Φόρμα αναζήτησης

Ρεκόρ απεργιακών κινητοποιήσεων στο λιμάνι Λεμεσού

Ρεκόρ απεργιακών κινητοποιήσεων διανύει το λιμάνι Λεμεσού εντός του 2019, καθώς χθες προστέθηκε ακόμη μια στάση εργασίας σε μια σειρά άλλων από την αρχή του χρόνου. Σειρά είχαν οι χειριστές μηχανημάτων φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβώτιων της Eurogate, οι οποίοι τράβηξαν χθες χειρόφρενο από τις 7 μέχρι τις 11 το πρωί, παραλύοντας το τερματικό εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού. Οι μηχανοδηγοί διαμαρτύρονταν για διακρίσεις από πλευράς της εταιρείας στην παραχώρηση μπόνους μεταξύ των εργαζομένων.

Όπως υποστηρίζουν, τα ωφελήματα αυτά εδόθησαν μόνο σε εργαζομένους που δεν είναι οργανωμένοι σε συντεχνίες, ενώ η εταιρεία επιμένει ότι εφαρμόζει κατά γράμμα τη συλλογική σύμβαση. Στο λιμάνι έσπευσαν εκπρόσωποι των συντεχνιών, οι οποίοι μετά από διαβουλεύσεις με τον διευθυντή της Eurogate Γιώργο Πούρο και διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για συζήτηση του θέματος στις αρχές Μαΐου, έπεισαν τους απεργούς να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Η στάση εργασίας είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν καθηλωμένα για τέσσερις ώρες χίλια εμπορευματοκιβώτια με προϊόντα που προορίζονται για το πασχαλινό τραπέζι, με τους μεταφορείς να αναμένουν στην είσοδο του λιμανιού τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Η εργατική ειρήνη στο λιμάνι, ωστόσο, επανήλθε μόνο προσωρινά, καθώς στις 9 Μαΐου θα ακολουθήσουν οι λιμενεργάτες με 24ωρη απεργία. Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα το βράδυ της Τρίτης σε γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Τα απεργιακά μέτρα κρίθηκαν αναπόφευκτα μετά την απόρριψη των θέσεων της εργοδοτικής πλευράς σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Το περιεχόμενο των τελικών θέσεων των εργοδοτών, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, «όχι μόνο δεν βοηθά τη διαδικασία να προχωρήσει και να κλείσει, αλλά μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, αφού εισάγει όρους και προϋποθέσεις που είτε ήταν εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων, είτε δεν αφορούν τη συλλογική σύμβαση».

Αντιδρώντας το ΚΕΒΕ καταδικάζει έντονα τις κινητοποιήσεις, αναφέροντας ότι «δυστυχώς για ακόμα μία φορά οι εμπορευόμενοι από το λιμάνι Λεμεσού βρίσκονται δέσμιοι μιας ανεξέλεγκτης επαγγελματικής ομάδας η οποία βλέπει αποκλειστικά το δικό της συμφέρον, αγνοώντας τα προβλήματα και την ταλαιπωρία που δημιουργεί η δική της στάση». Το ΚΕΒΕ καλεί τέλος την κυβέρνηση και τη Βουλή χωρίς άλλη καθυστέρηση να προωθήσουν τη νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.