Φόρμα αναζήτησης

Σε αναμονή για την αλλαγή ώρας τα κατεχόμενα

Από την… Τουρκία τελικά έρχεται η ανατροπή που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αλλαγή της ώρας και στα κατεχόμενα, στη βάση της ευρωπαϊκής πρακτικής που εφαρμόζει και η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από απόφαση διοικητικού δικαστηρίου στην Άγκυρα.

Με την απόφασή του το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρατικών Υποθέσεων της Τουρκίας (το οποίο λειτουργεί κατά τρόπο ανάλογο με το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ελλάδα) έκρινε πως το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο να διατάξει τη μόνιμη παραμονή στη θερινή ώρα. Ουσιαστικά με τη γνωμάτευση αυτή αναστέλλεται η εφαρμογή της απόφασης της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016, την οποία είχε τότε εγκρίνει το συμβούλιο.

Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε και πάλι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να επαναφέρει τη ρύθμιση, της οποίας στόχος ήταν η χώρα μείνει μόνιμα στη θερινή ώρα ώστε να επωφελείται από τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια της περιοχής, οδηγώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Η γνωμάτευση αφορούσε προσφυγή για ακύρωση της πολιτικής για την ώρα, την οποία κατέθεσε ο κηδεμόνας φοιτητή σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του αιτητή στα τουρκικά ΜΜΕ, το επόμενο βήμα θα είναι η κοινοποίηση της απόφασης μετά την οποία θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές ρυθμίσεις εντός 30 ημερών.

Σιωπά η «κυβέρνηση»

Βάσει της πρακτικής που ακολουθείται πανευρωπαϊκά, η θερινή ώρα τελειώνει τα χαράματα της 29ης Οκτωβρίου. Παρ’ όλα αυτά η «κυβέρνηση» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας – Δημοκρατικού Κόμματος στα κατεχόμενα μέχρι και χθες δεν είχε ανακοινώσει κατά πόσο θα ακολουθούσε και φέτος το παράδειγμα της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τ/κ πηγές, η απροθυμία αυτή οφείλεται στις διαφωνίες που υπάρχουν εντός της «κυβέρνησης», με δημοσιογραφικές πληροφορίες μάλιστα να θέλουν τον ίδιο τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» Σερντάρ Ντενκτάς να προκρίνει την αλλαγή της ώρας.
Ο κ. Ντενκτάς ήταν και το μόνο μέλος της «κυβέρνησης» που έσπασε τη σιωπή μετά από συνάντηση με συντεχνίες, ανακοινώνοντας πως υπάρχει η πρόθεση για μη αλλαγή της ώρας.

Τα τ/κ ΜΜΕ, κόμματα και συντεχνίες άρχισαν λίγο πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους να θέτουν επιτακτικά το ερώτημα κατά πόσο θα εφαρμοζόταν και φέτος η μη αλλαγή της ώρας η οποία είχε προκαλέσει τεράστια σύγχυση σε διάφορα επίπεδα, αναγκάζοντας μάλιστα τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο πριν την ανατολή του ήλιου. Αρκετοί μάλιστα απέδιδαν στη μη αλλαγή της ώρας και το θανατηφόρο με τη σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με φορτηγό σε ορεινό δρόμο στον Πενταδάκτυλο.