Φόρμα αναζήτησης

Σε αναζήτηση των διαρροών η αστυνομία

Οι πηγές του «Π» αναφέρουν ότι τα σημειώματα που έχουν διαρρεύσει είναι αποθηκευμένα σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Αστυνομίας. [...]

Read More...

Οδηγίες στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου (ΥΕΕ) έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αρχηγός Αστυνομίας για διερεύνηση των πληροφοριών που αναφέρονται σε χθεσινό δημοσίευμα του «Π» όσον αφορά διαρροή απόρρητων στοιχείων προς τον υπόκοσμο. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στον «Π», αφορούν σημειώματα που σχετίζονται με τη δράση προσώπων τα οποία ενέχονται σε εγκληματικές πράξεις.

Αναζήτηση ιχνών

Οι πηγές του «Π» αναφέρουν ότι τα σημειώματα που έχουν διαρρεύσει είναι αποθηκευμένα σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Αστυνομίας, στις οποίες δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης όλοι οι αστυνομικοί. Όσοι έχουν πρόσβαση είναι εξουσιοδοτημένοι για χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών και χρησιμοποιούν κωδικό, ο οποίος είναι διαφορετικός για κάθε άτομο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει αναζήτηση ηλεκτρονικών ιχνών και να διαπιστωθεί ποιοι εισήλθαν στο σύστημα και αντέγραψαν αρχεία. Από κει και πέρα, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση για το πού χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα αρχεία και αν ήταν αναγκαία η αντιγραφή τους.

Σοβαρό θέμα

Τα σημειώματα που υποβάλλουν αστυνομικοί στις υπηρεσίες τους και αφορούν πληροφορίες για άτομα που ενέχονται σε παράνομες ενέργειες αποτελούν σημαντικό υλικό για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, καθώς στη βάση τους οργανώνονται επιχειρήσεις. Σε αυτά τα σημειώματα περιλαμβάνονται στοιχεία για επαφές, για χώρους, για διαδρομές κ.λπ. Από τη στιγμή που αυτές οι πληροφορίες που κατέχει η Αστυνομία έχουν έρθει σε γνώση των ανθρώπων που βρίσκονται υπό έλεγχο, είναι προφανές ότι λαμβάνουν τα μέτρα τους. Παράλληλα, προκύπτουν κίνδυνοι για αστυνομικούς και πληροφοριοδότες. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αστυνομία έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή έρευνας ώστε να μπορέσει να προστατέψει μέλη της και να επανασχεδιάσει τη στρατηγική της.

Πληγή οι διαρροές

Το θέμα των διαρροών στην Αστυνομία είναι σχεδόν ταυτόσημο με την ύπαρξή της. Σχεδόν πάντα διέρρεαν πληροφορίες, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αποτυχία ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις. Η τεχνολογία μπορεί να δίνει τη δυνατότητα καλύτερου ελέγχου, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει και την αξιοποίησή της για αυτούς που συνεργάζονται με τον υπόκοσμο. Αυτή η συνεργασία έχει πιστοποιηθεί πολλές φορές, αλλά δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Όπως σημείωναν αστυνομικές πηγές, «ίσως και να μην αντιμετωπιστεί ποτέ», αν κάποιοι δεν βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Υπό σύσταση η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων

H νέα Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων που εξαγγέλθηκε ότι θα δημιουργηθεί στην αστυνομία, θα λειτουργήσει με προοπτικές να παραμείνει μακριά από οποιαδήποτε σχέση διαπλοκής με τον υπόκοσμο, με τη δικαιολογία της συλλογής πληροφοριών. Μέλη αυτής της υπηρεσίας θα βρίσκονται σε καθεστώς ανωνυμίας τόσο για σκοπούς δικής τους προστασίας, όσο και για διαφύλαξη των επιχειρήσεων. Στη νέα μονάδα θα ενταχθούν άτομα που θα επιλεγούν προσεκτικά για τον κάθε τομέα. Θα επιλεγούν εκπαιδευμένα μέλη για τις επιχειρήσεις, τα οποία θα διαθέτουν εξειδικευμένο εξοπλισμό πολύ πιο σύγχρονο από αυτόν που διαθέτουν οι παράνομοι. Επίσης άλλο τμήμα της μονάδας θα ασχολείται με την ανάλυση του εγκλήματος, ώστε να υπάρχει επιστημονικός σχεδιασμός. Στη μονάδα θα ενταχθούν έμπειροι ανακριτές, αλλά και μέλη της αστυνομίας που θα ασχολούνται με τη συλλογή πληροφοριών. Η νέα μονάδα θα επιλαμβάνεται όλων των σοβαρών υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος και σοβαρού εγκλήματος σε παγκύπρια βάση, με τα επαρχιακά ΤΑΕ να επικεντρώνονται στη διερεύνηση δευτερευούσης φύσεως υποθέσεων.
Υπολογίζεται πως η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων θα έχει συγκροτηθεί σε λίγους μήνες, μέσα από ξεκαθάρισμα των αστυνομικών που θα κληθούν να τη στελεχώσουν. Αστυνομικοί με ύποπτο ιστορικό και σκιές σε σχέση με τις επαφές τους με τον υπόκοσμο θα είναι εκ των πραγμάτων εκτός, ακόμα και αν δεν υπάρχουν απτά στοιχεία. Στόχος είναι να χτιστεί από την αρχή χωρίς τα «βαρίδια» άλλων υπηρεσιών.

Send this to a friend