Φόρμα αναζήτησης

Σφήνα ο Περδίκης για φυσικό αέριο

Εκεί που η συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκε, χωρίς κάποια ένταση βουλευτή επί της τροποποίησης που ζητά η κυβέρνηση στους κανονισμούς υδρογονανθράκων, προκαλώντας ανακούφιση στους ανθρώπους του Υπουργείου Ενέργειας, χθες ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ενημέρωσε τη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, ότι ζητά να προστεθεί στον υπό τροποποίηση κανονισμό ότι η νέα παράταση που θα μπορεί να παραχωρεί το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο χρόνια.

Ο σημερινός κανονισμός προβλέπει εκτέλεση μιας άδειας αναζήτησης και ερευνών σε τεμάχιο της ΑΟΖ εντός τριών ετών και, από εκεί και πέρα, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει την ευχέρεια να παρατείνει την ισχύ της άδειας για άλα 2+2 χρόνια, σύνολο 7. Δεδομένων κάποιων καθυστερήσεων, οι οποίες συνέβησαν κατά την εκτέλεση του ερευνητικού προγράμματος, είτε με ευθύνη των εταιρειών είτε για εξωγενείς λόγους, τα συμβόλαια για τα τεμάχια 2, 3, 9 και 11 λήγουν τον Ιανουάριο του 2020. Για να μπορέσουν να προχωρήσουν νέες έρευνες και νέες γεωτρήσεις σε αυτά τα τεμάχια, το Υπουργικό ζητά να του δοθεί ευχέρεια να παρατείνει τις άδειες και όσο χρειαστεί κάθε φορά. Δεν τίθεται, δηλαδή, νέο ανώτατο όριο παρατάσεων.

Ο κ. Περδίκης έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και εισηγείται η νέα παράταση που θα δίνει το Υπουργικό να μην ξεπερνά τα 2 χρόνια. Η τροπολογία αυτή, μάλλον, προκαλεί αντιδράσεις στην κυβέρνηση, καθώς το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τις εταιρείες ENI, GOGAS, Total για τα τεμάχια 2, 3 και 9, καθώς και το πρόγραμμα για το τεμάχιο 11 (ΕΝΙ, Total) δύσκολα μπορεί να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Η απόφαση θα ληφθεί από την ολομέλεια σήμερα. Χθεσινές προκαταρκτικές πληροφορίες έφεραν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να διαφωνούν με την πρόταση Περδίκη.