Φόρμα αναζήτησης

ΠτΔ: Στόχος η βελτίωση αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας

Οι αερομεταφορές αποτελούν ένα σημαντικό και παράλληλα ευαίσθητο τομέα για την οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη μιας χώρας και στόχος μας είναι η βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του, που διάβασε η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, κατά την τελετή καλωσορίσματος της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης και Συνεδρίου του ACI Europe, (Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης), που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο αρχαίο θέατρο Κουρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως, η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων παραμένει η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μας και ίσως η πιο αποδοτική, “αφού θεωρούμε πως έχει καρποφορήσει, όπως φαίνεται μέσα από τα επιτεύγματα στον τουρισμό και την οικονομία”.

“Θεωρούμε κάθε επένδυση που δημιουργεί πιο αποδοτικές και οικονομικά συμφέρουσες υποδομές και που παράλληλα αυξάνει την παραγωγικότητα, όπως στην περίπτωση των αεροδρομίων, ως εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα”, ανέφερε, εκφράζοντας την θέση ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, “μας οδήγησε στην επιτυχία και έδειξε το δρόμο για το μέλλον της οικονομίας μας”.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος διαμηνύει, επίσης, ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση στηρίζει και καλωσορίζει επενδυτικά έργα στον τομέα των αερομεταφορών, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω την αεροπορική συνδεσιμότητα και οικονομική ευημερία της χώρας.

Η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου, υποδεικνύει, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης και από την αρχή της διακυβέρνησης, τέθηκε στόχος για υιοθέτηση πολιτικής “ανοικτών ουρανών”, ώστε η Κύπρος να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για περισσότερες αεροπορικές εταιρείες και για μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας για “ανοικτούς ουρανούς”.

Την ίδια ώρα, προσθέτει, το κράτος έχει με επιτυχία συνεργαστεί με τον διαχειριστή αεροδρομίων, Hermes, πραγματοποιώντας συντονισμένες προσπάθειες για προώθηση της χώρας και βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας.

“Έξι χρόνια μετά, μέσα από εστιασμένη στρατηγική και συνέργιες, έχουμε επιτύχει μια σειρά από συμφωνίες που έχουν συμβάλει στην αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου”, είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση της στο σύντομο μέλλον, σε συνεργασία με την Hermes.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι “στόχος μας είναι να παραμείνουμε επικεντρωμένοι, για διατήρηση και διεύρυνση των συνθηκών υπό τις οποίες το πλεόνασμα και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούνται, για συνεχή προώθηση μεταρρυθμίσεων και για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας”.

Αναφέρθηκε δε και στη σημασία του τουρισμού για την Κύπρο και σ το ρόλο του, ως ένας από τους πιο σημαντικούς και παραγωγικούς πυλώνες της οικονομίας.

Αποτέλεσμα των συνεργιών και πολιτικών που εφαρμόστηκαν, προσθέτει, ήταν ο τουρισμός ν` ανθίσει, καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ αφίξεων χρόνο με το χρόνο, με πολύ θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ σημειώνει ότι “τα δυο αεροδρόμια του νησιού παίζουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό, αφού μέσα από τις τουριστικές διευκολύνσεις, συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη”.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής του ACI Europe, Olivier Jankovec, ανέφερε πως στο Συνέδριο, με θέμα “Transform or Die – Airports & the Sustainability Challenge”, συμμετέχουν περίπου 300 σύνεδροι από 40 χώρες, μεταξύ αυτών και μέλη του ACI Βόρειας Αμερικής.

Κατά τον ίδιο, δεν ήταν τυχαία η επιλογή της Κύπρου να φιλοξενήσει τη Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο του Συμβουλίου, που θα ασχοληθεί με το ευαίσθητο θέμα της αειφόρου ανάπτυξης των αεροδρομίων, αφού όπως υπέδειξε, τόσο το αεροδρόμιο Λάρνακας, όσο και το αεροδρόμιο της Πάφου, μόλις έχουν εξασφαλίσει την υψηλότερη διάκριση σε σχέση με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και συγκαταλέγονται πλέον στην πιστοποίηση “Carbon Neutral Airport”.

Ο δεύτερος λόγος που επιλέχθηκε συμβολικά η Κύπρος, συνέχισε, ήταν πως οι σημαντικές ανακοινώσεις για το μέλλον των αεροδρομίων, στο πλαίσιο μιας αειφόρου ανάπτυξης, θα γίνουν σε μια χώρα η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αεροπορική συνδεσιμότητα.

Εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας, η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports, Ελένη Καλογήρου, καλωσόρισε στην Κύπρο τους σύνεδρους, που αποτελούνται από ηγετικά στελέχη και εκπροσώπους αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης στην Κύπρο.

Αφού εξήγησε πως, λόγω ιδιαίτερων περιστάσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εναρκτήρια τελετή, η κ. Καλογήρου υπέδειξε πως η παρουσία της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και του Υφυπουργού Τουρισμού, αποδεικνύει τη σημασία που η Κυβέρνηση δίνει στον τομέα των αερομεταφορών .

Μέσα από τις προγραμματισμένες εκδρομές που θα γίνουν στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η κ. Καλογήρου ευχήθηκε όπως οι ξένοι σύνεδροι γνωρίσουν την όμορφη χώρα μας και την κυπριακή φιλοξενία.

Η τελετή καλωσορίσματος ολοκληρώθηκε με σύντομη θεατρική παράσταση της κωμωδίας του Αριστοφάνη “Όρνιθες`.

Τη σημερινή, πρώτη μέρα του συνεδρίου, θα χαιρετίσει η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, ενώ το βράδυ η Hermes θα παραθέσει δείπνο στο ελικοδρόμιο της μαρίνας Λεμεσού, κατά τη διάρκεια του οποίου θα δοθούν τα 15α Βραβεία Καλύτερων Αεροδρομίων (Best Airports Awards) του ACI Europe. Σημειώνεται ότι η Hermes Airports είναι μια από τις δυο φιναλίστ που θα διεκδικήσει το βραβείο “HR Excellence” (Ανθρώπινου Δυναμικού). Το βραβείο διεκδικεί και το Διεθνές Αεροδρόμιο “Sabiha Gökçen” της Κωνσταντινούπολης.

Την Πέμπτη, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, θα είναι μεταξύ των ομιλητών σε συζήτηση με θέμα τον βιώσιμο τουρισμό, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα γίνει η επίσημη τελετή παράδοσης του χρίσματος της διοργάνωσης, για το 2020, στον Εκτελεστικό Διευθυντή του αεροδρομίου της Γενεύης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.