Φόρμα αναζήτησης

ΠτΔ: Ισότητα, με σωστό περιεχόμενο

Η πολιτική ισότητα είναι αποδεκτή εδώ και δεκαετίες, όμως η τ/κ ερμηνεία προκαλεί ανισότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας [...]

Read More...

Τη θέση πως η προσέγγιση της τ/κ πλευράς για την πολιτική ισότητα, με θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης ή άλλου θεσμικού οργάνου, θα επιτρέπει στη «μια κοινότητα να επιβάλλεται επί της άλλης», επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί στον «Π» της Κυριακής, και την αναφορά του Τ/Κ ηγέτη πως αν γίνει σεβαστή η πολιτική ισότητα τότε μπορούν να συζητηθούν οι εγγυήσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε, ωστόσο, πως η ε/κ πλευρά έχει αναγνωρίσει την αρχή της πολιτικής ισότητας «εδώ και δεκαετίες» χωρίς να διευκρινίζει σε ποια θέματα θεωρεί πως πρέπει να διασφαλίζεται. Σε άλλη ερώτηση πάντως ο ΠτΔ επανέλαβε ότι θεωρεί πως με τυχόν ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μέσω της αποκέντρωσης της ομοσπονδίας, μπορεί να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο κράτος όπου «δεν θα απαιτείται για όλες τις αποφάσεις η θετική ψήφος».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ακιντζί μετά από τελετή για τη γιορτή του Αγίου Μάρωνα στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «εξαρτάται τι εννοεί κανένας ‘πολιτική ισότητα’». Η ε/κ πλευρά έχει αναγνωρίσει την πολιτική ισότητα, επεσήμανε, «αλλά αν με την πολιτική ισότητα εννοεί τη θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης ή άλλου θεσμικού οργάνου, λυπάμαι αλλά αυτό δεν είναι πολιτική ισότητα, αλλά δημιουργεί πολιτική ανισότητα. Διότι θα επιτρέπει στη μια κοινότητα να επιβάλλεται επί της άλλης».

Διάλογος αποκέντρωσης

 

Σχετικά με τη δήλωση Ακιντζί πως αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τον ενημερώσει συγκεκριμένα για την προσέγγισή του στο θέμα της αποκέντρωσης των εξουσιών, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι «από μόνη της η αρχή της αποκέντρωσης τα λέει όλα» και πως «από εκεί και πέρα είναι θέμα διαλόγου για να συμφωνηθεί από κοινού τι είναι αυτό το οποίο κατανέμεται στις πολιτείες».

«Συνεπώς, αν γίνεται δεκτή η αρχή τότε είναι θέμα του διαλόγου για το τι είναι αυτό που θα κατανεμηθεί στις πολιτείες, έτσι ώστε να αισθάνονται ασφαλέστερα οι δύο κοινότητες ότι η μία δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην άλλη, ότι το κράτος θα είναι λειτουργικό, ότι θα είναι βιώσιμο και, συνεπώς, δεν θα απαιτείται για όλες τις αποφάσεις η θετική ψήφος» ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να σχολιάσει το θέμα που προκύπτει λόγω των πληροφοριών για μη συμπερίληψη στα έγγραφα, με τα οποία εργάζεται η Τζέιν Χολ Λουτ, των διευκρινίσεων που δόθηκαν στις 4/7/2017 επί του πλαισίου Γκουτέρες της 30ής Ιουνίου 2017.

Ο ΠτΔ ανέφερε πως δεν θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο, προσθέτοντας πως «οτιδήποτε καταγράφεται και οτιδήποτε είναι αντικείμενο που θα απασχολήσει όχι τον δημόσιο διάλογο, αλλά εκείνα τα όργανα που πρέπει».

Ακιντζί: Χωρίς ισότητα, οι Τ/Κ ψάχνουν προστασία

Οι αναφορές του Μουσταφά Ακιντζί στην πολιτική ισότητα έγιναν απαντώντας σε ερώτηση για το αν δέχεται τη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ, όπως διατυπώνεται στο πλαίσιο Γκουτέρες, ότι οι εγγυήσεις του 1960 δεν είναι βιώσιμες.

«Δεν δέχομαι τη στιγμή που ο Ε/Κ ηγέτης δεν είναι έτοιμος καν να δεχθεί την πολιτική ισότητα» ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης.
Επεσήμανε πως «όσο υπάρχει η εντύπωση πως θα υπάρχει εξουσία της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, τότε η μειοψηφία θα αναζητεί κάθε προστασία, και θα την αναζητεί μόνο σε μία κατεύθυνση».

«Αν οι Τ/Κ δεν δουν βούληση για διαμοιρασμό της εξουσίας και της ευημερίας και πως μπορούμε να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα ως ίσοι, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε άλλους τομείς» πρόσθεσε απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Τ/Κ ηγέτης.
Ερωτηθείς για το τι γνωρίζει και τι αναμένει να ακούσει για την πρόταση Αναστασιάδη για τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, ο κ. Ακιντζί απάντησε: «Δεν ξέρουμε ακόμα τίποτα για την αποκέντρωση».

«Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ο κ. Αναστασιάδης δεν παρουσίασε συγκεκριμένες ιδέες. Εάν υπάρχει γνήσια πρόταση για μια πιο αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν την αποκλείουμε» πρόσθεσε.
«Πόσες εξουσίες θα δοθούν στις πολιτείες και ποιες; Αναμένω λεπτομέρειες, αυτό είναι το νόημα της συνάντησης. Μου είπε στο τηλέφωνο πως θα έρθει προετοιμασμένος» σημείωσε ακόμα ο κ. Ακιντζί.

Send this to a friend