Φόρμα αναζήτησης

Σχεδόν η μισή Κύπρος ασθένησε τον Νοέμβριο

Αυξητική τάση καταγράφει η χρήση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ από τους δικαιούχους του συστήματος τον μήνα Νοέμβριο. Συγκριτικά, ωστόσο, με τον Οκτώβριο ο αριθμός των παραπεμπτικών για εργαστηριακές αναλύσεις παρουσιάζεται μειωμένος κατά περίπου 22.000. Αυτό οφείλεται στους περιορισμούς στο λογισμικό που άρχισε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να θέτει σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο.

Ως γνωστό, στους μόλις λίγους μήνες εφαρμογής του συστήματος οι παραγγελίες εργαστηριακών είχαν κτυπήσει κόκκινο με εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα. Αρκεί μόνο να σημειώσουμε ο αριθμός των παραπομπών για εργαστηριακές αναλύσεις είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των εγγεγραμμένων στο σύστημα δικαιούχων! Από την έναρξη του ΓεΣΥ μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου εκδόθηκαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο παραπεμπτικά για αναλύσεις. Ο δε αριθμός των δικαιούχων που είχαν περάσει επίσημα στο σύστημα ανήλθε στις 769.000.

Αυξημένες κατά τον μήνα Νοέμβριο, συγκριτικά με τους δύο προηγούμενους μήνες, είναι και οι επισκέψεις δικαιούχων στους γιατρούς του ΓεΣΥ (ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο) ενώ 20.000 περισσότερα παραπεμπτικά για γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα εκδόθηκαν τον Νιόβρη, συγκριτικά με τον Οκτώβρη,
Από τα στατιστικά δεδομένα που εξασφάλισε ο «Π» από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας φαίνεται ξεκάθαρα πως οι «κόφτες» στο λογισμικό του ΓεΣΥ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις έπιασαν τόπο. Ο Νοέμβριος παρουσιάζει μείωση στις παραγγελίες που εκδόθηκαν για αναλύσεις ενώ αντίθετα ο Οκτώβριος συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο παρουσίαζε αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο ανήλθε στις 252.705, τον Οκτώβριο τα παραπεμπτικά αυξήθηκαν κατά 7.589 (260.294) ενώ τον Νοέμβριο (238.434) μειώθηκαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα κατά 21.860.

Αυξητική τάση

Αντίθετα, η ζήτηση σε όλες τις άλλες δραστηριότητες των παρόχων υγείας στο ΓεΣΥ τον μήνα Νοέμβριο παρουσίασε αύξηση. Πιο ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι επισκέψεις των δικαιούχων στους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς οι οποίες μήνα με τον μήνα αυξάνονται. Τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 386.014 επισκέψεις στους γιατρούς του ΓεΣΥ, τον Οκτώβριο 439.389 επισκέψεις και τον Νοέμβριο 504.419 επισκέψεις. Με άλλα λόγια ο Νοέμβριος κατέγραψε 65.030 περισσότερες επισκέψεις από τον Οκτώβριο και ο Οκτώβριος 53.375 περισσότερες από τον Σεπτέμβριο.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι παραπομπές προς τους γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα. Ο Νοέμβριος με 207.878 παραπομπές είναι ο μήνας που ξεπερνά κατά 19.185 τον Οκτώβριο (188.693) και κατά 38.463 τον Σεπτέμβριο (169.415).

Η αύξηση στις επισκέψεις στους γιατρούς ενδέχεται να οφείλεται και στην αυξημένη ροή εγγραφής γιατρών στο σύστημα, το τελευταίο τρίμηνο. Οπως φαίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του ΓεΣΥ μέχρι χθες είχαν ενταχθεί στο σύστημα 458 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες, 176 παιδίατροι και 1214 ειδικοί γιατροί.
Αυξητική τάση, το τελευταίο τρίμηνο, παρουσιάζει και η συνταγογράφηση φαρμάκων. Τον Σεπτέμβριο εκδόθηκαν 155.905 συνταγές φαρμάκων, τον Οκτώβριο 174.107 και τον Νοέμβριο 206.355.

Όπως είναι φυσικό, όσο αυξάνεται η χρήση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ τόσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις (claims) των παρόχων υγείας προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για τις αποζημιώσεις τους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, τον μήνα Σεπτέμβριο καταχωρίσθηκαν 173.366 απαιτήσεις από ειδικούς γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, τον Οκτώβριο υποβλήθηκαν για αποζημίωση, 174.832 απαιτήσεις από ειδικούς γιατρούς, 39.464 απαιτήσεις από διαγνωστικά κέντρα, και τον Νοέμβριο 365.321 απαιτήσεις γιατρών και 48.534 απαιτήσεις ακτινοδιαγνωστικών κέντρων Από τους φαρμακοποιούς τον Σεπτέμβριο καταχωρίσθηκαν 309.194 claims, τον Οκτώβριο 393.444 ενώ σε ό,τι αφορά τα κλινικά εργαστήρια τον Σεπτέμβριο τα claims ανήλθαν στις 206.819 και τον Οκτώβριο στις 235.354.

Περιοριστικά μέτρα

Οι καταχρήσεις που κατέγραψε το ΓεΣΥ, από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του, έχει θορυβήσει σε τεράστιο βαθμό τον ΟΑΥ ο οποίος προσπαθεί με διάφορους τρόπους να τις αναχαιτίσει. Οπως ανέφερε στον «Π» ο αναπληρωτής διευθυντής του οργανισμού Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, σύντομα θα εφαρμοστεί το μέτρο του διαχωρισμού του προϋπολογισμού των ειδικών γιατρών ανά ιατρική ειδικότητα. Μέχρι στιγμής ο προϋπολογισμός ήταν ενιαίος. Με αυτό τον τρόπο, δεδομένου ότι η αποζημίωση των γιατρών καθορίζεται από την τιμή μονάδας, η μία ειδικότητα δεν θα επηρεάζεται από την άλλη σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις. Ο ΟΑΥ την ίδια ώρα πραγματοποιεί ξεχωριστές συναντήσεις με κάθε ειδικότητα γιατρών και αξιοποιώντας την εμπειρία των πρώτων μηνών της εφαρμογής του συστήματος προχωρεί σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες των γιατρών σε προσθαφαιρέσεις του καταλόγου δραστηριοτήτων της. Για κάθε εξέταση οι γιατροί υποχρεούνται πλέον να τηρούν τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.