Φόρμα αναζήτησης

Θέλει εξηγήσεις η Ένωση Δήμων

Πολλές διευκρινίσεις και εξηγήσεις κρίνουν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων ότι πρέπει να δοθούν τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με τις πολλές αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο για τον νέο περί Δήμων Νόμο, μετά από τον νομοτεχνικό έλεγχο στον οποίο προέβη η Νομική Υπηρεσία, σε συνεργασία με την επίτροπο Νομοθεσίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή συνήλθε χθες το πρωί εκτάκτως για μια πρώτη εξέταση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου, το οποίο της εστάλη το μεσημέρι της Παρασκευής. Μιλώντας με μέλη της επιτροπής διαπιστώσαμε ότι κάποιες από τις τροποποιήσεις δεν άρεσαν, αντίθετα προβλημάτισαν. Κάποιες από τις αλλαγές αφορούν την αναδιατύπωση των όσων είχαν συμφωνηθεί στη διαβούλευση που προηγήθηκε με το Υπουργείο Εσωτερικών, κάποιες αφορούν την ουσία των διατάξεων και κάποιες αφορούν προσθήκες που δεν είχαν συμφωνηθεί. Ωστόσο, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής απέφυγαν χθες τις δημόσιες δηλώσεις, καθώς δεν τους δόθηκε επαρκής χρόνος για μελέτη του νομοσχεδίου, ώστε να διαμορφώσουν άποψη.

Όπως ανέφερε στον «Πολίτη» ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας, αποφασίστηκε να ανατεθεί στον νομικό σύμβουλο της Ένωσης Δήμων Χριστάκη Χριστοφίδη και τους υπηρεσιακούς της Ένωσης η ευθύνη της διεξοδικής μελέτης του νομοσχεδίου και της ετοιμασίας λεπτομερούς σημειώματος με όλες τις αλλαγές που επήλθαν. Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ολοήμερη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής, ώστε να μελετηθεί το σημείωμα και να υπάρξει τοποθέτηση επί του νέου νομοσχεδίου. Στη συνέχεια, θα ζητηθεί η πραγματοποίηση συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, για να αναζητηθούν συμβιβαστικές θέσεις.

Άλλα στελέχη της Ένωσης Δήμων, με τα οποία μίλησε ο «Πολίτης», δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέας έκτακτης γενικής συνέλευσης, αν διαπιστωθεί ότι οι αλλαγές είναι σοβαρές και αν κατά τις διαβουλεύσεις με τον υπουργό δεν υπάρξει συνεννόηση.

Από την πρώτη ματιά στο νομοσχέδιο, φαίνεται ότι τα μέλη της Εκτελεστικής εξεπλάγησαν αρνητικά όταν δεν εντόπισαν την πρόνοια για χρηματοδότηση των νέων δήμων με τα έσοδα από τα τέλη αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, όπως είχε συμφωνηθεί. Ωστόσο, από το Υπουργείο Εσωτερικών μάς είπαν ότι η πρόνοια για τα έσοδα από τις άδειες κυκλοφορίας υπάρχει στο κεφάλαιο για τους προϋπολογισμούς των νέων δήμων.

Αρνητική αίσθηση προκάλεσαν σε δημάρχους οι πρόνοιες που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο και αφορούν τη δημιουργία ανεξάρτητου πενταμελούς πειθαρχικού οργάνου, το οποίο θα εξετάζει καταγγελίες εναντίον αιρετών εκπροσώπων και θα επιβάλλει ποινές. Άλλες νέες πρόνοιες προβλέπουν την απόδοση ποινικών ευθυνών σε δημάρχους και στα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, καθώς και την υποχρεωτική παραίτηση ή αργία των αιρετών αξιωματούχων σε περίπτωση που παραπεμφθούν σε δίκη, μετά από καταγγελία για ποινικά ζητήματα. Οι δήμαρχοι δεν απορρίπτουν τέτοιο ενδεχόμενο, νοουμένου ότι θα ισχύει για όλους τους αιρετούς αξιωματούχους (υπουργούς, βουλευτές, κ.λπ.).

Οι μεταβατικές διατάξεις που προστέθηκαν ώστε οι αρμοδιότητες των 14 από τους 17 νέους δήμους για έκδοση πολεοδομικών αδειών και για διαχείριση των Σχολικών Εφορειών να αποδοθούν σε πέντε χρόνια από την έναρξη ισχύος του νόμου δεν φαίνεται να ενοχλούν ιδιαίτερα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.