Φόρμα αναζήτησης

Σε στοχευμένα μέτρα παραπέμπουν οι ηγέτες – Δόθηκε μάχη για να υπάρξει ισχυρότερη διατύπωση

Το κάλεσμα προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για προετοιμασία επιλογών σχετικά με μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν κατά της Τουρκίας, είναι πλέον επίσημο καθώς υιοθετήθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι εταίροι της Κύπρου συμπεριέλαβαν στα Συμπεράσματα της Συνόδου την αναφορά «στοχευμένα μέτρα» που κρίνεται ακόμα πιο δυνατή και συγκεκριμένη. Καταδίκασαν με ισχυρό τρόπο τις συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες ενέργειες σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες», τονίζουν στα Συμπεράσματα. Κάνουν μάλιστα λόγο για «σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Διαβάστε επίσης: Απόλυτη ικανοποίηση Προέδρου για τις αποφάσεις της Συνόδου

Η ετοιμασία της λίστας θα πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση σύμφωνα με τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ «η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο». Οι αναφορές στα Συμπεράσματα κρίνονται εξαιρετικά σημαντικές και θετικές, ωστόσο υπάρχουν κάποια γκρίζα σημεία. Σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων μέσα στα οποία θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, υπάρχει αδυναμία, καθώς εκτός από τις εκτιμήσεις διπλωματών για επανεξέταση του θέματος εντός Ιουλίου και την αναφορά «χωρίς καθυστέρηση» όσον αφορά τη διαμόρφωση λίστας με επιλογές για μέτρα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταγεγραμμένο στο επίσημο έγγραφο. Το λεκτικό, αν κρίνουμε από τα Συμπεράσματα της 18ης Ιουνίου, κινήθηκε στο ίδιο έντονο ύφος, με στόχο να περάσει στην Τουρκία τα κατάλληλα μηνύματα. Η μάχη εντός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ήταν εύκολη. Γερμανία και Ολλανδία έφεραν κάποιες ενστάσεις, ενώ καταλυτική ήταν η παρέμβαση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι ζήτησαν απόφαση η οποία να αναγκάζει την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες και όχι απλά μια λεκτική καταδίκη.

Διαβάστε επίσης: Γιούνκερ: Τα μέτρα κατά της Τουρκίας δεν θα είναι μαλακά

Κόλλησαν στον εκλεκτό

Χωρίς «άσπρο καπνό» ολοκληρώθηκε η συζήτηση γύρω από το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Προεδρία της Κομισιόν. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προεξόφλησε την μη κατάληξη λέγοντας πως παρά το ότι προσήλθε στη Σύνοδο με συγκρατημένη αισιοδοξία, κατά τη διάρκεια η αισιοδοξία δεν έφερε το επιθυμητό για την ώρα αποτέλεσμα. Πάντως ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει να αντιμετωπίσει τρομερές δυσκολίες πλέον για την εκλογή του στην Προεδρία της Κομισιόν, καθώς κατά τη χθεσινή ημέρα τόσο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές όσο και οι Φιλελεύθεροι του Renew Europe ενημέρωσαν πως δεν έχουν καμία πρόθεση να τον στηρίξουν. Μπορεί η εξέλιξη αυτή να ικανοποιεί τον Μακρόν και τη Γαλλία, ωστόσο η Μέρκελ εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική των επικεφαλής υποψηφίων για την Προεδρία της Κομισιόν. Με βάση αυτή τη λογική, το ΕΛΚ δεν είναι καταδικασμένο να χάσει την Προεδρία της Κομισιόν, καθώς θα μπορούσε από τη στιγμή που ο Βέμπερ αντιμετωπίζει πυρά, ενδεχομένως να προτείνει κάποιον άλλο για τη θέση αυτή. Την Προεδρία της Κομισιόν διεκδικούν επίσης ο Φρανς Τίμερμανς για τους Σοσιαλιστές και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ για τους Φιλελεύθερους του Renew Europe. Η συνέχεια εκτός απροόπτου αναμένεται να δοθεί σε νέα σύγκληση σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, την 1η Ιουλίου ή πάντως πριν την πρώτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι 1-4 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: Προδρόμου: Η ΕΕ εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στην Κύπρο

Ο υποψήφιος που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον Γιούνκερ θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, οι Φιλελεύθεροι διεκδικούν με αξιώσεις την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι Σοσιαλιστές θέλουν τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, θέση που τώρα κατέχει η Φεντερίκα Μογκερίνι. Επιπρόσθετα, αν κρατήσει τελικά το ΕΛΚ την Προεδρία της Κομισιόν, τότε οι Σοσιαλιστές δεν αποκλείεται να πάρουν εκ περιτροπής με τους Πράσινους την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και οι θέσεις κλειδιά αποτελούν γρίφο για δυνατούς λύτες.

Ισχυρή στήριξη από Ελλάδα

Εξαιρετικά υποστηρικτικός ήταν ο ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε όσα διεκδίκησε η Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Τσίπρας, πέραν του ότι βρισκόταν σε άμεση και συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (είχαν άλλωστε και κατ’ ιδίαν συνάντηση), υπερασπίστηκε τις θέσεις της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έθεσε επιτακτικά την αναγκαιότητα άμεσου τερματισμού των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, όπως επίσης και της έντονης καταδίκης τους. Στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε με τη σειρά του κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με μοναδικό θέμα συζήτησης τις τουρκικές προκλήσεις. Πέραν των όποιων συμπερασμάτων υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής και τους ηγέτες των κρατών μελών, σε σχέση με τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα τάχθηκαν για μία ακόμα φορά υπέρ των δίκαιων αιτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ζήτημα αυτό. Το ΕΛΚ, με ανακοίνωσή του, αναφέρει πως οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες και διαβεβαίωσε για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο. Το ΕΣΚ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Η Τουρκία πάντως, παρά τις όποιες καταδικαστικές δηλώσεις ή Συμπεράσματα, φαίνεται να παραμένει αποφασισμένη να υλοποιήσει τους παράνομους σχεδιασμούς της, στέλνοντας στ’ ανοιχτά της Καρπασίας το δεύτερο γεωτρητικό πλοίο που έχει στην κατοχή της, το Γιαβούζ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.