Φόρμα αναζήτησης

Σε οικονομική δυσπραγία για ένα φιλί το 1979

Ο Χ.Χ. ,57 ετών, από την Πάφο, πολύτεκνος πατέρας, είναι μία μόνο περίπτωση από τις μερικές δεκάδες που θυματοποιήθηκε από τον νόμο του 2015. Όπως καταγγέλλει στον «Π», είναι επαγγελματίας οδηγός τα τελευταία 38 χρόνια, ιδιοκτήτης λεωφορείου, ταξί και μίνι μπας και ανανεώνει ανελλιπώς την άδειά του. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε οποιοδήποτε αδίκημα, ενώ θεωρεί πως ήταν υπόδειγμα επαγγελματία οδηγού.

Σημειώνει σε επιστολή του με την οποία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει για το ζήτημα τη Βουλή: «Πρόσφατα αποτάθηκα στην Αστυνομία για έκδοση πιστοποιητικού λευκού ποινικού μητρώου (σ.σ. στο πλαίσιο της ανανέωσης της επαγγελματικής του άδειας που έληξε) και με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι δεν μπορεί να μου χορηγήσει τέτοιο πιστοποιητικό καθότι όταν ήμουν 16 ετών καταδικάστηκα για άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας και τέθηκα υπό κηδεμονία με απόφαση δικαστηρίου το 1979 για 18 μήνες. (…) Θα οδηγηθώ στην οικονομική δυσπραγία σαν πολύτεκνος πατέρας, αφού η σύζυγός μου είναι άνεργη. (…) Μου στερούν το επάγγελμά μου επειδή τότε ως ανήλικο παιδί είχα διαπράξει ένα αδίκημα».

Τόσο βουλευτές με τους οποίους μιλήσαμε όσο και πηγές μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρούν πως «κάποιος που ‘έφαγε’ κηδεμονία για ένα φιλί, γιατί ήταν άλλες εποχές πριν από 40 χρόνια, δεν μπορεί να ‘τραβιέται’ και να τιμωρείται μέχρι σήμερα. Η απαγόρευση πρέπει να ισχύσει μόνο για τα σεξουαλικής φύσεως αδικήματα». Εκτιμάται, μάλιστα, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεδομένου ότι δεν υπήρχε καν φυλάκιση αλλά κηδεμονία, ο νόμος του 2015 δεν μπορεί εφαρμοστεί.

Γιατί σταμάτησε

Η περίπτωση του 57χρονου από την Πάφο δεν είναι η μόνη επαγγελματία οδηγού ο οποίος δεν θα μπορεί πλέον με βάση τον νόμο να ασκεί το επάγγελμά του. Σαφής εικόνα για το πόσοι είναι αυτοί οι επαγγελματίες οι οποίοι επηρεάζονται δεν υπάρχει.

Όταν πριν από μερικούς μήνες πήγε ενώπιον της Βουλής το θέμα, ο βουλευτής Ανδρέας Κυπριανού του ΔΗΣΥ, που το εντόπισε, το έθεσε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών όπου τελικά τέσσερις βουλευτές, δύο του ΔΗΣΥ, οι Γιώργος Γεωργίου και Α. Κυπριανού, ένας του ΑΚΕΛ, ο Άριστος Δαμιανού και ο Μιχάλης Γιωργάλλας της Αλληλεγγύης, έκριναν ότι απαιτείτο θεραπεία.

Μετά και από ανοικτή συζήτηση που έγινε, και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, κρίθηκε ότι η τροπολογία του 2015 παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα πολιτών, όπως η ελευθερία άσκησης επαγγέλματος, το δικαίωμα προς την εργασία, η αρχή της ισότητας, το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης και το δικαίωμα ομαλής επανένταξης στην κοινωνία.