Φόρμα αναζήτησης

ΠτΒ προς ΕΣΚ: Ουδεμία πρόθεση παρεμπόδισης της λειτουργίας των ΜΜΕ

Ουδεμία πρόθεση υπήρξε για περιορισμό ή παρεμπόδιση της λειτουργίας των ΜΜΕ, ειδικότερα του έργου των δημοσιογράφων, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Αναφέρει επίσης ότι κύριος στόχος του κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών, είναι «να συμβάλει στην εξύψωση του επιπέδου και της εικόνας της Βουλής μέσω της αποτύπωσης κανόνων δεοντολογίας για τους Βουλευτές» οι οποίοι, όπως λέει, οφείλουν να είναι ταγμένοι και απόλυτα αφοσιωμένοι στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), ημερομηνίας 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Συλλούρης λέει ότι είναι συνεχής η προσωπική του μέριμνα και προσπάθεια αναβάθμισης, τόσο του επιπέδου πληροφόρησης, όσο και του επιπέδου προσβασιμότητας των δημοσιογράφων στο σύνολο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Ο κ. Συλλούρης διευκρινίζει στην επιστολή του, ότι ο σεβασμός της Βουλής προς τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, προς τους εκπροσώπους του, όπως και το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης στις κοινοβουλευτικές πηγές πληροφόρησης είναι δεδομένος, στο πλαίσιο του πλουραλισμού που διέπει κάθε σύγχρονη δημοκρατία.

Λέει επίσης ότι η Βουλή έχει εντείνει τις προσπάθειές της και έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες διευθετήσεις, θέτοντας στη διάθεση των ΜΜΕ όλα τα μέσα και τις διευκολύνσεις για εξασφάλιση της αναγκαίας πληροφόρησης και πρόσβαση στις συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών και της ολομέλειας.

Αναφέρει ακόμη ότι είναι συνεχής η προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πρόσβασης των ΜΜΕ σε όλα τα κοινοβουλευτικά δρώμενα, όπως νομοσχέδια, προτάσεις νόμου, ημερήσιες διατάξεις, συνοδευτικά και άλλα έγγραφα εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, γίνονται διευθετήσεις από την παρούσα προεδρία για περαιτέρω ηλεκτρονική πρόσβαση των δημοσιογράφων σε υλικό και έγγραφα μη εμπιστευτικής φύσης, που περιέχουν λεπτομέρειες για τις εργασίες της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνεχίζει, λέγοντας ότι όλες οι συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών είναι κατά κανόνα προσβάσιμες στα ΜΜΕ, εκτός αν αποφασιστεί η διεξαγωγή κλειστής συνεδρίας για συγκεκριμένους λόγους.

Ακόμη, λέει ότι για λόγους απόλυτης διαφάνειας, όλες οι συνεδρίες της ολομέλειας του σώματος μεταδίδονται ζωντανά από τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς και το ΚΥΠΕ, ενώ έχει καθιερωθεί ο θεσμός του Εκπροσώπου Τύπου της Βουλής. Η πρόσβαση σε όλους τους χώρους της Βουλής είναι ελεύθερη και ανεμπόδιστη, σε αντίθεση με ξένα κοινοβούλια, συμπληρώνει.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Συλλούρης λέει ότι στόχος είναι η σύμπλευση με ανάλογες πρακτικές και κώδικες δεοντολογίας που ισχύουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα ξένα κοινοβούλια του ευρωπαϊκού χώρου, όπου ισχύουν περιορισμοί.

Επίσης, κάνει λόγο για «προστασία των τεχνοκρατών της Βουλής, οι οποίοι υπήρξαν επανειλημμένα θύματα διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων» ενώ λέει ότι την ίδια υποχρέωση χειρισμού διαβαθμισμένων εγγράφων κατά τον νόμιμο και ενδεδειγμένο τρόπο έχουν πρώτιστα οι ίδιοι οι βουλευτές.

«Επαναλαμβάνοντας, ότι ουδεμία πρόθεση για παρεμπόδιση του έργου και της αποστολής των δημοσιογράφων και/ή περιορισμού με οποιονδήποτε τρόπο της πρόσβασης στις πάγια καθιερωθείσες, όπως και προς τις πρόσφατες εισαχθείσες κοινοβουλευτικές πηγές πληροφόρησης υπήρξε, αναφέρω ότι στη συζήτηση του εν λόγω προσχεδίου κώδικα δεοντολογίας, η οποία σύντομα θα επακολουθήσει ενώπιον της καθ’ ύλην αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί η ευκαιρία στον επίσημο συνδικαλιστικό φορέα να εκφέρει τις απόψεις του επί των υπό αναφορά αλλά και επί άλλων πτυχών αυτού» καταλήγει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Βουλής.

ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.