Φόρμα αναζήτησης

Σαββίδης: Μεγάλο στοίχημα η δικαστηριακή μεταρρύθμιση

Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε και δεν έχει κανένα κομματικό ή πολιτικό χρώμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την εξασφάλιση της συναίνεσης που απαιτείται για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προχωρεί τόσο σε επίπεδο εξέτασης των διαφόρων νομοσχεδίων που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής όσο και στο επίπεδο της Επιτροπής Μεταρρύθμισης που έχει συγκροτηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και της πλήρωσης των νέων θέσεων που έχουν εξαγγελθεί.

Ανέφερε ότι «κινούμαστε με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα», σημειώνοντας ότι το θέμα της δομικής αλλαγής που αφορά στη σύσταση νέων δικαστηρίων είναι το πιο σοβαρό θέμα που εκκρεμεί.

«Όπως ξέρετε τώρα έχουμε δυο βαθμούς δικαιοδοσίας, τα επαρχιακά Δικαστήρια και το Ανώτατο Δικαστήριο. Με την σκοπούμενη μεταρρύθμιση και τα νομοσχέδια που εκκρεμούν τώρα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών θα δημιουργήσουμε δύο Ανώτατα Δικαστήρια, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και θα δημιουργήσουμε ένα νέο Εφετείο, το οποίο ουσιαστικά θα είναι αυτό το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, όπως είναι τώρα το Ανώτατο, και το Ανώτατο και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα είναι τριτοβάθμια δικαστήρια για πρώτη φορά στο δικαστικό μας σύστημα».

«Αυτό σημαίνει ότι το Εφετείο θα εκδικάζει όλες τις υποθέσεις όπου κάποιος εκ των διαδίκων από όλα τα πρωτόδικα δικαστήρια αποφασίσει να ασκήσει έφεση και στη συνέχεια θα μπορεί μια υπόθεση να πάει στο τριτοβάθμιο μόνο μετά από εξασφάλιση συγκεκριμένης άδειας και σε πολύ λίγες περιπτώσεις θα γίνεται αυτό», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι «προβαίνουμε στη σύσταση αρκετών νέων δικαστηρίων, θα συσταθεί νέο Εμπορικό Δικαστήριο, νέο Ναυτοδικείο, προχωρούμε στη δημιουργία μιας νέας διαδικασίας για μικρές απαιτήσεις, μιας νέας διαδικασίας για εκδίκαση υποθέσεων τραπεζών και αξιογράφων», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για την εισαγωγή μιας εντελώς νέας φιλοσοφίας στη δομή των κυπριακών δικαστηρίων.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην έγκριση 32 νέων θέσεων δικαστών «και ήδη το Ανώτατο Δικαστήριο προχωρεί στη διαδικασία πρόσληψης τους με βάση νέα κριτήρια τα οποία εκδόθηκαν πρόσφατα από το Ανώτατο Δικαστήριο», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αρχές του ερχόμενου χρόνου θα διοριστούν αρκετοί νέοι δικαστές για αντιμετώπιση της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εκδίκαση υποθέσεων.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι «ο πολίτης σήμερα δυστυχώς έχει φτάσει σε ένα σημείο που να διερωτάται αν αξίζει τον κόπο να πάει στο δικαστήριο γιατί η περίοδος που χρειάζεται για να εκδικαστεί μια υπόθεση είναι πάρα πολύ μεγάλη», σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι καλό για ένα κράτος και τη διεθνή εικόνα που παρουσιάζει ως επιχειρηματικό κέντρο.

Ανέφερε ότι τα οφέλη τόσο για τον Κύπριο πολίτη όσο και για την εικόνα της Κύπρου θα είναι πολλά  αν γίνει κατορθωτή η ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι αύριο θα βρίσκεται στη Βουλή για ένα πολύ σοβαρό νομοσχέδιο που αφορά στην αύξηση της δικαιοδοσίας των Επαρχιακών Δικαστών και των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών.

Όπως εξήγησε, σήμερα ένας Επαρχιακός Δικαστής μπορεί να δικάσει υποθέσεις οικονομικής διαφοράς μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ και ένας Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής μπορεί να δικάσει μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ για να προσθέσει ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι να αυξηθεί το όριο της δικαιοδοσίας των πολλών επαρχιακών δικαστών από 100 χιλιάδες ευρώ σε 500 χιλιάδες ευρώ και των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών από 500 χιλιάδες ευρώ σε 1 εκ. ευρώ.

«Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν πιο πολλοί δικαστές να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις και έτσι θα είναι πιο εύκολο να καλυφθεί η καθυστέρηση που υπάρχει στις πολλές υποθέσεις που εκκρεμούν στο Επαρχιακό Δικαστήριο», είπε.

Ο Υπουργός είπε ακόμη ότι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων είναι και η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση έχει ένα πολύ μεγαλεπίβολο σχέδιο για τον εμπλουτισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων».

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον προγραμματισμό που υπάρχει για ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας μέχρι το 2024 και με κόστος γύρω στα 70 εκ. ευρώ και στην χρησιμοποίηση του χώρου του πρώην ξενοδοχείου «Φιλοξένια» για την προσωρινή στέγαση για 5 χρόνια του υπό σύσταση Εφετείου και του υπό σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου.

Είπε ακόμη ότι έχει εξασφαλιστεί κτήριο στη Λεμεσό για τη στέγαση των δυο δικαστών του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου, ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να επεκτείνει τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Επαρχιακού Δικαστηρίου Παραλιμνίου για κάλυψη ενός ακόμη ορόφου.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς στηρίζουν την προσπάθεια για τη δικαστηριακή μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι «τώρα είμαι στο στάδιο που κάνω επαφές με τα πολιτικά κόμματα και παρουσιάζω το πρόγραμμα της μεταρρύθμισης και πρέπει να πω ότι μέχρι τώρα είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την συναίνεση που απαιτείται για να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα».

Ο Υπουργός είπε ότι «η μεταρρύθμιση αυτή δεν έχει κανένα κομματικό ή πολιτικό χρώμα, δεν έχει καμία κομματική ή πολιτική σκοπιμότητα, είναι μια ανάγκη για τον τόπο μας, είναι μια υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις επόμενες γενιές, είναι ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε γι΄αυτό καλώ και παρακαλώ όλα τα κόμματα, όλους τους φορείς να συνεργαστούν πλήρως και να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό με την πλήρη υλοποίηση της μεγάλης αυτής προσπάθειας», κατέληξε.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.