Φόρμα αναζήτησης

Σαν Σήμερα…1959 – Το Κάστρο Κολοσσίου ξαναζεί το παλιό του μεγαλείοΩς το 1210 η περιοχή του Κολοσσιού ανήκε σε κάποιον Garinus de Colos. Το ίδιο έτος ο βασιλιάς Ούγος Α’ (1205-1218), αποζημιώνοντας τον προηγούμενο κάτοχό του, παραχώρησε το Κολόσσι στο τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, το οποίο ήταν ένα από τα ιπποτικά τάγματα που ανταποκρινόμενα στην πρόσκληση του ιδρυτή της δυναστείας των Λουζινιανών, του Γουίδου Λουζινιανού, εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο. Το 1210 κτίστηκε και το φρούριο του Κολοσσιού, ερείπια του οποίου σώζονται ανατολικά και δυτικά του υφιστάμενου κτιρίου. Οι Ιωαννίτες, ή διαφορετικά γνωστοί ως Οσπιτάλιοι, είχαν προηγουμένως εγκατασταθεί προσωρινά στα φρούρια του νησιού, με σκοπό να βοηθήσουν στη διατήρηση της λατινικής εξουσίας, που μόλις είχε εγκαθιδρυθεί, ιδιαίτερα μετά που ο Αμάλριχος (1194-1205), που πρώτος στέφθηκε βασιλιάς της Κύπρου, κατάφερε, αφού νυμφεύθηκε την Ισαβέλλα χήρα του Ερρίκου της Ιερουσαλήμ, να στεφθεί από τον αυτοκράτορα της Γερμανίας Ερρίκο Στ’ και ως βασιλιάς των Ιεροσολύμων.

Το φρούριο του Κολοσσιού ανήκε διαδοχικά στα τάγματα των Ιωαννιτών και των Ναϊτών. Ο αρχηγός των Ιωαννιτών κατά το 1302 αποφάσισε να καταστήσει το Κολόσσι κέντρο κάθε δραστηριότητας του τάγματος, όπως ακριβώς συνέβαινε με τη Manoir, όταν το τάγμα ήταν εγκατεστημένο στην Άκρα. Τούτο έγινε μετά την εγκατάσταση των Ιωαννιτών στη Λεμεσό, όπου μετέφεραν και την έδρα τους, ύστερα από την πτώση της Άκρας το 1291. Το 1306 το Κολόσσι περιήλθε προσωρινά στην κατοχή των Ναϊτών, όταν ο Αμάλριχος της Τύρου, βοηθούμενος από τον μέγα διοικητή των Ναϊτών, σφετερίστηκε το βασίλειο από τον αδελφό του Ερρίκο Β’, που υποστήριζαν οι Ιωαννίτες. Ο Αμάλριχος, που επωφελήθηκε από το γεγονός ότι ο Ερρίκος Β’ ήταν επιληπτικός, διοργάνωσε μαζί με τον άλλο αδελφό του Καμερίνο και πολλούς ευγενείς συνωμοσία και κατόρθωσε να αναγνωρισθεί από την Άνω Βουλή κυβερνήτης της Κύπρου. Αυτός κυβέρνησε το νησί κατά τρόπο πολύ αυταρχικό για τέσσερα χρόνια, από το 1306 μέχρι το 1310, οπότε στις 5 Ιουνίου, αφού δολοφονήθηκε, επανήλθε στο θρόνο ο αδελφός του Ερρίκος Β’.

Η κατοχή του Κολοσσιού από τους Ναΐτες δεν κράτησε πολύ. Η αύξηση της δύναμής τους στην Ευρώπη προκάλεσε την εχθρότητα των άλλων θρησκευτικών ταγμάτων, του πάπα και του βασιλιά της Γαλλίας. Ο πάπας Κλήμης το 1308 προτρεπόμενος από το βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο Δ’ τον Ωραίο, κήρυξε το τάγμα των Ναϊτών εκτός νόμου, με την κατηγορία πως όσοι ανήκαν σ’ αυτό ήταν αιρετικοί.

Περισσότερα στο  http://www.polignosi.com/cgibin/hweb?-A=12960&-V=limmata

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.