμβουλίου, το οποίο διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, όταν η διαφορά μεταφέρθηκε στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ). Αντί αυτού, είπε, το υπουργείο διόρισε Αd Hoc επιτροπή για να εξετάσει τη διαφορά. Για το θέμα όμως έδωσε τις δικές του εξηγήσεις και το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη, η Ad Hoc επιτροπή συστάθηκε κατόπιν εισήγησης της ΚΕΑΑ. Η επιτροπή, αποτελούμενη από δύο ογκολόγους του Δημοσίου, στη γνωμάτευσή της αναφέρει ότι «η αναφορά στη σύμβαση σε περιστατικά ολοκληρωμένης ακτινοθεραπείας και όχι σε ακτινοθεραπεία δεν είναι τυχαία, αποσκοπώντας να υποδείξει ότι το εκάστοτε παραπεμπόμενο περιστατικό αναμένεται να αντιμετωπιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί πλήρως η αναγκαία ακτινοθεραπευτική δόση την οποία το επηρεαζόμενο όργανο του ασθενούς θα μπορούσε να ανεχθεί υπό τις περιστάσεις, με σκοπό την ίαση ή και ανακούφισή του ανεξάρτητα από τον αναγκαίο αριθμό συνεδριών». Το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε η κ. Γιαννάκη, θεωρεί ότι η αμφισβήτηση του τρόπου τιμολόγησης των περιστατικών από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρου «στερείται του οποιουδήποτε νομιμοποιητικού ερείσματος».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.