POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Σφίξανε… τα λουριά για να σπάσει η αλυσίδαΔιευκρινίσεις για την πιλοτική και για αρχή ελαστική εφαρμογή του μέτρου περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες δόθηκαν χθες από τον υπουργό Εσωτερικών και τον υφυπουργό Καινοτομίας, την ώρα που τα δύο έντυπα Α και Β έχουν αναρτηθεί σε διάφορες κυβερνητικές ιστοσελίδες, ενώ λειτουργεί ο αριθμός 8998 για την αποστολή sms. Τα έντυπα και οι οδηγίες επρόκειτο να κυκλοφορήσουν και στα αγγλικά.

Είναι ωστόσο από τη συμπεριφορά των πολιτών, και το κατά πόσο θα πειθαρχήσουν, από την οποία θα εξαρτηθεί αν τα όσα εξαγγέλθηκαν -όσον αφορά π.χ. το χρονικό περιθώριο στις μετακινήσεις, τον αριθμό αιτήσεων για μετακινήσεις από ένα άτομο ανά ημέρα- θα αναθεωρηθούν και θα καταστούν αυστηρότερα. «Αν γίνει κατάχρηση», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός κ. Κόκκινος, είναι πολύ εύκολο να γίνουν νέες ρυθμίσεις όπως οι τρεις ώρες να γίνουν μία και πάνω από συγκεκριμένο αριθμό sms να απορρίπτονται, ωστόσο δεν είναι πρόθεση το εξώδικο αλλά η διευκόλυνση των πολιτών όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Οι κύριοι Νουρής και Κόκκινος τόνισαν ότι στην αρχή θα επιδειχθεί ελαστικότητα και οι έλεγχοι θα έχουν περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα μέχρι να γίνει αντιληπτή από τους πολίτες η νέα κατάσταση ζωής. Τόνισαν επίσης ότι σε αυτούς που προσπαθούν να καταχραστούν το σύστημα θα επιβληθεί η προβλεπόμενη τιμωρία, δηλαδή πρόστιμο 150 ευρώ. Επανέλαβαν δε ότι η τιμωρία δεν είναι αυτοσκοπός και ότι ο στόχος είναι ένας και μόνο, να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού και να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Για εργασία

Με το νέο διάταγμα του υπουργού Υγείας ημερ. 23/3/2020, από χθες στις 6:00 μ.μ. και μέχρι τη 13η Απριλίου τίθενται σε ισχύ μέτρα που αφορούν τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών. Για σκοπούς εφαρμογής του διατάγματος οι εργαζόμενοι / πολίτες για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις τους θα πρέπει να συμπληρώνουν το ανάλογο έντυπο.

  • Το έντυπο Α αφορά Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που θα πρέπει να δοθεί υπογεγραμμένο από τους εργοδότες / προϊσταμένους σε όσους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπόλοιπων κρατικών υπαλλήλων, πρέπει να προσέρχονται στην εργασία τους με βάση το πρόγραμμα εργασίας που θα εφαρμοστεί σε κάθε υπουργείο / υπηρεσία / οργανισμό. Το ίδιο έντυπο -το οποίο αναμένεται να μπορεί να συμπληρωθεί εντός των ημερών και ηλεκτρονικά, με την ηλεκτρονική υπογραφή να γίνεται αποδεκτή- θα χρησιμοποιείται και από αυτοεργοδοτούμενους. Σημειώνεται πως η βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου συμπληρώνεται μία φορά και ο εργαζόμενος την έχει μαζί του, όπως βεβαίως και την ταυτότητα ή το διαβατήριό του σε περίπτωση που τον σταματήσει μέλος της Αστυνομίας.

Κατ’ εξαίρεση

Η συμπλήρωση του εντύπου Α είναι κατανοητή. Απορίες και ερωτήματα προκύπτουν ωστόσο για το έντυπο Β που αφορά Δήλωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών.

  • Το έντυπο Β αποτελεί την εναλλακτική για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο (ή δυσκολεύονται τεχνολογικά) έτσι ώστε να αποστέλλουν sms στον αριθμό 8998 και η συμπλήρωσή του θα εξαρτάται από τη συνείδηση του κάθε πολίτη. «Όταν σταματά η Αστυνομία έναν νέο 25 ετών με το έντυπο Β και με την αιτιολογία ότι δεν ήξερε να αποστείλει ένα sms υπάρχει θέμα», τόνισε ο υφυπουργός Κώστας Κόκκινος. Το έντυπο θα συμπληρώνεται από τον κάθε πολίτη ατομικά όταν χρειαστεί να μετακινηθεί εκτός της οικίας του για έναν από τους δικαιολογημένους λόγους που καθορίζονται στο διάταγμα με αρίθμηση, επί του παρόντος,1-8:
  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό.
  2. Μετάβαση σε κατάστημα για αγορά ή προμήθεια αγαθών / υπηρεσιών πρώτης ανάγκης.
  3. Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Απόλυτα αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  5. Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα).
  6. Μετακίνηση για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές.
  7. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) από συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων.
  8. Δήλωση οποιουδήποτε άλλου σκοπού μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Η κατ’ εξαίρεση άδεια θα δίνεται για τους πιο πάνω λόγους, ωστόσο ήδη χθες επρόκειτο να προστεθούν άλλοι δύο (για σκοπούς μετακίνησης παιδιών διαζευγμένων γονιών και για θεραπείες συγκεκριμένων ομάδων ασθενών). Επίσης παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εξασφαλίζουν άδεια διακίνησης και για άλλες αδήριτες ανάγκες που ήταν αδύνατο να εντοπιστούν και να περιληφθούν στις τυποποιημένες μεθόδους αίτησης άδειας διακίνησης. Ο λόγος υπ’ αριθμόν 8 μπορεί να τις καλύψει.

Δέον να τονιστεί πως σε περίπτωση που πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στα έντυπα βεβαιώσεων μπορούν να φέρουν μαζί τους χειρόγραφη βεβαίωση που να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία: το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, τον αρ. ταυτότητας ή διαβατηρίου, τη διεύθυνση κατοικίας, την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο σκοπό της μετακίνησης (ο οποίος να εμπίπτει στις κατηγορίες που εξαιρούνται από την απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων όπως καθορίζονται στο σχετικό διάταγμα).

Παράδειγμα αποδεικτικών

Ο κ. Νουρής έδωσε χθες το παράδειγμα αγρότη που θέλει να μεταβεί στο χωράφι του για εργασία. Ένα αποδεικτικό που μπορεί να έχει μαζί του, ανέφερε, είναι π.χ. η αίτηση εκταρικής επιδότησης. Όσον αφορά τη διασφάλιση της υγείας και ευημερίας των αδέσποτων ζώων και των ζώων που φιλοξενούνται σε καταφύγια, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα χορηγούν στα μέλη φιλοζωικών οργανώσεων και σε εθελοντές σχετικές βεβαιώσεις, με τις οποίες θα διασφαλίζεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα μετακίνησής τους για σκοπούς φροντίδας των ζώων. Αιτήματα για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση από άλλους εθελοντές θα εξετάζονται επίσης από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και καλούνται να επικοινωνούν με τα επαρχιακά γραφεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Επί του πρακτέου βεβαίως ήδη προκύπτουν ζητήματα, όμως όπως σημείωσαν οι δύο κρατικοί αξιωματούχοι τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο, φτάνει πάντα οι προθέσεις να είναι οι σωστές. Λίγοι να κάνουν κατάχρηση του μέτρου απλώς θα το καταστήσουν αυστηρότερο για όλους!

Από σήμερα σε πλήρη εφαρμογή τα απαγορευτικά μέτρα

Εκτός από την απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων, από τις 18:00 χθες το απόγευμα παραμένουν κλειστά πάρκα, παιδότοποι, ανοιχτοί χώροι άθλησης και δημόσιοι χώροι συναθροίσεων (πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες). Κλείνουν επίσης οι λαϊκές αγορές, τα παζαράκια και η πλανόδια πώληση, ενώ αναστέλλουν τη λειτουργία τους όλα τα μαγαζιά λιανικού εμπορίου, εκτός από όσα συμπεριλαμβάνονται στο τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας: τα καθαριστήρια, τα φυτώρια και τα ανθοπωλεία, τα γραφεία τελετών, οι επιχειρήσεις πώλησης αυτοκινήτων και μηχανοκίνητων οχημάτων, τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, οι επιχειρήσεις πώλησης ελαστικών, επιχειρήσεις εμπορίας και επιδιόρθωσης ποδηλάτων. Ανοικτές παραμένουν επίσης οι επιχειρήσεις και τα εργαστήρια αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, οι επιχειρήσεις και τα εργαστήρια ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων, οι επιχειρήσεις και τα εργαστήρια οπτικών, οι επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, οι επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών μεταφορών (κούριερ), πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς ή κτηνιατρικών φαρμάκων και ζωοτροφών και οι επιχειρήσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών. Επιπρόσθετα συνεχίζουν τη λειτουργία τους οι έμποροι φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων.

Κανονικά συνεχίζουν τη λειτουργία τους επίσης όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγoρές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, κάβες), τα φαρμακεία, υπηρεσίες παροχής τροφίμων και ποτών (εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία, μπαρ), οι οποίες δύναται να προσφέρουν κατ’ οίκον διανομή και υπηρεσίες ταχείας εξυπηρέτησης από το παράθυρο, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ, όπως επίσης και τα κλινικά εργαστήρια και τα πλυντήρια αυτοκινήτων. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει σε όλες τις πιο πάνω επιχειρήσεις να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών στο ταμείο αλλά και ο αριθμός των ατόμων που δικαιούνται να είναι στα μαγαζιά, ανάλογα με το μέγεθός του.

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται το έθιμο της λαμπρατζιάς, ενώ με καθυστέρηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη και σε απαγόρευση προσέλευσης σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη ή άλλους χώρους προσευχής. Επιπρόσθετα, τερματίζονται οι εργασίες σε εργοτάξια.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.