Φόρμα αναζήτησης

Request στον γιατρό μας – Αρχίζει σήμερα η εγγραφή στο ΓεΣΥ

Εγγραφή στο ΓεΣΥ και… ηλεκτρονικό αίτημα στον προσωπικό μας γιατρό για να μας συμπεριλάβει στον κατάλογό του. Η εγγραφή των δικαιούχων στο ΓεΣΥ αρχίζει σήμερα και δεν έχει ημερομηνία λήξης. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, κυρίως για όσους χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο. Για όσους δεν είναι σε θέση να εγγραφούν ηλεκτρονικά στο νέο σύστημα υγείας, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με συμβεβλημένο με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας γιατρό, και αυτός, εάν δεν έχει συμπληρώσει τον ανώτατο αριθμό δικαιούχων στον κατάλογό του που είναι οι 2.500 χιλιάδες, θα αναλάβει τόσο την εγγραφή τους στο μητρώο του ΓεΣΥ όσο και στον κατάλογό του. Οι πολίτες που θα επιλέξουν να εγγραφούν ηλεκτρονικά στο ΓεΣΥ και θα αποστείλουν μήνυμα σε γιατρό της επιλογής τους, θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή μέχρι ο γιατρός να κάνει αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματός τους. Και για τα δύο ενδεχόμενα ο δικαιούχος θα ειδοποιηθεί. Όπως έγινε γνωστό, κάποιοι γιατροί έχουν άτυπα καταχωρίσει σε λίστα τα ονόματα των δικαιούχων που έχουν επικοινωνήσει μαζί τους. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη συμπληρώσει 2.500 ονόματα. Σε αυτή την περίπτωση, το αν ο γιατρός θα εγγράψει τους δικαιούχους στο ΓεΣΥ και στον κατάλογό του, ή εάν οι ίδιοι θα προχωρήσουν με την εγγραφή τους στο σύστημα, είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί μεταξύ δικαιούχου και γιατρού.

Στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας χθες επικρατούσε αναβρασμός. Οι υπογραφές των γιατρών στα συμβόλαια του ΟΑΥ έπεφταν βροχή, ώστε τα ονόματά τους να περιλαμβάνονται στον πρώτο κατάλογο που ο οργανισμός θα ανακοινώσει επίσημα σήμερα στους πολίτες με τους γιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Ο εν λόγω κατάλογος θα ανανεώνεται καθημερινά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι προσωπικοί γιατροί για ενήλικες έχουν ξεπεράσει, σε αριθμό, τους 400. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι 139 γιατροί των κρατικών κέντρων υγείας, με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία της εγγραφής τους στο ΓεΣΥ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να αλλάζουν τον προσωπικό τους γιατρό κάθε έξι μήνες.

Πώς να εντοπίσουμε τον γιατρό μας…

Οι πολίτες εγγράφονται στο ΓεΣΥ και επιλέγουν τον γιατρό τους μέσω της ιστοσελίδας www.gesy.org.cy.

Σε σχέση με το πού θα βρει κάποιος τους γιατρούς που έχουν εγγραφεί και θα παρέχουν υπηρεσίες στo πλαίσιο του ΓεΣΥ, ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Άθως Τσινωντίδης, σε διάσκεψη Τύπου χθες, εξήγησε ότι αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους.

  • Μέσω της πύλης των δικαιούχων, δηλαδή μετά την εγγραφή κάποιου στο ΓεΣΥ. Ο δικαιούχος μπορεί να αναζητήσει τον προσωπικό του γιατρό με το όνομά του, με την περιοχή του ή με την επαρχία του.
  • Μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΥ, όπου πάλι μπορεί να προχωρήσει σε αναζήτηση τοποθετώντας ορισμένα σημεία, όπως την επαρχία όπου δραστηριοποιείται ο γιατρός, το όνομά του κ.τ.λ.
  • Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 17000, που είναι το Κέντρο Εξυπηρέτησης ΓεΣΥ.

Στα αστικά κέντρα υγείας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) θα λειτουργούν από σήμερα σημεία διευκόλυνσης των δικαιούχων με καταρτισμένους λειτουργούς, οι οποίοι θα μπορούν να καθοδηγούν όσους το επιθυμούν να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά είτε συμπληρώνοντας το έντυπο εγγραφής σε προσωπικό γιατρό που θα υπάρχει στον χώρο. Σημεία διευκόλυνσης θα λειτουργήσουν από τις αρχές Μαΐου σε όλα τα κέντρα υγείας παγκύπρια. Ο ΟΚΥπΥ καλεί τους δικαιούχους που επιθυμούν να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό των κέντρων υγείας να προσκομίσουν απαραίτητα το δελτίο ταυτότητάς τους για αποφυγή πιθανής ταλαιπωρίας.

Οποιοδήποτε πρόβλημα συναντήσουν οι πολίτες κατά τη διάρκεια της εγγραφής τους στο σύστημα καλούνται να επικοινωνούν με το 17000 (κλήσεις εξωτερικού: +35722017000) από Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-20:00 και Σάββατο 08:00-16:00. Εξάλλου, το κέντρο εξυπηρέτησης θα λειτουργήσει και τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 08:00 μέχρι τις 14:00, για όποιον επιθυμεί να επικοινωνήσει.

4 βήματα για την εγγραφή μας στο ΓεΣΥ

Ο «Π» θεωρεί σκόπιμο να δημοσιεύσει ξανά, προς διευκόλυνση των αναγνωστών του, βήμα προς βήμα τον τρόπο εγγραφής στο μητρώο δικαιούχων του ΓεΣΥ. Το αίτημα για εγγραφή μας στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού γιατρού γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής Πύλης Δικαιούχων, με τέσσερα απλά βήματα:

  • Βήμα 1ο: Δημιουργία λογαριασμού χρήστη: Μέσω της ιστοσελίδας του ΓεΣΥ (www.gesy.org.cy) δημιουργείτε ηλεκτρονικό λογαριασμό και στη συνέχεια τον ενεργοποιείτε μέσω e-mail που θα σας αποσταλεί στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που θα δηλώσετε.
  • Βήμα 2ο: Σύνδεση στην Πύλη Δικαιούχων & εγγραφή στο μητρώο δικαιούχων του ΓεΣΥ: Αφού συνδεθείτε μέσω του λογαριασμού χρήστη που δημιουργήσατε, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη προχωρήστε στην εγγραφή σας στο μητρώο δικαιούχων του ΓεΣΥ, συμπληρώνοντας τα δημογραφικά σας στοιχεία (π.χ. διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, κ.λπ.). Θα ειδοποιηθείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και της Πύλης Δικαιούχων ότι η διαδικασία εγγραφής σας στο μητρώο έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.
  • Βήμα 3ο: Αναζήτηση και επιλογή προσωπικού γιατρού: Αφού εγγραφείτε στο μητρώο δικαιούχων και έχετε πρόσβαση στην Πύλη Δικαιούχων, μπορείτε να αποστείλετε ηλεκτρονικό αίτημα εγγραφής σε κατάλογο προσωπικού γιατρού της επιλογής σας, τον οποίο θα εντοπίσετε μέσω ηλεκτρονικής αναζήτησης στο σύστημα. Εφόσον ο προσωπικός γιατρός αποδεχθεί το αίτημα ηλεκτρονικά, θα ειδοποιηθείτε σχετικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και της Πύλης Δικαιούχων.
    Εναλλακτικά, η αίτηση για εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού γιατρού μπορεί να γίνει μέσω επίσκεψής σας σε προσωπικό γιατρό που συμμετέχει στο ΓεΣΥ, στον κατάλογο του οποίου επιθυμείτε να εγγραφείτε. Κατά την επίσκεψη, ο προσωπικός γιατρός θα σας αναζητήσει ηλεκτρονικά στο μητρώο δικαιούχων και, αφού σας εντοπίσει, θα σας εγγράψει στον κατάλογό του.
  • Βήμα 4ο: Ολοκλήρωση διαδικασίας και επίσκεψη σε προσωπικό γιατρό: Η διαδικασία εγγραφής σας στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού γιατρού ολοκληρώνεται αφού εγγραφείτε στο μητρώο δικαιούχων του ΓεΣΥ (Βήμα 2), και ακολούθως σε κατάλογο προσωπικού γιατρού (Βήμα 3).

Στη συνέχεια, και κατά την πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό σας γιατρό, θα σας ζητηθεί να επιδείξετε κάποιο έντυπο ταυτοποίησης (π.χ. ταυτότητα), κάτι που είναι απαραίτητο σε κάθε επίσκεψή σας σε συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας και θα σας ζητηθεί επίσης να υπογράψετε από κοινού με τον προσωπικό σας γιατρό το «έντυπο αμοιβαίας αποδοχής».

Αναφερόμενος ο διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, στη διαδικασία εγγραφής και επιλογής προσωπικού γιατρού από τους δικαιούχους, είπε πως είναι μια διαδικασία που δεν σταματά. «Ανά πάσα στιγμή ο κάθε ο πολίτης θα μπορεί να μπει στο σύστημα και να εγγραφεί», σημείωσε. Προέτρεψε ωστόσο τους δικαιούχους όπως εγγραφούν σε καταλόγους προσωπικών γιατρών πριν την 1η Ιουνίου 2019.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.