POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ψηφοδέλτιο με λίγο από όλα ο ΔΗΣΥ – Επιλογές για όλα τα γούστα για να κρατηθεί η πολυσυλλεκτικότηταΤην πεπατημένη ακολούθησε και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές ο ΔΗΣΥ, κτίζοντας ένα παζλ ψηφοδελτίου, με επιτηδευμένα ασύνδετα μεταξύ τους κομμάτια, ώστε να καταφέρει να «χωρέσει» σε αυτό όλες τις τάσεις, όλες τις τάξεις και όλες τις πολιτικο-ιδεολογικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά κυρίως το Κυπριακό. Άλλωστε, η βάση του Δημοκρατικού Συναγερμού αποτελείται φύσει από ασύνδετα κομμάτια και άρα το ψηφοδέλτιό του θα πρέπει να περιλαμβάνει επιλογές που να ανταποκρίνονται τόσο στην αστική, όσο και στη μεσαία τάξη, τόσο στο συντηρητικό, όσο και στο προοδευτικό κομμάτι και που να ανταποκρίνεται επίσης στην πατριωτική και τη ρεαλιστική σχολή σκέψης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

 

Για όλα τα γούστα

Η απάντηση στο γιατί ο ΔΗΣΥ έχει στο ψηφοδέλτιό του λίγο από όλα βρίσκεται λοιπόν στη βάση των ψηφοφόρων του. Η κριτική ασφαλώς παραμένει στο γιατί δεν «θυσιάζει» τη μερίδα εκείνη των ακολούθων που καταφανώς βρίσκεται σε απόσταση από την επίσημη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος σε κρίσιμα για τον τόπο ζητήματα όπως το Κυπριακό και σε ευαίσθητα θέματα όπως το μεταναστευτικό, το περιβάλλον και άλλα. Και ασφαλώς η απάντηση είναι πολύ απλή: Γιατί θα αποδυναμωθεί. Από Άκρα Δεξιά παραμονεύει το ΕΛΑΜ στο οποίο ήδη υπάρχει διαφυγή ψήφων, παραπλεύρως είναι τώρα και η ΕΔΕΚ, ήταν πάντα διάδρομος διαφυγής το ΔΗΚΟ, τώρα υπάρχει και η ΔΗΠΑ, ενώ η φθορά της εξουσίας και κυρίως η αγανάκτηση και ο θυμός των πολιτών για τη διαφθορά βάζει στο κάδρο της εναλλακτικής ψήφου και τους Οικολόγους, οι οποίοι δραττόμενοι της ευκαιρίας φιλοξενούν στους κόλπους τους και άτομα που θα μπορούσαν άνετα να ήταν επιλογές συναγερμικών ψηφοφόρων με προοδευτικό πρόσημο.

Το ψηφοδέλτιο για όλα τα γούστα ήταν προφανώς μονόδρομος για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως ήταν άλλωστε στο παρελθόν και για τους προκατόχους του. Έτσι κι αλλιώς, για τον ΔΗΣΥ δεν τίθεται θέμα «ξεκαθαρίσματος» και υπό την ομπρέλα της πολυσυλλεκτικότητας και της ελευθερίας έκφρασης του κάθε στελέχους, μέλους και ψηφοφόρου, όλα και όλοι χωράνε. Είναι άλλωστε συνταγή δοκιμασμένη και πετυχημένη σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Τώρα βέβαια, υπάρχει άλλη μια άγνωστη παράμετρος, της απαξίωσης λόγω της απογοήτευσης στη διαχείριση του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων, η οποία σαφώς και βαραίνει πιο πολύ από κάθε άλλον πολιτικό χώρο τον ΔΗΣΥ, ως το κυβερνών κόμμα, όμως πρόκειται για εμπόδιο το οποίο θα βρισκόταν στο διάβα του Δημοκρατικού Συναγερμού με ή χωρίς πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο.

 

Εθνικόφρονες και πατριώτες

Στην Κύπρο, μέχρι τουλάχιστον την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, πέραν της οικογενειακής κομματικής παράδοσης, βαρίδι για την ψήφο ήταν η στάση του κόμματος, του ηγέτη του ή του υποψήφιου σε σχέση με το Κυπριακό. Παραδοσιακά, ο ΔΗΣΥ αγκαλιάζει τον πατριωτικό χώρο, συντηρώντας σε κάθε προεκλογική περίοδο ομιλίες και εμφανίσεις σε εθνικόφρονα σωματεία, καφενεία και λοιπούς εθνικο-συντηρητικούς χώρους. Σε κάθε προεκλογική αναμέτρηση, φωτογραφίες στελεχών του ΔΗΣΥ με μετριοπαθή στάση στο Κυπριακό να μιλούν δίπλα ή μπροστά από φωτογραφίες του Γρίβα ή επιγραφές της ΕΟΚΑ, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με λεζάντες όπως «αποφασίστε». Ο ΔΗΣΥ ασφαλώς και δεν πρόκειται να αποφασίσει, ούτε θα χαρίσει τους εθνικόφρονες στο ΕΛΑΜ. Αντιθέτως θα συνεχίζει να τους προσφέρει επιλογές, ώστε να τους συγκρατεί στις τάξεις του, με υποψηφιότητες όπως της Ελένης Σταύρου στη Λεμεσό και της Μίνας Σαμψών στη Λευκωσία.

Η κριτική παραμένει στο ότι η επίσημη γραμμή του κόμματος στο Κυπριακό απέχει παρασάγγας, και το ερώτημα που τίθεται για έναν ψηφοφόρο ο οποίος στηρίζει τις θέσεις που δημόσια υιοθετεί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το συμφωνημένο πλαίσιο για λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι: γιατί να επιλέξει ψήφο στον ΔΗΣΥ, ο οποίος ικανοποιεί στο σύνολό της την πολυσυλλεκτική του βάση και όχι πιο καθαρές φωνές; Ασφαλώς, ερώτημα είναι και το ποιος έχει την καθαρή φωνή.

 

Σχολή Κληρίδη

Και αφού λοιπόν τα καταφέρνει, το κόμμα της Δεξιάς, γιατί να μην συνεχίσει να ισορροπεί ανάμεσα στην εθνικιστική και τη ρεαλιστική σχολή σκέψης;

Εδώ και αρκετά χρόνια και ιδιαίτερα μετά τη διακυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη και το «ναι» στο δημοψήφισμα του Νίκου Αναστασιάδη, ΔΗΣΥ ψηφίζει μια σημαντική μερίδα μετριοπαθών που στηρίζουν τη λύση του Κυπριακού, έχουν δικοινοτικές επαφές και πιστεύουν ότι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο ομοσπονδιακής λύσης. Η διαφορά τους με τον χώρο της Αριστεράς είναι πως το συγκεκριμένο κοινό έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, πιστεύει στην ΕΕ και τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφωνεί κατηγορηματικά με την οικονομική φιλοσοφία της Αριστεράς, έχοντας πιο φιλελεύθερες απόψεις οι οποίες στηρίζονται στην ανταγωνιστικότητα μέσα από την ελεύθερη αγορά.

 

Η αστική Λευκωσία

Τα περισσότερα προβεβλημένα στελέχη του ΔΗΣΥ ανταποκρίνονται σε αυτό το προφίλ των ψηφοφόρων, με τους περισσότερους εξ αυτών να βρίσκονται στη Λευκωσία και όχι τυχαία, καθώς οι συναγερμικοί της πρωτεύουσας είναι παραδοσιακά οι πιο προοδευτικοί και μετριοπαθείς σε σχέση με το Κυπριακό. Στη Λευκωσία λοιπόν οι Νίκος Τορναρίτης, Δημήτρης Δημητρίου, Ξένια Κωνσταντίνου, Σάβια Ορφανίδου, Μιχάλης Σοφοκλέους είναι επιλογές που μπορούν να προσελκύσουν τους αστούς της πόλης. Παρομοίως στη Λάρνακα η Αννίτα Δημητρίου και στη Λεμεσό η Φωτεινή Τσιρίδου.

Σε σχέση με την οικονομία, υποψηφιότητες που προσελκύουν είναι αυτή του Χάρη Γεωργιάδη στη Λευκωσία, ο οποίος χαίρει εκτίμησης από τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού, που θεωρεί ότι έκανε μια καλή διαχείριση της οικονομίας στη μετά το κούρεμα εποχή όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, παρά τις ευθύνες που του καταλογίζονται για τον Συνεργατισμό. Επίσης, ο Μάριος Μαυρίδης στην Κερύνεια, γνωστός οικονομολόγος, πολλές φορές εκτός γραμμής, αλλά με το θάρρος της γνώμης του, προσελκύει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων και λόγω της προβολής του στα ΜΜΕ σε κάθε κρίση και χρηματοοικονομική φουρτούνα.

 

Δεξιά μεσαία τάξη

Στην Κύπρο, ιδιαίτερα τα προηγούμενα των απανωτών οικονομικών κρίσεων χρόνια, λόγω και των υψηλών αποδοχών και άλλων ωφελημάτων της τεράστιας δημόσιας υπηρεσίας, των ημικρατικών οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τραπεζών, έχει αναπτυχθεί μια ιδιάζουσα -σε σύγκριση με άλλες χώρες του κόσμου- μεσαία τάξη, η οποία δύναται ή τουλάχιστον ήταν όταν αναπτύχθηκε δυνατόν, να ικανοποιείται πολιτικά και από τις πιο φιλελεύθερες θέσεις και απόψεις της Δεξιάς σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Υποψηφιότητες οι οποίες απευθύνονται στη μεσαία τάξη της βάσης του Συναγερμού είναι μεταξύ άλλων ο Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση, γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας της Λεμεσού, ο Φίλιος Φυλακτού στην επαρχία Λευκωσίας προερχόμενος από τις τάξεις του συνδικαλισμού ως πρώην πρόεδρος της συντεχνίας των δασκάλων και ο Μάριος Πελεκάνος, επίσης πρώην συντεχνιακός της ΣΕΚ.

 

Κεφάλαιο από μόνος του ο Ντίνος Οδυσσέως

Από τις αριστίνδην επιλογές του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αυτή που προκάλεσε πολύ μεγάλη εντύπωση, αλλά και αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν του γενικού διευθυντή του ANT1 Κύπρου Κωνσταντίνου Οδυσσέως.

Η υποψηφιότητα Οδυσσέως έρχεται σε μια στιγμή που κορυφώνεται η αγανάκτηση του κόσμου απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς και εξωτερικεύεται από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου και χρώματος. Οι επικρίσεις για τη συμπερίληψη του κ. Οδυσσέως στο ψηφοδέλτιο στρέφονται απέναντι στον ίδιο, γιατί υπήρξε μεταξύ των σφοδρών επικριτών των κακώς εχόντων αυτού του τόπου, τα οποία βαραίνουν την κυβέρνηση που στηρίζει το κόμμα στο οποίο είναι σήμερα υποψήφιος.

Η επιλογή του Κωνσταντίνου Οδυσσέως συγκαταλέγεται σαφώς στις επιτυχίες του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος με αυτό τον τρόπο μπορεί να ισχυρίζεται ότι αποδέχεται την κριτική και ηγείται ενός χώρου ο οποίος δέχεται να κρίνεται και να επικρίνεται ακόμη και εκ των έσω.

Από την άλλη ο ίδιος ο κ. Οδυσσέως επιχειρηματολόγησε για την απόφασή του, και είχε καλά επιχειρήματα να αντιτάξει απέναντι στις επικρίσεις που δέχεται, με κύριο το ότι ζύγισε τα δεδομένα, δεν παίρνει τίποτε πίσω από τις επικρίσεις που διατύπωσε και αποφάσισε ότι ως «ένας από εσάς», όντας πλέον από μέσα, μπορεί να επιτύχει να αλλάξει πράγματα, παρά πυροβολώντας από έξω.

Είναι ένα ερώτημα αν οι εξηγήσεις που δίνει πείθουν το ακροατήριο που έσπευσε να τον επικρίνει. Αρκετές πάντως ήταν οι αναρτήσεις που δείχνουν αντιστροφή του κλίματος εναντίον του. Η κάλπη σαφώς θα δείξει την πραγματική εικόνα και την απάντηση στο δίλημμα «καλύτερα απ’ έξω πυροβολώντας ή από μέσα και παλεύοντας;».

 

Οι αριστίνδην του Αβέρωφ

Η επιλογή των αριστίνδην υποψηφίων του ΔΗΣΥ δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ήθελε να δείξει από τη μια ότι λαμβάνει υπόψη την οργή των πολιτών, και αυτό το πέτυχε με τη συμπερίληψη του Κωνσταντίνου Οδυσσέως στην Αμμόχωστο, και από την άλλη να συμπεριλάβει άτομα τα οποία θα προσελκύσουν ένα νέο για τον Δημοκρατικό Συναγερμό κοινό, προκαλώντας ταυτόχρονα εντυπωσιασμό σε χώρους όπου υπάρχει αυτή τη στιγμή ευαισθησία, όπως είναι η ισότητα των φύλων και η πάταξη της εμπορίας προσώπων. Η υποψηφιότητα της Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν στην Κερύνεια ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτό. Υπήρξε υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Κυπριακής Αστυνομίας και της απονεμήθηκε ο τίτλος του «Trafficking in Person 2016 Hero».

Ο πρόεδρος της οργάνωσης παραπληγικών Δημήτρης Λαμπριανίδης είναι επίσης αριστίνδην υποψήφιος του ΔΗΣΥ, ο οποίος επίσης πολιτεύεται με το επιχείρημα «από μέσα και να παλέψω, παρά απ’ έξω και να πυροβολώ» για όλα τα κακώς έχοντα και την κάκιστη εικόνα της χώρας μας απέναντι στα δικαιώματα των παραπληγικών και των χρονίως πασχόντων.

Εντύπωση προκαλεί και η υποψηφιότητα της Έλενας Μουζάλα στη Λευκωσία, διεθνούς φήμης πιανίστριας, η οποία είχε αναδειχθεί μεταξύ των 100 σπουδαιότερων Ελλήνων όλων των εποχών το 2009 στην εκπομπή Μεγάλοι Έλληνες των σταθμών Σκάι και BBC. Η υποψηφιότητά της καταγράφει την πρόθεση του Αβέρωφ Νεοφύτου να διεκδικήσει με αξιώσεις και την ψήφο των ανθρώπων του πολιτισμού.

Τους αριστίνδην συμπληρώνουν στη Λευκωσία ο γνωστός γιατρός, ειδικός παθολόγος-ογκολόγος Γιώργος Άστρας, η Μαρία Κόκκινου Μπέγκε, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων, ο Στέλιος Κυθρεώτης, επιχειρηματίας, και ο Ανδρέας Πενταράς, αντιστράτηγος εν αποστρατεία. Στην Αμμόχωστο, εκτός από τον Κωνσταντίνο Οδυσσέως, αριστίνδην είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Συμεού και η ακαδημαϊκός Χριστίνα Χατζησωτηρίου.

 

Εκλογές στη Λάρνακα και στατιστικά

Με εκλογική διαδικασία θα συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα για δύο θέσεις που παραμένουν κενές, καθώς τέσσερις υποψήφιοι συμπεριελήφθησαν αυτόματα στο ψηφοδέλτιο της εν λόγω επαρχίας, λόγω ποσοστώσεων (γυναίκες, νέοι). Οι τέσσερις υποψήφιοι που έχουν συμπεριληφθεί αυτόματα, λόγω ποσοστώσεων, είναι οι Αννίτα Δημητρίου, Άννα Κοσμά, Ποιητής Παντελής και Ανδρέας Τταουξιής.

Οι τρεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία είναι οι Γιαννάκης Φιλίππου, Μάκης Γεωργίου και Πρόδρομος Αλαμπρίτης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του ολοκληρωμένου ψηφοδελτίου του ΔΗΣΥ 14 υποψήφιοι -ποσοστό 25%- είναι γυναίκες, ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων είναι 46 ετών και το 64% από αυτούς είναι υποψήφιοι για πρώτη φορά.

 

Εκτός ψηφοδελτίου ΑΚΕΛ η Γιούλια Κομνηνός – Διαβάστε όλα τα ονόματα που επικύρωσε η Κεντρική Επιτροπή

Έτοιμο το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ Λεμεσού – Δώδεκα υποψήφιοι με πρώτο τον Καρογιάν

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.