Φόρμα αναζήτησης

Πρωτοβουλία Σάβιας για εξωσωματικές μέσα από τη δική της εμπειρία

Με επιστολή της στον υπουργό Υγείας αλλά και με εγγραφή θέματος στην Επιτροπή Υγείας της οποίας είναι μέλος, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για αναθεώρηση των προνοιών του σχεδίου για σκοπούς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που αφορά τα κριτήρια επιχορήγησης εξωσωματικών, έτσι ώστε γυναίκες που για όποιο λόγο επιλέγουν να αποκτήσουν παιδί εκτός γάμου να καταστούν δικαιούχες.

Επικαλούμενη τον σχετικό περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ) του 2015 Νόμου, στον οποίο η ΙΥΑ «εφαρμόζεται σε ζευγάρια και μονήρη άτομα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», η κ. Ορφανίδου θεωρεί πως θα πρέπει και το σχέδιο που τώρα αφορά μόνο ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο (ισχύει και το σύμφωνο συμβίωσης) να περιλαμβάνει και τα μονήρη άτομα που επιθυμούν να υποβληθούν σε ΙΥΑ και να λάβουν επιχορήγηση από το κράτος. Όπως εξηγεί στον «Π», μιλώντας για τη δική της εμπειρία, καθώς διανύει τώρα των 4ο μήνα της εγκυμοσύνης της, ενώ ένα μονήρες άτομο μπορεί να προχωρήσει σε IYA στη βάση των προνοιών της νομοθεσίας, ταυτόχρονα δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση για την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή, διότι το απαγορεύουν οι πρόνοιες του εν λόγω σχεδίου.

«Πιστεύω ότι η απόκτηση παιδιού είναι ένα ιερό και πολύ προσωπικό ζήτημα και η πολιτεία οφείλει να το κατοχυρώσει για τον κάθε άνθρωπο που το επιδιώκει, λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν το συμφέρον του παιδιού που πρόκειται να γεννηθεί. Η μη συμπερίληψη των μονήρων ατόμων ή αυτών που δεν σύναψαν γάμο στο σχέδιο παροχής κρατικής χορηγίας για τη διαδικασία της εξωσωματικής είναι άδικη και ηθικά μη σωστή», υπογραμμίζει. Δέον να σημειωθεί ότι για το θέμα η κ. Ορφανίδου έχει επίσης μιλήσει με την επίτροπο Διοικήσεως, «η οποία με ενημέρωσε ότι υπήρξαν σχετικές καταγγελίες και ότι βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησής τους».

Αύξηση προσπαθειών

Μέσα από την εμπειρία της η κ. Ορφανίδου, πέρα από την ένταξη και γυναικών εκτός γάμου στο σχέδιο επιχορήγησης, έρχεται να ενισχύσει την πρωτοβουλία του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μ. Μουσιούττα και για να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των προσπαθειών, για τις οποίες παρέχεται η κρατική χορηγία για την εξωσωματική διαδικασία, σε όλους τους δικαιούχους. «Όλοι γνωρίζουν ότι ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων αναγκάζεται να υποβληθεί σε εξωσωματική διαδικασία μέχρι και 7-8 φορές. Πέρα από τη σωματική και ψυχική οδύνη για μια γυναίκα / ζευγάρι, το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Εάν όμως το κράτος έχει τη βούληση να δώσει πληρέστερη στήριξη και περισσότερες ευκαιρίες, τότε θα πρέπει να δει θετικά αυτό το αίτημα γιατί συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της υπογεννητικότητας στην Κύπρο και των πολλαπλών αρνητικών συνεπειών της».

Καταφανής αδικία

Στη βάση των πιο πάνω τονίζεται πως η αναθεώρηση του σχεδίου με ισχύ από 1/1/2017, έτσι ώστε να αυξηθούν τόσο τα ποσά επιχορήγησης (μέχρι 2.500 ευρώ) για τις προσπάθειες εξωσωματικής όσο και ο αριθμός των προσπαθειών που επιδοτούνται (μέχρι τρεις), την ίδια ώρα που το όριο για να καταστεί δικαιούχα μια γυναίκα ανέβηκε από τα 40 στα 50 έτη, αποτελούσε το ευχάριστο τέλος μιας προσπάθειας που ξεκίνησε έρευνα του «Π» για το θέμα έναν χρόνο προηγουμένως. Όπως ωστόσο σημειώναμε από τότε, ο αποκλεισμός γυναικών που θέλουν να αποκτήσουν παιδί εκτός γάμου (είτε με δότη είτε άλλως πως) αποτελούσε σοβαρή παράλειψη και μια καταφανή αδικία. Ένα δε εύλογο ερώτημα είναι αν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ συνεχίζεται η διάκριση για χορηγία 2.500 ευρώ σε δικαιούχους δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και 1.100 ευρώ σε μη.

«Είσαι… έγκυος»

«Πριν από περίπου έναν χρόνο πήρα συνειδητά την απόφαση να κάνω παιδί με δότη σπέρματος, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων αυτής μου της απόφασης. Συμβουλεύτηκα τη γυναικολόγο μου, η οποία υπήρξε όλο αυτό το διάστημα μεγάλο στήριγμα για μένα. Με έφερε σε επαφή με γνωστό Κέντρο Γονιμότητας στη Λευκωσία και με μια πολύ ικανή εμβρυολόγο, η οποία άκουσε τις σκέψεις μου και κατανόησε πλήρως τις ανησυχίες μου. Με ενημέρωσε εκτενώς για την όλη διαδικασία. Μέσα από αυτήν τη βιωματική εμπειρία, στα 39 μου χρόνια, άρχισα να ενημερώνομαι και να αποκτώ πληρέστερη γνώση για όλες τις διαστάσεις του θέματος αυτού». Μιλώντας στον «Π» για τη δική της εμπειρία, η βουλευτής σημειώνει πως «τρεις βδομάδες πριν από την ανακήρυξή μου ως βουλευτή του ΔΗΣΥ συνέπεσε να κάνω τη δεύτερή μου προσπάθεια για εξωσωματική και λίγες μέρες πριν αναλάβω ενημερώθηκα, με μεγάλη χαρά, ότι είμαι έγκυος». Η κ. Ορφανίδου σημειώνει πως όλους αυτούς τους μήνες που προηγήθηκαν έχει βιώσει μια βαθιά εμπειρία «που εξελίσσεται ακόμα για να φέρω το παιδί μου στον κόσμο. Περνώ μέσα από όλη τη διαδικασία και έχω την ευκαιρία να ενημερωθώ ως μια Κύπρια γυναίκα, που τυχαίνει να έχω και την ιδιότητα του μέλους της Βουλής. Αισθάνομαι ότι η δυνατότητα να φέρω στον κόσμο μια ανθρώπινη ζωή είναι η μεγαλύτερη ευλογία που μπορεί να έχω ως γυναίκα. Κατά την προσωπική μου διαδρομή για να γίνει αυτό πραγματικότητα, έχω κατανοήσει πολλά ζητήματα που απαιτούν βελτίωση γιατί είναι εξαιρετικής σημασίας. Επιθυμώ να κάνω πράξη αυτό που υποσχέθηκα με την εισδοχή μου στη Βουλή: να συμβάλω με τον δικό μου τρόπο στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, στην υπέρβαση εμποδίων που κρατούν τους ανθρώπους παγιδευμένους γιατί δεν έχουν στήριξη, δεν έχουν ευκαιρίες ή χάνονται μέσα από διαδικασίες. Με ενδιαφέρει πολύ να δώσω περισσότερο νόημα στην πολιτική που ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα που έχουν η κυπριακή κοινωνία, η σύγχρονη γυναίκα, τα παιδιά, οι ευάλωτες ομάδες».

Στο προσκήνιο η φύλαξη ωαρίων

«Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών οι οποίες για συγκεκριμένους λόγους επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον, όπως, μεταξύ άλλων, γυναίκες που καθυστερούν να τεκνοποιήσουν προκειμένου να εκπληρώσουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλου είδους προσωπικούς στόχους, γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης ή γυναίκες οι οποίες διαγιγνώσκονται με καρκίνo», σημειώνει η κ. Ορφανίδου, για να καταδείξει πως μεγάλο ποσοστό γυναικών που αποφασίζουν να υποβληθούν σε αυτήν τη μέθοδο έρχονται αντιμέτωπες με τον φόβο ότι δεν θα έχουν καλής ποιότητας και γόνιμα ωάρια για τους πιο πάνω λόγους.

«Και επειδή η γονιμότητα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μειώνεται με την ηλικία ή λόγω σοβαρών ασθενειών, η κατάψυξη ωαρίων σε σχετικά νεαρή αναπαραγωγική ηλικία θα εξασφαλίσει σίγουρα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για την επίτευξη μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης. Γνωρίζω ότι είναι καθήκον των γυναικολόγων να ενημερώνουν τις γυναίκες για την ποιότητα των ωαρίων τους και πολύ σωστά πράττουν. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να τις ενημερώνουν και για τη δυνατότητα κατάψυξης, ιδιαίτερα από τα 35 έτη και μετά. Μια γυναίκα χρειάζεται πρώτα να επεξεργαστεί μέσα της και να αποδεχθεί όλη αυτή τη διαδικασία. Κατά δεύτερο λόγο, η κατάψυξη ωαρίων είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, περίπλοκη και ακριβή». Η κ. Ορφανίδου δηλώνει στον «Π» πως έχει πρόθεση να εγγράψει το εν λόγω θέμα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.