Φόρμα αναζήτησης

Προβληματίζει η «οδοφραγματοποίηση» του Κυπριακού

Το σκηνικό επιβολής «εξουσίας» και η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ «κυβέρνησης» και «προεδρίας» στα κατεχόμενα για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο σε μια σειρά από ζητήματα λαμβάνουν ανησυχητικές προεκτάσεις, ενώ στέλνουν συγκεκριμένα μηνύματα τόσο στον Μουσταφά Ακιντζί όσο και στην ε/κ πλευρά. Η Άγκυρα φαίνεται διατεθειμένη για μια ακόμα φορά να παίξει με το χαρτί των Τ/Κ καθώς στην ουσία μέσα από το νέο πρωτόκολλο με το ψευδοκράτος δίνει μήνυμα στήριξης στον Ερσίν Τατάρ, για να εξυπηρετήσει όμως τα δικά της συμφέροντα μέσω προϋποθέσεων τις οποίες θέτει ρητά στη συμφωνία.

Σε επίπεδο οδοφραγμάτων, όπως προκύπτει μέσα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, το κλείσιμο επήλθε πολύ πιο εύκολα και απλά από ό,τι θα έρθει το άνοιγμά τους. Με αφορμή το στοιχείο αυτό, μερίδα πολιτών και κομμάτων βλέπει αυτή τη συγκυρία ως ευκαιρία για να επανέλθουν στο προσκήνιο συζητήσεις και προβληματισμοί που μας πάνε πίσω τουλάχιστον 17 χρόνια (στις αναταραχές προ ανοίγματος), ενώ επηρεάζουν αρνητικά την προσοχή η οποία θα έπρεπε να στρέφεται καθαρά στο Κυπριακό. Η πανδημία λοιπόν έχει εισαγάγει στο σκηνικό και την ενδεχόμενη «οδοφραγματοποίηση», η οποία ως ορολογία μπορεί να φαντάζει καινοφανής, ωστόσο μας πάει πίσω αρκετά βήματα, όπως και χρόνια, στο Κυπριακό.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει σταθερή θέση και στάση, να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων με στόχο το άνοιγμα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας, η οποία διεμήνυσε πως αναμένει άνοιγμα οδοφραγμάτων και συντονισμό κινήσεων με τον Τ/Κ ηγέτη.

Η ταύτιση

Είτε το θέλουμε είτε όχι στην παρούσα φάση, η στάση πολιτών, οργανωμένων συνόλων και πολιτικών κομμάτων γύρω από το ζήτημα των οδοφραγμάτων δείχνει και τη γενικότερη προσέγγισή τους σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού. Καταγράφονται θέσεις και απόψεις στις δύο πλευρές του νησιού οι οποίες έχουν τεράστιο εύρος, από το «δεν έπρεπε να είχαν κλείσει ποτέ τα οδοφράγματα», στο «καθολικό άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης το συντομότερο», μέχρι και το «να μην ανοίξουν ποτέ ή να τα κρατήσουμε κλειστά για να τα χρησιμοποιήσουμε ως διαπραγματευτικό χαρτί». Οι θέσεις αυτές ταυτίζονται αντίστοιχα με τις θέσεις για τη λύση του Κυπριακού, από το ότι «το Κυπριακό θα έπρεπε να είχε λυθεί ήδη», στο «να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο» και το «να μην λυθεί ποτέ, τουλάχιστον όχι με τη μορφή ΔΔΟ». Όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να επικρατήσει η άποψη πως τα οδοφράγματα έχουν κλείσει καθαρά για λόγους πανδημίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας (και με αυτά τα κριτήρια θα επανανοίξουν σταδιακά), οι τάσεις που προαναφέραμε έχουν κάνει την εμφάνισή τους αλλάζοντας την ουσία του διαλόγου στην παρούσα φάση.

Στα κατεχόμενα

Πρώτο στοιχείο αναφοράς σε σχέση με την τ/κ πλευρά και το ψευδοκράτος αποτελεί το γεγονός πως η οικονομική κατάσταση λόγω πανδημίας είναι άθλια. Το δεδομένο αυτό συνεπάγεται με αίσθημα ανησυχίας για το μέλλον από μεγάλη μερίδα Τ/Κ. Διεθνείς παρατηρητές κάνουν ασκήσεις επί χάρτου ακόμα και για αντιμετώπιση ενδεχόμενης κοινωνικής αναταραχής στα κατεχόμενα λόγω της κατάστασης όπως φαίνεται να διαμορφώνεται. Στην τ/κ πλευρά υπάρχει μια μερίδα πολιτών και πολιτικών που είναι καθοδηγούμενη από αγνά ιδεολογικά κίνητρα και η οποία επιθυμεί το άνοιγμα των οδοφραγμάτων για να συνεχιστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια (όπως υπάρχει και στην ε/κ πλευρά) για ενδυνάμωση των δεσμών. Άνοιγμα των οδοφραγμάτων θέλουν όμως και τα διάφορα επιμελητήρια σε επίπεδο τ/κ επιχειρηματικών κύκλων και καταστηματαρχών, καθώς θεωρούν πως θα ευνοηθούν η οικονομική κατάσταση και η ρευστότητα στην τ/κ πλευρά.

Παράλληλα όμως κάνουν την παρουσία τους και διαφορετικές αντιλήψεις, σύμφωνα με τις οποίες η αλληλοεξάρτηση μεταξύ των δύο πλευρών δεν πρέπει να συνεχίσει να καλλιεργείται και πως η Τουρκία είναι σε θέση να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες της τ/κ κοινότητας στο έπακρο, άρα δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη σε σχέση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

Στην ε/κ πλευρά, το ΕΛΑΜ υποστηρίζει πως τα οδοφράγματα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, ενώ το Κίνημα Αλληλεγγύη επισημαίνει πως δεν πρέπει να ανοίξουν άμεσα, έτσι ώστε πρώτον να σταματήσει η χρηματοδότηση του ψευδοκράτους από Ε/Κ που επισκέπτονται τα κατεχόμενα και δεύτερον να ασκηθεί πίεση στην τ/κ πλευρά την ίδια στιγμή που η ε/κ πλευρά θα μπορεί να κρατήσει τα οδοφράγματα ως διαπραγματευτικό χαρτί για τη συνέχεια.

Η πολιτική σκακιέρα

Το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται στα κατεχόμενα δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Όπως φαίνεται μέσα από τις εξελίξεις, η διαμάχη μεταξύ «κυβέρνησης» Τατάρ-Όζερσαϊ και «προεδρίας» Ακιντζί εντείνεται στον δρόμο προς τις «εκλογές» Οκτωβρίου, κάτι που μετατρέπεται σε μάχη επικράτησης και επιβολής «εξουσίας». Τρανό παράδειγμα είναι το ζήτημα των οδοφραγμάτων και το ποιος θα έχει τον τελικό λόγο για το άνοιγμά τους. Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Όζερσαϊ θέλουν με κάθε τρόπο να εδραιώσουν την αντίληψη πως στην τ/κ πλευρά υπάρχει «κυβέρνηση» η οποία παίρνει τις αποφάσεις και έχει τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά όλα τα ζητήματα. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα να συνομιλήσουν για τα ζητήματα αυτά, έφτασαν σε συναντίληψη για σταδιακό άνοιγμα από τις 8 Ιουνίου για συγκεκριμένες κατηγορίες Ε/Κ και Τ/Κ, η «κυβέρνηση» αποφεύγει να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο, διαμηνύοντας πως «θα πάρει αποφάσεις βάσει επιδημιολογικών δεδομένων». Ο «υπουργός υγείας» διεμήνυσε μάλιστα πως αν δεν υπάρξουν μηδενικά κρούσματα για 14 μέρες στην ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως για το άνοιγμα οδοφραγμάτων.

Πρόκειται σαφώς για τακτικισμούς, οι οποίοι εξυπηρετούν δύο βασικές επιδιώξεις: να περάσουν μηνύματα στον Μουσταφά Ακιντζί ενόψει και του Κυπριακού πως δεν θα λαμβάνει αποφάσεις μόνος του για ζητήματα που αφορούν τις δύο πλευρές και να διαμορφώσουν κλίμα αναβάθμισης και εν μέρει επιβολής των θέσεων που υποβάλλει η Άγκυρα. Τακτικισμοί δηλαδή οι οποίοι έχουν ορίζοντα τις «εκλογές» και μεταγενέστερα το Κυπριακό. Μεθοδεύσεις οι οποίες αν δεν εγκαταλειφθούν τις αμέσως επόμενες μέρες τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε για πολιτικοποίηση του ζητήματος των οδοφραγμάτων, ενώ αν οι Τατάρ – Όζερσαϊ δεν προσμετρήσουν το πολιτικό και οικονομικό κόστος προς τους ίδιους και την τ/κ κοινότητα, τότε θα μιλάμε ακόμα και για «οδοφραγματοποίηση» του Κυπριακού. Ενδιαφέρουσα άλλωστε θα είναι και η αντίδραση της ε/κ πλευράς σε περίπτωση που ο Τατάρ ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ότι από την 1η Ιουλίου, που ξεκινούν οι πτήσεις με τουρίστες για τα κατεχόμενα, ανοίγουν παράλληλα και τα οδοφράγματα. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ενδεχόμενο που ανησυχεί την ε/κ πλευρά λόγω επιδημιολογικών δεδομένων.

Διπλωματικές πηγές μεταφέρουν την αίσθηση πως η Άγκυρα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση καθολικό άνοιγμα των οδοφραγμάτων πριν την έναρξη πτήσεων, ιδιαίτερα από την Τουρκία. Πάντως η κυβέρνηση Ερντογάν δείχνει να στηρίζει τον ίδιο τον Τατάρ μέσα από το νέο πρωτόκολλο που έχει συμφωνηθεί, ενώ στην ουσία εξυπηρετεί μέσω του «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους τις δικές της μεθοδεύσεις για επέκταση του ελέγχου και της εξάρτησης των κατεχομένων από την Άγκυρα, τόσο σε ζητήματα άμυνας όσο και σε θέματα λειτουργίας της «δημόσιας υπηρεσίας».

Αναστασιάδης και προθέσεις

Κίνηση στη σκακιέρα από πλευράς Νίκου Αναστασιάδη αυτή τη φορά ήταν και η άρον-άρον επικοινωνία στις 21 Μαΐου με τον Μουσταφά Ακιντζί (ο οποίος διαφοροποιεί τη στάση του από τους Τατάρ και Όζερσαϊ). Η επικοινωνία έγινε μία μόλις μέρα μετά από τις δηλώσεις του «πρωθυπουργού» και του «υπουργού υγείας» οι οποίοι μίλησαν για κινητοποίηση του ψευδοκράτους και απόπειρα συντονισμού μεταξύ Αλί Πιλί και Κωνσταντίνου Ιωάννου για το ζήτημα των οδοφραγμάτων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (αν και καθυστερημένα) δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να αφήσει τον πρώτο λόγο στο ψευδοκράτος στο ζήτημα αυτό (για ευνόητους λόγους), εξ ου και κινήθηκε άμεσα, επικοινώνησε με τον Τ/Κ ηγέτη και κατέληξαν στη συναντίληψη του σταδιακού ανοίγματος από την 8η Ιουνίου, αφήνοντας ένα βήμα πίσω την «κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση οι προθέσεις Τατάρ και Όζερσαϊ στο συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά την τηλεδιάσκεψη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για θέματα Υγείας. Πολιτικοί κύκλοι στα κατεχόμενα κάνουν λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού από πλευράς «κυβέρνησης» οι οποίες πιθανόν να μην επηρεάσουν τελικά το σταδιακό άνοιγμα καθώς αντιλαμβάνονται τα οικονομικά οφέλη. Η πίεση που ασκείται από πλευράς Τ/Κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές είναι ασφυκτική και η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί δεν θα είναι χωρίς κόστος για την «κυβέρνηση», η οποία μπορεί να θέλει να περάσει μηνύματα, αλλά την ίδια στιγμή έχει το βλέμμα στραμμένο στην ικανοποίηση της Άγκυρας και τις «εκλογές» Οκτωβρίου. Εξίσωση το αποτέλεσμα της οποίας δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.