POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ψέματα, φθηνές δικαιολογίες και «ηρωισμοί» από τον Mr Cypra στη ΒουλήΜια δικαιολογία για όλα είχε ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος εμφανίσθηκε τελικά χθες στη Βουλή και στην παρουσία του δικηγόρου του Ηλία Στεφάνου επιχείρησε να απαντήσει στα όσα κατηγορείται. Στην ουσία, όμως, παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στη Βουλή για τον λόγο που δεν παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Εργασίας πριν από μία εβδομάδα, ενώ οι εξηγήσεις του για τα εργασιακά θέματα έρχονται σε αντίθεση με όσα είπαν οι κρατικοί λειτουργοί.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι «δεν καταδικάστηκα και δεν παρανόμησα, στηρίζω τον τόπο και την οικονομία. Εάν έχω παρανομήσει θα το δείξουν οι έρευνες», τόνισε, δηλώνοντας έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες. Ο ιδιοκτήτης του σφαγείου, που ελέγχεται από πέντε υπουργεία, επανέλαβε με βεβαιότητα ότι σύντομα θα λάμψει η αλήθεια.

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος από τον κ. Γεωργίου και να προχωρήσει με καταγγελία στην Αστυνομία επειδή δεν παρέστη στην προηγούμενη συνεδρία της Επ. Εργασίας στην οποία είχε κληθεί, με την αιτιολογία ότι είχε έρθει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ την ίδια μέρα συνελήφθη εντός του σφαγείου για αδήλωτη εργασία. Ο ιδιοκτήτης του Cypra παραδέχθηκε εμμέσως ότι είπε ψέματα στο Κοινοβούλιο, απαντώντας στον κ. Περδίκη ότι «έχει δίκιο πως δεν είχε δηλωθεί από κανέναν ως στενή επαφή κρούσματος κορωνοϊού». Αιτιολόγησε την ενέργειά του με ένα email που έλαβε από τη μονάδα ιχνηλάτησης (ημ. 6 Νοεμβρίου) στο οποίο ενημερωνόταν ότι όλο το προσωπικό της επιχείρησης, περιλαμβανομένου και του ιδίου, θα έπρεπε άμεσα να τεθεί σε αυτοπεριορισμό. Στο ερώτημα γιατί βρέθηκε εντός του σφαγείου, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «ο λόγος που πήγα στο σφαγείο ήταν γιατί όλοι οι υπάλληλοι ήταν σε αυτοαπομόνωση. Πήγα μόνος μου για να εξετάσω τα ψυγεία όπου υπάρχουν ποσότητες κρέατος, να ελέγξω τις γεννήτριες και κάποιες άλλες εργασίες». Υποστήριξε ότι δεν είχε έρθει σε επαφή με κανέναν και πως μετά τους ελέγχους κλειδώθηκε στο γραφείο του.

Άλλοι επτά αδήλωτοι

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι από τους 61 εργαζόμενους για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν δηλωθεί στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, οι 50 φαίνεται ότι εργάζονταν παράνομα (χωρίς κανένα πιστοποιητικό), για τους οποίους θα γίνουν διώξεις ενώπιον των δικαστηρίων. Ερωτηθείς σχετικά, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων κ. Άντης Αποστόλου ανέφερε ότι έγινε επαναληπτικός έλεγχος (ημ. 18 Νοεμβρίου) κατά τον οποίο εντοπίστηκαν άλλοι επτά εργαζόμενοι (4 κοινοτικοί και 3 πρόσωπα από τρίτες χώρες) που εκ πρώτης όψεως δεν ήταν δηλωμένοι στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Σήμερα λήγει η προθεσμία για αξιολόγηση των στοιχείων που προσκόμισε ο ιδιοκτήτης του Cypra και θα αποφασιστεί κατά πόσο θα εκδοθεί νέο διοικητικό πρόστιμο (ύψους 24, 5 χιλ. ευρώ). Από τους ελέγχους, όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, διαπιστώθηκε επίσης ότι ένα άτομο φαίνεται ότι δεν θα έπρεπε να εργοδοτείται ως σφαγέας.

Σε σχέση με τους επτά αδήλωτους εργαζόμενους, ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra απάντησε ότι πρόκειται για δύο Τ/Κ και δύο Ρουμάνους, για τους οποίους κατατέθηκε το ίδιο πρωινό το τρίπτυχο εργασίας. ωστόσο, «το Υπουργείο Εργασίας δεν ήθελε να ακούσει τίποτα και μας κατήγγειλαν», όπως είπε. Τα άλλα τρία άτομα, ανέφερε, ήταν αιτητές πολιτικού ασύλου για τους οποίους το σφαγείο είχε κάνει εγγραφή ηλεκτρονικά.

Για  τις άδειες ειδικευμένου προσωπικού σε δύο ειδικότητες, ο κ . Γεωργίου είπε πως είχαν άδειες για 20 συν 9 εργαζομένους, που τους δόθηκαν μετά από 3 χρόνια προσπάθειας τον Νοέμβριο του 2019. Πρόσθεσε πως η εταιρεία ήταν έτοιμη να φέρει στην Κύπρο το προσωπικό τον Φεβρουάριο του 2020 και λόγω της πανδημίας όλα σταμάτησαν, σημειώνοντας πως δεν είχαν κανέναν λόγο να μην προχωρήσουν.

Ο διευθυντής του Τμήματος Εργασίας κ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, ωστόσο, ανέφερε ότι η εταιρεία έλαβε μόνο 18 κανονικές άδειες για εργοδότηση με συμβόλαια ( 10 για αποστεωτές/τεμαχιστές κρεάτων και 8 για αχθοφόρους φορτοεκφορτώσεων). Από τα 18 συμβόλαια, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Εργασίας, η εταιρεία έκανε χρήση μόνο των τριών.

Η ανώτερη λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα, είπε ότι σε δύο έρευνες που έγιναν το 2014 και το 2017 διαπιστώθηκε ότι στο σφαγείο υπήρχε υπέρβαση του ορίου εκπομπής υδροθείου (είδος δηλητηρίου) και πως ακόμα εκκρεμεί υπόθεση στο δικαστήριο για τις υπερβάσεις του 2014. Σε μετρήσεις που έγιναν το 2019 διαφάνηκε ότι δεν υπήρχε υπέρβαση εκπομπής της συγκεκριμένης ουσίας.

Σύμφωνα με την κ. Τσουλόφτα, το 2014 έγινε εργατικό ατύχημα στο σφαγείο για το οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη, η οποία εκδικάστηκε το 2015 και επιβλήθηκε ποινή 6,800 ευρώ.

Δεν ξέρουν ποιος ελέγχει

Μπαλάκι έγιναν οι ευθύνες για το ποιος ελέγχει τα σφαγεία για εφαρμογή των διαταγμάτων του κορωνοϊού. Η κ. Τσουλόφτα ανέφερε ότι την αρμοδιότητα ελέγχου την έχουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του διευθυντή των υπηρεσιών Χριστόδουλου Πίπη. «Με τη δική σας λογική, οι υπηρεσίες μας πρέπει να ελέγχουν όλα τα σημεία όπου υπάρχει κρέας, όπως υπεραγορές ή αεροδρόμια», τόνισε, και εξήγησε ότι η ευθύνη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών περιορίζεται στη γραμμή σφαγής των κρεάτων. Ο κ. Ηροδότου, εκ μέρους του Υπ. Υγείας, ανέφερε ότι καθορίστηκε, με βάση σύσκεψη που έγινε, πως την κύρια ευθύνη ελέγχου την έχουν οι εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί του Υπ. Εργασίας.

Χάσικος καταγγέλλει Γενικό Ελεγκτή για ιδιάζουσα σχέση με τη Ρέα

Δεν καταδικάστηκα και δεν παρανόμησα, δηλώνει ο ιδιοκτήτης του CYPRA

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.